Korona vaivutti miehen koomaan 10 päiväksi – harvinainen hoito pelasti hänet kuolemalta ensimmäisenä koronapotilaana: "Ei ollut mitään muita keinoja jäljellä"

Korona vaivutti miehen koomaan kymmeneksi päiväksi – harvinainen hoito pelasti hänet kuolemalta:"Ei ollut mitään muita keinoja jäljellä" 2:16

Tämä on ensimmäinen kerta, kun ECMO-hoitoa sovellettiin koronaviruspotilaalle.

Yhdysvaltalaisella Enes Dedicillä todettiin koronavirus sen jälkeen, kun hän oli matkustanut Bosnia-Hertsegovinaan äitinsä hautajaisiin. Enesin vaimo Olivera Dedic muistelee, kuinka hänen miehensä valitteli oloaan eräänä yönä.

– Hän herätti minut ja valitteli hengitysvaikeuksista. Hän pyysi, että veisin hänet ensiapuun.

Koronavirustartunnan vahvistamisen jälkeen Enes sai lisähappea hengityslaitteen avulla. Tässä vaiheessa miehen terveydentila ei näyttänyt hyvältä.

– Pelkäsin jokaista puhelinsoittoa sairaalasta niin, että tärisin, vaimo kertoo CNN:lle.

Lääkärit päättivät kokeilla harvinaista hoitoa

Enes siirrettiin Arizonassa John C. Lincolnin sairaalaan, sillä hänen hapensaantiaan haluttiin parantaa erilaisen hoitomuodon avulla.

HonorHealthin lääkäri Robert Riley kertoo, että tämä oli viimeinen oljenkorsi Enesin pelastamiseksi.

– ECMO-hoito on harvinaisempi hoitomuoto. Siinä vaiheessa, kun potilaan pelastamiseksi ei ollut enää muita keinoja, niin päädyimme tähän.

ECMO-hoidossa on kyse kehonulkoisesta happeuttamisesta. Siinä potilaan veri hapetetaan kehon ulkopuolella tukipumpun ja hapettimen avulla.

Tämä toimi Enesin kohdalla. Hän onkin maailman ensimmäinen koronaviruspotilas, joka on pelastettu ECMO-hoidon turvin.

Parantui hengenvaarallisesta viruksesta

Kaikkiaan Enes ehti olla koomassa kymmenen päivän ajan. Hänet on testattu koronaviruksen varalta hoidon jälkeen ja hän on virallisesti parantunut tappavasta viruksesta.

Vaimo Olivera ei pysty kiittämään lääkäreitä avusta tarpeeksi.

– Kun tilanne sallii, niin tulemme mieheni kanssa käymään sairaalassa, jotta he näkevät hänen parantuneen.

Lue myös:

    Uusimmat