Ekaluokkalainen sairasti kuumeettoman koronan syksyllä, kivut jatkuvat edelleen: "Oireet sahaavat, eivätkä lopu"

2:46
Tällaisia koronan jälkioireita lapsilla on havaittu – infektioylilääkäri rokottaisi lapset jo syksyllä.

Euroopassa on herännyt huoli lapsista, jotka ovat sairastuneet pitkittyneeseen koronaan eli long covidiin. Lotan* 8-vuotias tytär sairastui koronaan viime syksynä ja oireet jatkuvat edelleen.  

Viime lokakuussa ekaluokkalaisella todettiin korona, vaikka perhe oli yrittänyt välttää kaikin tavoin sosiaalisia kontakteja. Oireet alkoivat kesken koulupäivän kurkun kivistämisellä. Kuume ei noussut, mutta kotona "räkähanat" avautuivat.   

– Tuntui, että olisi pitänyt olla ämpäri lapsen nenän alla. Räkää tuli niin kamalat määrät.

Korona ei iskenyt rajuna ja perhe lääkitsi virusta kotioloissa. Viikkojen kuluessa oirekirjo kuitenkin laajeni. 

Katso video: Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen on kärsinyt koronaoireista jo 200 päivää. Juttu jatkuu videon jälkeen...

10:19

Jalkojen kivuista näön sumenemiseen

Tytöllä on astma, joka oli ennen koronaa ollut hyvässä hoidossa. Äidin huoli syveni, kun hän huomasi, ettei tytär jaksanut nousta kotitalon portaita. Tuolloin koronatartunnan saamisesta oli kulunut reilu viikko. 

Kuumeeton tytär kertoi äidilleen myös tärisevänsä, vaikka sitä ei ulkopuolinen voinutkaan huomata. Kyljellä nukkuminen oli mahdotonta kivun vuoksi. Uusia oireita olivat myös jalkojen puutuminen ja kovat kivut, jotka helpottivat särkylääkkeillä.

Neljäntenä viikkona alkoivat vatsaoireet, jotka jatkuivat aaltoilevina. Kahden ripulittoman päivän jälkeen vatsa oli jälleen useamman päivän sekaisin.  

Kuukauden jälkeen Lotta alkoi olla jo todella huolissaan tyttärestä ja oireiden vaihtelusta. Hän oli ottanut lukuisia kertoja yhteyttä julkiseen terveydenhoitoon, mutta koki, että häntä ei otettu vakavasti. Oireiden yhteyttä koronaan ei tunnistettu.

Joulukuun alussa Lotta otatti tyttärensä keuhkoista kuvat yksityisellä puolella perheelle tutun lastenlääkärin kautta. Kuvissa näkyi lisääntynyttä keuhkokuvioitusta. 

Oireet sahaavat edelleen

Nyt tytön koronatartunnasta on kulunut neljä kuukautta, mutta osa oireista jatkuu edelleen.  

– Tytär tykkää käydä koulussa ja on innokas ekaluokkalainen. Häntä on harmittanut, että oireet sahaavat, eivätkä lopu.

Jalkojen kivut ja päänsäryt häiritsevät lähes joka päivä. Lääkärin mukaan liikuntaa ei tarvitse enää rajoittaa, mutta edelleen vähänkin nopeampikin kävely pistää kylkeen.

– Pohdin välillä sitä, mikä saa oireet lyömään päälle. Lääkäri korosti meille, että tälle pitää antaa aikaa, keuhkoille pitää vaan antaa aikaa. Sitä olemme noudattaneet. 

Äiti on iloinen siitä, että keuhkokuvat olivat viimein tammikuun lopussa puhtaat. Hän toivookin, että kaikki oireet häviäisivät kevään mittaan. 

– Olen yrittänyt olla positiivisella mielellä. Uskon, että oireet helpottavat, mutta tarvitaan vähän aikaa. 

Lasten pitkittyneestä koronasta tiedetään vasta vähän

Euroopassa ja etenkin Ruotsissa ollaan oltu viime viikkoina huolissaan lasten koronan jälkeisestä oireilusta. 

Infektiotautien professori Harri Saxénin mukaan Suomessa ei ole tiedossa pitkittyneestä koronasta kärsiviä lapsipotilaita. Myöskään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tapauksia ei ole tavattu. 

– Siitä on maailmalla puhuttu, mutta Suomessa ei ole vielä sellaisia potilaita nähty. Se ei tarkoita, että niitä ei olisi, Saxén kommentoi.

Saxénin mukaan Suomessa on tehty yksittäisiä lähetteitä lasten pitkäaikaisen koronan tutkimista varten, mutta vielä ei ole varmuutta oireiden yhteydestä koronaan.  

"Parantavaa lääkettä ei ole"

Pitkäkestoisen koronan toteaminen on oirekirjon laajuuden vuoksi hankalaa, eikä lasten pitkäaikaista koronaa käsittelevää tutkimustietoa juurikaan ole. 

Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkilan mukaan pitkittyneestä koronasta kärsivillä lapsipotilailla on havaittu samankaltaisia oireita kuin aikuisilla.

Näitä oireita ovat muun muassa uupumus, hengitysvaikeudet, kurkkukipu ja lihasheikkous. Oireiden lista on kuitenkin paljon tätä pidempi. 

– Long covid todetaan normaalilla lääketieteellisellä tutkimuksella. Tärkeää on, että lääkärikunta tietää, että tätä voi olla myös lapsilla.

Lapset ovat sairastaneet akuutin koronan usein lievempänä kuin aikuiset. Myös sairaudesta toipumista on pidetty nopeana. 

Tammikuun lopussa julkaistun vielä vertaisarvioimattoman italialaistutkimuksen mukaan yli puolella tutkimukseen osallistuneista lapsipotilaista oireilu on jatkunut vielä neljän kuukauden jälkeen. Parkkilan mukaan uusi tutkimustulos on huolestuttava, joskin on huomattava, että oireiden vakavuus vaihtelee.

– Parantavaa lääkettä pitkittyneeseen koronaan ei ole. Apuna on oireenmukainen lääkitys ja tarvittava kuntoutus. Tavoitteena on se, että sairastuneet pääsisivät mahdollisimman nopeasti palaamaan normaaliin.

* Lotan nimi on muutettu, koska artikkeli käsittelee alaikäisen lapsen terveystietoja. MTV Uutiset on nähnyt dokumentit lapsen positiivisesta koronatartunnasta sekä jatkotutkimuksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja