Ylilääkäri rokottaisi nuorimmatkin jo syksyllä – tällaisia jälkioireita lapsilla on havaittu

2:46
Tällaisia koronan jälkioireita lapsilla on havaittu – infektioylilääkäri rokottaisi lapset jo syksyllä.

Husin infektiotautien erikoislääkäri rokottaisi lapset mahdollisuuden mukaan jo syksyllä.

Kaikkiaan Suomessa on vahvistettu tähän mennessä hieman yli 10 000 koronatartuntaa 0–19-vuotiaiden keskuudessa. 

Toistaiseksi suomalaislapset ovat säästyneet koronaviruksen vakavilta jälkitaudeilta. 

"Ongelmana oireiden epämääräisyys"

Husin Lastenklinikalla työskentelevä infektiotautien erikoislääkäri Harri Saxen sanookin MTV Uutisten haastattelussa, että yksittäisiä epäilyjä vakavista jälkitaudeista on ollut, mutta yhtään varmaa tapausta ei ole.

– Ongelmana on oireiden epämääräisyys. Meillä esiintyy muutenkin väsymysoireyhtymän tapaisia tauteja koko ajan joka vuosi, Saxen jatkaa.

– Liittyvätkö nämä (taudit) koronavirukseen, sen selvittäminen jää epäselväksi, koska meillä ei välttämättä ole vahvistusta sairastetusta koronaviruksesta.

Lasten ja nuorten positiivisten koronatapausten määrä on pääkaupunkiseudulla kasvanut, mikä selittyy ylilääkärin mukaan ainakin osittain aktiivisen testauksen vuoksi.

– Tarttuvuus lapsiin on edelleen jonkin verran epäselvä. Lapsetkin näyttävät saavan helposti koronavirustartunnan, mutta heille ei kehity vaikeaa tautia.

Kawasakin tautia muistuttavia oireita

Husin alueella 2–3 yksittäisessä tapauksessa lapsella on havaittu MIS-C -tulehdustauti, joka muistuttaa Kawasakin tautia.

Oireina Kawasakin taudissa ovat esimerkiksi korkea kuume, ihottuma, ihon hilseily ja nivelkivut.

– MIS-C -tulehdustautiin on liittynyt ptikää kuumeilua ja muita tulehdusoireita. Tauti on syntynyt vasta kuukauden jälkeen sairastetusta koronavirusinfektiosta. Kukaan ei ole kuitenkaan kuollut, potilaat ovat toipuneet täysin, Saxen rauhoittelee.

Ylilääkäri kannattaa lasten rokottamista

Lapsia ei tällä hetkellä rokoteta koronan varalta, sillä koronarokotteita ei ole testattu lapsille, eikä rokotteilla ole myyntilupaa lapsille. 

Infektiotautien erikoislääkäri Saxen pitää tärkeänä, että myös lapset rokotetaan jossain vaiheessa.

 – Koronavirus voi jäädä kiertämään lasten keskuuteen. Mielestäni lapset tulisi rokottaa mahdollisesti jo ensi syksynä, kun näyttöä tehosta ja turvallisuudesta on saatu riittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja