Avaruudessa matkaavan Teslan elinajanodote ei ole hyvä – "Tuossa ympäristössä en antaisi vuottakaan"

Avaruusromu, pienet pölyhiukkaset ja armoton säteily saattavat tehdä äärettömyyteen ammutusta Teslasta hakkelusta yllättävänkin pian.

Koko maailma hämmästyi tiistai-iltana Suomen aikaa, kun Floridan Cape Canaveralista lähti matkaan SpaceX-yhtiön maailman tehokkain kantoraketti Falcon Heavy. Sen kyydissä oli toimitusjohtaja Elon Muskin kirsikanpunainen Tesla Roadster, jonka ratin takana istui astronautiksi puettu mallinukke.

Kyseessä oli äärimmäisen tärkeä onnistuminen SpaceX:lle, ja mainio mainostemppu Teslalle. Kuvat äärettömyyttä halkovasta urheiluautosta astronautti kyydissään levisivät ympäri maailman ja tulevat jäämään historiaan.

Säteily pahin vihollinen

Laukaisun jälkeen heräsi kuitenkin kysymys siitä, miten kauan auto voi selvitä avaruudessa, joka on täynnä mikroskooppisen pieniä, myös mikrometeoroideiksi kutsuttuja pölyhitusia. 

Autoa ja sitä kuljettavaa asteroidia piinaa myös säteily, jolta se ei pysty suojautumaan lainkaan. Erityisesti auton muoviset, nahkaiset ja kumiset osat tulevat asiantuntijoiden mukaan kohtaamaan säteilyn haittavaikutukset varsin nopeasti.

– Tuossa ympäristössä en antaisi niille vuottakaan, kertoo Indianan yliopistossa työskentelevä kemisti William Carroll.

Myös auton hiilikuituinen runko tulee murenemaan pieniksi palasiksi säteilystä johtuen.

Parhaiten tulevat kestämään auton epäorgaanisista materiaaleista valmistetut osat. Näitä ovat esimerkiksi sen alumiininen alusta, litiumioniakusto sekä lasitukset, joihin säteily ei juurikaan vaikuta. Nämäkin osat ovat toki alttiita vaurioitumaan lentoromusta tai meteoroideista johtuen.

Lähde: Autoblog

***

SpaceX-yhtiön kantoraketti laukaistiin onnistuneesti 1:55

Lue myös:

    Uusimmat