Mainos

Video: Elon Muskin avoauto matkalle avaruuden halki 11 kilometrin sekuntivauhdilla

19:06

Eräästä punaisesta Tesla Roadsterista tulee tänään universumin nopeimmin matkaava avoauto, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.

Tänään on päivä, jota Teslan ja SpaceX:n visionäärinen toimitusjohtaja Elon Musk ja hänen faninsa ovat odottaneet pitkään. Tänään, noin kello 21.45 Suomen aikaa käynnistyvässä suorassa lähetyksessä (video yllä) nähdään SpaceX-yhtiön valmistaman, maailman suurimman kantoraketin ensimmäinen koelento. 

Video alla: Animaatio havainnollistaa Teslan matkaa kohti Marsin kiertorataa.

1:38

Falcon Heavy, 70-metrinen ja 1,4 miljoonaa kiloa painava raketti on suunniteltu viemään ihmisiä Kuuhun ja jopa Marsiin. Se kykenee myös viemään raskaita satelliitteja Maan kiertoradalle – ja vähän kevyempää lastia jopa Plutoon asti. Kyseessä ei ole maailman suurin raketti, mutta sen 2,3 miljoonan kilon työntövoima tekee siitä maailman tehokkaimman toimintakunnossa olevan yksilön.

Muskin oma auto ensimmäisen lennon lastina

Ensimmäiselle lennolle Falcon Heavyn kyytiin on lastattu Muskin oma Tesla Roadster -avoauto, jonka kyydissä istuu astronautiksi puettu nukke. Auto myös soittaa David Bowien legendaarista Space Oddity -kappaletta matkatessaan, ainakin toivon mukaan, avaruuden halki kohti Marsin kiertorataa.

Raketin huippunopeus on käsittämättömät 11 kilometriä sekunnissa. Ei tunnissa. Sekunnissa.

SpaceX kilpailee Nasan kanssa

Falcon Heavyn 27 moottoria koeponnistettiin tammikuun lopulla. Ainakin tuolloin kaikki vaikutti olevan kunnossa. Katso video alta.

Falcon Heavyn yhden laukaisun hinta on noin 70 miljoonaa dollaria, mikä on huomattavasti vähemmän kuin avaruusjärjestö Nasan suorittamien laukaisujen hinta. Presidentti Donald Trump on useaan otteeseen ilmaissut halukkuutensa viedä ihmisiä Kuun pinnalle, joten SpaceX:n suorittamana operaatio olisi ainakin hinnaltaan varsin kilpailukykyinen.

Falcon Heavystä tekee erityisen se, että se koostuu kolmesta erillisestä Falcon 9 -raketista, jotka pystyvät laukaisun jälkeen palaamaan takaisin maankamaralle. Niitä voidaan huollon jälkeen käyttää uudestaan.

Raketti lähtee matkaan tiistai-iltana Floridassa sijaitsevasta Cape Canaveralista.

Voit seurata suoraa lähetystä alla olevalta videolta. Lähetys käynnistyy arviolta kello 21.20.

Päivitetty klo 19.38. Raketin lähtölaukaisun aika on siirtynyt. Arvioitu lähtöaika on 21.20 Suomen aikaa.

***

1:24

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.