Eliisa sairastui koronaan viime vuonna, eikä ole vieläkään toipunut – hakee nyt apua uudelta poliklinikalta: "Tämä on vienyt niin paljon"

Eliisa sairastui koronaan viime vuonna, eikä ole vieläkään toipunut – kertoo nyt piinallisista oireista 2:57
Muistikatkoksia ja jatkuvia kipuja. Eliisa kertoo, millaista on elää pitkittyneiden koronaoireiden kanssa.

Eliisa Turpeisen, 58, koronaoireet ovat jatkuneet nyt jo yli yhdeksän kuukautta. Viime viikolla hän pääsi hoitoon uudelle poliklinikalle, joka on tarkoitettu pitkäaikaisesta koronasta kärsiville. 

Pääkipua, nivelkipua, univaikeuksia, aivosumua, levottomat jalat, sydämentykytyksiä, näön heikkenemistä, hengenahdistusta, muistikatkoksia. Turpeisen lista pitkittyneen koronan oireista on pitkä. Yhdeksän kuukauden sairastamisen aikana oireet ovat muuttuneet, vaihdelleet, kadonneet ja tulleet jälleen uudestaan.

– Olen välillä miettinyt, että miksi tämä tuli juuri minulle. Tämä on vienyt niin paljon. Yritän ajatella positiivisen kautta ja uskon, että tästä joskus vielä parannutaan. 

Erityisesti muistikatkokset häiritsevät arjessa selviämistä. Usein Turpeinen muistaa sanojen ensimmäiset kirjaimet, mutta loput katoavat muistin syövereihin. 

– Arki on muuttunut todella paljon. En voi tehdä enää niitä asioita, joita joskus tein vapaa-ajalla.

Myös työarki on muuttunut. Pitkän sairausloman päätteeksi Turpeinen kokeili töihin paluuta, mutta muutaman viikon jälkeen hän joutui jäämään jälleen täyspäiväiseksi sairauslomalaiseksi.

Rajusta koronasta sahaavaan oireiluun

Turpeinen sairastui koronaan joulukuussa 2020. Sairaus alkoi lihassäryllä ja äityi korkeaksi kuumeeksi. Hän itse kuvailee, että rajut koronaoireet veivät hänet "teille tietämättömille". Sairaalahoitoa Turpeinen ei kuitenkaan tarvinnut.

Viikot kuluivat, mutta oireet eivät hellittäneet. Kuukauden päästä sairastumisesta Turpeinen oli edelleen täysin voimaton. Erikoiset sydämentykytykset ja hengitysvaikeudet hankaloittivat arkea.

Turpeinen on huomannut, että erityisesti uiminen ja muut fyysistä voimaa tarvittavat harrastukset eivät enää onnistu ilman kipuja.

– Mulla on lihaskunto kadonnut aivan täysin. Jo pelkästä haravoinnista tulen todella kipeäksi.

Muutaman kuukauden sairastamisen jälkeen Turpeisella todettiin long covid eli pitkittynyt korona. Vaikka Turpeinen oli kuullut pelottelua sairauden vähättelystä, diagnoosi pitkittyneestä koronasta tulikin yllättävän helposti. Vaikka lääkärit ovat suhtautuneet oireisiin hyvin, Turpeinen on kohdannut myös sairauden vähättelyä.

– Tätä sairautta ei aina oteta tosissaan, kun tämä ei näy päälle päin. Eihän se vähättely kivalta tunnu, kun tietää itse totuuden.

Uusi poliklinikka antaa toivoa

Kesäkuussa HUS avasi oman poliklinikan koronan pitkäaikaisoireista kärsiville. Tällä hetkellä poliklinikalla on ruuhkaa, eikä kaikille halukkaille pystytä tarjoamaan hoitoa.

Turpeisen oireilua seurannut työterveyslääkäri kehotti hakemaan poliklinikalle heti sen avattua. Viime viikolla oli Turpeinen ensimmäinen käynti.

Tunnin keskustelu lääkärin kanssa jätti toiveikkaan olon, vaikka suoranaista lääkettä sairauteen ei olekaan tarjolla.

– Olin hyvinä päivinä kuvitellut, että sairaus on poissa ja elänyt sen mukaan. Nyt ymmärrän, että minun pitää antaa aivoille aikaa parantua.

Miten pitkittynyttä koronaa hoidetaan? MTV vieraili HUSin poliklinikalla. 

Keihin long covid iskee pahiten? MTV vierailee pitkän koronan oireita hoitavalla klinikalla 6:12

Pitkittyneen koronan hoito on pääosin kuntoutusta. Potilaan hoitoon osallistuvat niin lääkäri, psykologi, fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Turpeisen hoitotaival on vasta alussa.

– Olen nyt vuoden mittaisessa seurannassa ja tiedän, että pääsen myös ryhmäkuntoutukseen mukaan.

"Kuin pullosudilla olisi raavittu keuhkoja"

Syksy on tuonut Turpeiselle uudenlaisia haasteita. Hänen astmansa pahenee talvisin, mutta nyt oireet ovat alkaneet jo huomattavasti normaalia aiemmin.

– Keuhkot ovat todella kipeät jo nyt. Ulkona käydessä tuntuu kuin pullosudilla olisi raavittu keuhkoja.

Pitkittyneen koronan hoidossa käytetään myös autonomista hermostoa rauhoittavia harjoituksia, kuten hengitysharjoituksia. Ennen poliklinikkakäyntiä Turpeinen yritti hakea helpotusta vaihteleviin oireisiin niin hieronnasta kuin erilaisista hoidoista.

Turpeinen kokeili shiatsua ystävänsä ehdotuksesta. Japanilaisen hoidon erilaiset tekniikat, kuten peukalolla painaminen ja venytykset yllättäen auttoivatkin.

– Se tuntui aivan mahtavalta. Minulla oli aiemmin oireena levottamat jalat, jotka hävisivät ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Muistikatkot tekevät työnteon mahdottomaksi

Pari viikkoa sitten Turpeinen yritti palata töihin kevennetysti. Lastenhoitajana työskentelevä Turpeinen huomasi pian, kuinka ei osannut kertoa vanhemmille tarkasti lapsien päivänkulusta.

Työpäivän jälkeen hän oli ihan puhki, eikä pystynyt palautumaan. Muistikatkot yhdistettynä muihin oireisiin pakottivat Turpeisen jatkamaan sairauslomaa.

Koska Turpeinen sairastui työskennellessään, vakuutusyhtiö totesi sairauden ammattitaudiksi. Korvauksia hän ei kuitenkaan ole vielä saanut.

Turpeinen haluaa uskoa, että voi parantua sairaudesta kokonaan, vaikka pitkittynyt korona näyttäytyy lääkärikunnallekin mysteerinä. Poliklinikkakäynti valoi toivoa.

– Poliklinikalla tuli esiin se, että sairauteen tullaan löytämään toimiva hoito ja vuoden päästä olemme varmasti jo viisaampia. Toivon ja uskon, että näin todella on.

Lue myös:

    Uusimmat