Elizabeth oli nirso lapsi, jota ei pakotettu maistamaan erilaisia ruokia – näpäyttää nyt kauhistelijoita: "Jättäkää lapset rauhaan"

Elizabethia ei lapsena pakotettu maistamaan tai syömään ruokaa pakolla. Nyt hän toivoo, että kaikki vanhemmat lopettaisivat lapsensa kanssa käymän "ruokasodan". 

Vain yhden ainoan kerran Elizabeth Broadbent joutui lapsena syömään ruokaa, jota ei halunnut. Hänen isoäitinsä teki lihapullia riisillä ja ilmoitti, että Elizabethin on syötävä annos, halusi hän tai ei.

– Istuin keittiön pöydän ääressä ja itkin tuohon jauhelihaan. Isoäiti ei antanut periksi. Tunteja kului. Itkin kovempaa, nikottelin ja vaikeroin. Ei, en voisi saada juotavaa, jotta ne menisivät helpommin alas. Ei, en voisi saada ketsuppia peittämään niiden makua, Elizabeth muistelee Scary Mommy -sivustolla.

Kieltäytyi maistamasta ruokia

Lopulta Elizabeth nieli lihapullat yksi kerrallaan. Hän muistaa edelleen isoäidistään parhaiten juuri tuon hetken, sillä yleensä Elizabethia ei pakotettu syömään.

Erilaisten ruokien välttely nousi otsikoihin maailmanlaajuisesti, kun brittipoika sokeutui ruokavalionsa vuoksi. Elizabeth ei lapsena ollut kokeiluintoinen ruokailija.

– Minulle tarjottiin, toki, aina kiltisti. Halusinko maistaa pihviä? Tacoja? Luumuja? Kieltäydyin edes maistamasta. Joten äitini kohautti olkapäitään, käveli hellan eteen ja pani veden kiehumaan.

Söi pelkkää kanaa ja pastaa

Elizabeth söi yleensä voilla maustettuja nuudeleita tai valmismakaronilaatikkoa juustolla. Ainoa liha, johon hän koski, oli kana. Vihanneksia hän suostui syömään.

– Elin pastalla, koska pyhimyksenomainen äidinäitini ei koskaan pakottanut omaa, rakasta kuopustaan – minun äitiäni – syömään mitään, mitä tämä ei halunnut, Elizabeth sanoo.

– Ja minun äitini sanoi, että jos hänen ei tarvinnut lapsena syödä mitään, mitä hän ei halunnut, hänenkään tyttärensä ei tarvitsisi.

"Minusta ei tullut hemmoteltua kakaraa"

Elizabeth vihasi lapsena keittoja, mereneläviä ja kaalia. Hän ei syönyt edes pikaruokahampurilaisia tai muroja.

– Kasvoin isoksi. Ja kun menin kouluun ilman luottoruokaani voinuudeleita, olin ehdottomasti kananugetit ja ranskalaiset -ihmistyyppiä. Mutta en myöskään halunnut näyttää sivistymättömältä typerykseltä. Joten kokeilin ensimmäistä pihviäni, Elizabeth sanoo.

Yllättäen hän piti lihan mausta. Lihanpalan innostamana Elizabeth alkoi kokeilla: hän söi ystäviensä kannustuksesta fetaa ja avokadoa ja nautti myös tacoja, koska saattoi valita niihin kanaa. Nyt Elizabeth huomauttaakin, ettei nirsous pilannut hänen elämäänsä.

– Minusta ei tullut hemmoteltua kakaraa. En odota, että joku lopettaa kaiken, mitä on tekemässä, valmistaakseen minulle erityisaterian kahdesti päivässä, Elizabeth kuvaa.

– Minusta ei tullut myöskään aliravittua. Söin aina kasviksia. Isoäitini antoi niitä aterioilla ja jakoi niitä välipaloina.

"Lopettakaa ruokasodat"

Elizabeth söi isoäitinsä pakottamat lihapullat, koska häntä uhattiin seuraamuksilla. Syöminen kuitenkin kesti neljä tuntia. Elizabeth huomauttaa, että mikäli hänet olisi pakotettu kotona kokeilemaan esimerkiksi mereneläviä, hän olisi oksentanut pitkin pöytää.

Omille lapsilleen Elizabeth tarjoaa vaihtoehtoja. He saavat valita ruoan sijaan esimerkiksi omenan, banaanin ja maapähkinävoi-hilloleivän.

– He harvoin valitsevat tämän vaihtoehdon. He eivät ole nälässä. Emmekä me taistele ruoan vuoksi, Elizabeth kuvailee.

– Lopettakaa ruokasodat. Eivät ne ole sen arvoisia. Elin läpi niin nirson lapsuuden, etten syönyt vaaleaa leipää, ellei se ollut kevyesti paahdettua. Ja minä kukoistin. Olin urheilullinen.

"Jättäkää nuo lapset rauhaan"

Elizabeth on kiitollinen äidilleen, joka ei pakottanut häntä maistamaan kaikkea. Elizabeth inhosi lapsena voimakkaita makuja ja tiettyjä tekstuureita ruoassa. Monet lapset ovat samanlaisia.

– Joten jättäkää nuo lapset rauhaan. Ja ehkä tehkää heille vähän voinuudeleita.

Lähteet: Scarymommy.com

Lue myös:

    Uusimmat