Mainos

Elokuvasäätiö yli kaksinkertaistaisi lähivuosien tukimäärän

Suomen elokuvasäätiö haluaisi elokuvan tuotantoon ja jakeluun käytettäviä määrärahoja lisättävän roimasti seuraavan kolmen vuoden aikana.

Elokuvasäätiö luovutti laatimansa Suomalaisen elokuvan tavoiteohjelman 2003-2005 kulttuuriministeri Suvi Lindénille tänään. Tavoitteena on nostaa suomalaisen elokuvatuotannon määrää siten, että elokuvasäätiön tuella vähintään 15 pitkää elokuvaa teatterilevitykseen, vähintään 15 draamasarjaa tai -elokuvaa televisiolevitykseen sekä vähintään 10 dokumenttielokuvaa ja lyhytelokuvaa. Lisäksi halutaan nostaa suomalaisen elokuvan katsojaosuus kotimaan elokuvateattereissa pysyvästi 15-25 prosenttiin ja kasvattaa oleellisesti suomalaisen elokuvan vientiä.

Elokuvasäätiö haluaa myös panostaa voimakkaasti niin digitaalitekniikan käyttöönottoon kuin uusien liiketoimintamuotojen kehittämiseen pienillä paikkakunnilla sekä etenkin kotimaisen elokuvan digitaalisiin levitysmahdollisuuksiin.

Tavoitteiden saavuttamiseksi tulisi elokuvan tuotannon ja jakelun tukeen käytettävät elokuvasäätiön määrärahat nostaa nykyisestä noin kymmenestä miljoonasta eurosta 25 miljoonaan euroon. Säätiön tavoiteohjelmassa sanotaan, että menestys vaatii panostusta. -Vahva kansallinen perusrahoitus takaa vahvan tuotantopohjan ja tekee elokuvista uskottavia sijoituskohteita myös ulkomaisille rahoittajille.

Suomessa yhteiskunnan tuki elokuvalle on selvästi alle puolet muiden pohjoismaiden vastaavasta tuesta. Suomessa elokuvatuotannon pohja on siten kapeampi, mikä vaikuttaa siihen, että myös yksityisen rahoituksen määrä on huomattavasti pienempi. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa vuosikymmeniä jatkunut yhteiskunnan vahva panostus on johtanut siihen, että yksityisen rahoituksen osuus elokuvatuotannossa on noin 60 prosenttia eli selvästi suurempi kuin Suomessa.

Kulttuurisen merkityksensä lisäksi elokuvatuotannolla on myös taloudellinen ulottuvuutensa, säätiö muistuttaa. -Jo työnantajamaksujen ja välittömien verojen muodossa yhteiskunnalle palautuu yli puolet myönnetystä tuesta. Menestyvän elokuvan arvonlisäkertymä saattaa olla suurempi kuin sen saama tuotantotuki.

(STT)

(Seitsemän uutiset 2.5.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.