Elinan 4-vuotias lapsi sai jänisruttotartunnan hyttysenpistosta, oireena muun muassa jopa 41 asteen kuume – asiantuntijan mukaan tauti vaatii pahimmillaan sairaalahoitoa

Ruokaviraston erityistutkija kuitenkin muistuttaa, että jänisrutto ei tartu ihmisten väillä.
Laukaalaisen Elina Hämäläisen 4-vuotiaalla lapsella nousi korkea kuume keskiviikkona 12.8. Lapselta otettiin seuraavana päivänä koronatesti varmuuden varalta. Lapsen vointi huononi samana iltana.
– (Lapsi) rupesi valittamaan kainalon kipua, ja kainalon imusolmukkeet olivat selvästi turvoksissa. Kuume oli edelleen korkea, 41 astetta, Hämäläinen kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.
Lapsi vietiin Laukaan terveyskeskukseen saman viikon perjantaina. Tässä vaiheessa Hämäläinen kertoo tulehdusarvojen ja kuumeen olleen korkealla sekä kainalossa olleen edelleen turvotusta.
– Lääkäri löysi kädestä tulehtuneen hyttysenpistoksen ja rupesi epäilemään jänisruttoa. Hän laittoi lähetteen Keski-Suomen keskussairaalaan, jossa otettiin verikoe ja annettiin 10 päivän antibioottikuuri, hän kertoo.
Ensimmäisen verikokeen tulos oli Hämäläisen mukaan negatiivinen, mutta uusi aika on varattu tälle viikolle. Lapsen vointi on tällä hetkellä hyvä ja kuume laskenut. Koronatesti osoittautui negatiiviseksi.
– Kainalon imusolmukkeet ovat edelleen kipeät, mutta muuten kaikkia oikein hyvin, Hämäläinen sanoo.
Tauti leviää pistona tai ilmateitse
Ruokaviraston erikoistutkija, eläinlääketieteen tohtori Heidi Rossow kertoo MTV Uutisille, että tartuntatatautirekisteriin on ilmoitettu 13 laboratoriovarmistettua jänisruttotapausta tänä vuonna. THL:n tilastojen mukaan tapauksia todettiin viime vuonna yhteensä 48.
– Todennäköisesti ilmoituksia tulee syyskuun aikana vielä lisää. Sairastuneiden määrä on selvästi tilastoja suurempi, sillä rekisteriin päätyvät vain laboratoriokokeissa varmistetut tartunnat, Rostow sanoo.
– Endeemisillä alueilla lääkärit tunnistavat taudin usein oireiden perusteella, eikä vasta-ainetutkimuksia välttämättä tehdä lainkaan.
Taudin itämisaika on Rossowin mukaan 3-5 vuorokautta. Valtaosa tarttuu hyttysenpistosta, mutta tartunnan voi saada myös hengitysteitse. Pistoskohdassa ilmenee haavaumia ja paikallista imusolmuketulehdusta.
– Jänisruton keuhkomuoto muistuttaa oireiltaan influenssaa. Siihen voi liittyä korkean kuumeen lisäksi, lihas- ja päänsärkyä, yskää, hengitysvaikeuksia ja väsymystä, Rossow listaa.
Useimmiten tartuntoja ilmenee keski-ikäisillä. Taudin vakavuus riippuu Rostowin mukaan tartuntatavasta: hengitysteitse saatu tartunta vaatii usein sairaalahoitoa, pistona saatua hoidetaan antibiooteilla.
Tautia esiintyy eniten Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa, mutta epidemioita voi esiintyä eri paikkakunnilla vuosittain.
– Epidemiat ovat tyypillisesti hyvin paikallisia. Syytä tähän ei tiedetä, Rostow kertoo.
Suurin osa tartunnoista ilmoitetaan hyttyskaudella, eli elo-syyskuun vaihteessa. Tartunnasta ilmoitukseen nähdään usein muutaman viikon viive.
– Tartunta todetaan pääsääntöisesti verinäytteestä tehdyllä vasta-ainetestillä. Varman tuloksen saamiseksi voidaan joutua odottamaan kaksi viikkoa tartunnasta, Rostow toteaa.
Esiintymisalueilla noudatettava varovaisuutta
Rostow muistuttaa, että jänisrutto ei tartu ihmisestä toiseen. Esimerkiksi lähipiirissä esiintyvät tartuntatapaukset kertovat vain taudin yleisestä esiintymisestä alueella.
Paras tapa suojautua tartunnalta on Rostowin mukaan suojautua hyttysenpistoilta ja välttää kuolleiden eläinten käsittelyä alueilla, joissa tautia on todettu.
– Bakteeria sisältävälle pölylle altistuu todennäköisimmin maanviljelystyössä, esimerkiksi heinänteossa. Alueilla, joilla esiintyy paljon jänisruttoa, kannattaa harkita hengityssuojainten käyttöä heinätöissä, hän ohjeistaa.
MTV Uutiset ei saanut Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä maanantaina kommenttia mahdollisista muista Laukaalla todetuista jänisruttotapauksista.
Uusimmat
-
15:50
Portion Boys -yhtyeen JaloTiina on saanut karmeita viestejä: "Ihan tällaista en osannut odottaa"
-
15:42
Venäjän kohtalo hiihdon MM-kisojen osalta ratkesi
-
15:25
Auto törmäsi suojatietä ylittäneeseen jalankulkijaan Kotkassa – kolarissa kuoli kuusikymppinen mies
-
15:19
Paludan poltti jälleen Koraanin, nyt Kööpenhaminassa – Turkki kutsui Tanskan suurlähettilään puhutteluun
-
15:12
Yleisö ilkkui surkeasti aloittaneelle Cristiano Ronaldolle – tämä tilanne oli liikaa päävalmentajalle
-
15:04
Lehtiväite: Kylie Jenner ja Travis Scott ovat laittaneet suhteensa tauolle – syynä erilaiset elämäntyylit
-
15:02
HS:n Mukka: Toimittajien tuomio pettymys, Viestikoekeskus-oikeusprosessi kaventanut sananvapautta Suomessa
-
14:55
Kuninkaallinen valokuvaaja ja nuori prinssi Charles olivat toistensa vihollisia – suhtautuminen muuttui kypsemmällä iällä yhdestä syystä
-
14:42
ISW: Venäjällä on varastossaan droneja enää muutaman laajan iskuun – MTV seuraa sotaa
-
14:37
Ammattiliitto Pro ilmoitti toimihenkilöiden lakosta osaan kemian alan yrityksistä – joukossa lääkeyhtiöt Orion ja Bayer Turku
-
14:34
Krista Pärmäkoski hyytyi mystisesti – vahvasti aloittanut suomalaistähti hämmästeli Viaplayn haastattelussa: "Jotakin kävi"
-
14:32
Turussa paita kattoon – TPS kunnioittaa yhtä SM-liigahistoriansa kovimmista pisterohmuista
-
14:28
HS:n toimittajien puolustus ei ole vielä päättänyt, valitetaanko Viestikoekeskus-tuomiosta
-
14:27
Nämä tarjoustuotteet ovat nyt hittejä ruokakaupoissa: Ikisuosikkia hamstrataan edelleen
-
14:14
Ei herkimmille! Vartijan taistelu elämästä tallentui videolle – yksi kuoli asehyökkäyksessä suurlähetystöön Iranissa
-
14:12
Henrik Dettmann koki hämmentäviä hetkiä kotonaan - julkaisi kuvan takkaan pölähtäneestä eläimestä
-
14:01
Mikko Rantanen lähellä omaa ennätystä – tavoittelee suomalaisittain harvinaista saavutusta NHL:ssä
-
13:46
Toimittaja Päivi Storgård erosi – suhde kesti seitsemän vuotta
-
13:45
Ruotsalaistähti murskasi muut! Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski jäivät kauas kärjestä
-
13:42
Novak Djokovic jyräsi loppuotteluun Australiassa – turnausvoitto nostaisi huikean ennätyksen tuntumaan
-
Lataa lisää