Elinkeinoministeri Lintilä varoittaa: Koronaepidemialla ennakoitua suuremmat vaikutukset suomalaisyrityksiin ja talouteen – "Uhkaavin tilanne, mitä on olemassa"

Ministeri puhuu nyt suoraan koronaviruksen yrityksille aiheuttamasta uhasta:"Pelkään, että ollaan alkuvaiheessa" 5:33
Ministeri Lintilän mukaan merkittävä joukko suomalaisyrityksiä on riippuvaisia kiinalaisten raaka-aine- ja komponenttitoimituksista. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi, että Suomessa ei ole vielä havahduttu riittävästi koronaviruksen vaikutuksiin maan talouteen.

Eniten huomiota on saanut matkailu ja Finnairin lentojen peruminen Kiinaan, mutta Lintilän mukaan merkittävä joukko suomalaisyrityksiä on riippuvaisia kiinalaisten raaka-aine- ja komponenttitoimituksista. 

– Ne tulevat vaikuttamaan suomalaisin teollisiin yrityksiin eri sektoreilla. Tämä on mielestäni se uhkaavin tilanne, mitä on olemassa.

Kiinan osuus maailmantaloudesta on 15 prosenttia ja eri arvioiden mukaan koronalla voi olla jopa prosentin vaikutus maan bruttokansantuotteeseen. Jos Kiinan talous sakkaa, se vaikuttaa myös vientivetoisen Suomen näkymiin.

– Suomen BKT:sta 40 prosenttia tulee viennistä ja valitettavasti näkymä ei näytä ainakaan yhtään kirkkaammalta korona-epidemian jälkeen, Lintilä sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Lisäksi tartuntatilanne voi aiheuttaa myös tuotannon seisauksia, kun tehtaat ovat kiinni. Myynti- ja logistiikkaverkostoon voi tulla katkoksia. Rahtikustannukset nousevat ja myös kaupalliset neuvottelut Kiinan kanssa on nyt jäissä.

Tuore kysely koronan vaikutuksista yrityksiin 

Business Finlandin asiakasyritykselleen teettämässä kyselyssä noin puolet vastaajista arvioi, että epidemia ei juuri vaikuta liikevaihtoon, mutta yli kolmasosa arvioi, että vaikutukset liikevaihtoon ovat kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä.

Aasian bisnestä tekevistä taas lähes puolet oli sitä mieltä, että koronaepidemia vaikuttaa vientiin kielteisesti tai hyvin kielteisesti lyhyellä aikavälillä. Helmikuussa tehtyyn kyselyyn vastasi vajaat 300 henkilöä. Kysely lähetettiin kolmelle tuhannelle hengelle eli vastausprosentti jäi alhaiseksi.

– Pelkään, että olemme aika alkuvaiheessa yrityksille aiheutuvissa vaikeuksissa. Mikäli tämä jatkuu, pelkään pahoin, että näemme erittäin laajan yritysjoukon, joka tulee kokemaan menetyksiä niin liikevaihdossa kuin muussa toiminnassa, Lintilä sanoo.

Kampanjatukea Lapin matkailuyrittäjille

Nopeimmin Kiinan koronavirus on iskenyt Lapin talvimatkailuun. Kiinalaiset olivat viime vuonna viidenneksi suurin matkailijaryhmä Suomessa. Lisäksi Finnair on perunut kaikki lentonsa manner-Kiinaan 28.3. asti.

Lintilän mukaan matkailuyrittäjien tilannetta yritetään helpottaa Visit Finlandin mainoskampanjalla. Se suunnataan erityisesti Keski-Eurooppaan ja sillä yritetään korvata kiinalaisten jättämä aukko Lapin matkailussa. Lapin matkailua verotti myös Thomas Cook -matkayhtiön konkurssi syksyllä.

Lintilän arvio tilanteesta on synkkä.

– On pakko myöntää, että kokonaismenetystä ei varmankaan pystytä paikkaamaan.

Yritykset kaipaavat räätälöityä koronatietoa

Elinkeinoministeri kiirehtii myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Business Finlandin yhteistyötä, jotta suomalaisyritykset saavat juuri niille räätälöityä tietoa koronaepidemiasta ja sen etenemisestä. Kansalaiset ovat hyvin informoituja THL:n sivujen kautta, mutta yrityksille tiedottaminen ei ole Lintilän mukaan toiminut.

– Tulen vielä tämän päivän aikana ottamaan eri osapuoliin yhteyttä. Me tarvitsemme yrityksille sitä tietoa ja sitä yritykset myös kaipaavat. Tämä meidän täytyy välittömästi laittaa liikkeelle.

Lue myös:

    Uusimmat