Mainos

Elektronisten laitteiden käyttökielto lievenee lennoilla

Finnair on uudistamassa matkapuhelimen ja cd-laitteiden käyttöperiaatteita lennoillaan. Uuteen, entistä sallivampaan käytäntöön on tarkoitus siirtyä syksyn kuluessa. Tarkemmat pelisäännöt ovat toistaiseksi työn alla, eikä ilmailuviranomaisen näkemystä asiasta ole vielä saatu.

Finnairin suunnitelmien mukaan matkapuhelinta saa tulevaisuudessa käyttää lentokoneessa siihen asti kunnes moottorit käynnistetään, kun se tähän asti on täytynyt pitää suljettuna jo koneeseen tultaessa. Koneen laskeuduttua kännykkään saa jatkossa laittaa virran heti kun istuinvyövalot ovat sammuneet.

Nykyisten ohjeiden mukaan matkapuhelimen käyttö on ollut lennoilla periaatteessa kokonaan kielletty.

Uudistus helpottaa kannettavien käyttöä

Matkapuhelinten osalta muutos on melko lailla marginaalinen ja koskettaa siis vain sitä lyhyttä hetkeä, kun matkustajat istuvat jo koneessa, mutta moottorit eivät vielä käy. Lennon aikana matkapuhelin on edelleenkin pidettävä suljettuna.

-Enemminkin on kysymys siitä, että periaatteita yhtenäistetään, Finnairin lentoturvallisuustarkastaja Ismo Aaltonen toteaa.

Aaltosen mielestä matkapuhelinta koskevia uudistuksia näkyvämpi muutos onkin, että syksyn aikana myös cd- ja minidisk-laitteiden käytöstä tulee mahdollista matkalennon aikana. Aaltonen arvelee, että etenkin omilla kannettavilla tietokoneillaan työskentelevät ottavat uutisen ilolla vastaan.

-Nykypäivänä miltei kaikilla on koneissaan cd- tai dvd-lukija, ja nyt niitä pystytään hyödyntämään matkalennoillakin. Moni haluaa myös kuunnella minidiskiltä omaa musiikkiaan, Aaltonen toteaa.

Periaatteita yhtenäistetään

Cd- ja dvd-laitteiden käyttö on ollut jo jonkin aikaa sallittua useiden eurooppalaisten ja miltei kaikkien amerikkalaisten yhtiöiden lennoilla.

-Meille tulee jatkuvasti kysymyksiä siitä, että miksi esimerkiksi British Airwaysin lennoilla saa käyttää cd-soitinta ja meillä ei, Aaltonen kertoo.

Aaltosen mukaan elektronisia laitteita koskevan uudistuksen tavoitteena onkin, että kaikilla OneWorld-yhtiöillä olisi samat periaatteet. Myös eurooppalaisten lentoyhtiöiden politiikkaa pyritään yhtenäistämään.

-Asiakas saattaa esimerkiksi ostaa lipun suoraan Helsingistä Sydneyhin, lentää Finnairin koneella Singaporeen asti ja sieltä edelleen Qantasin lennolla.

-Sääntöjen muuttuminen konetta vaihdettaessa hämmentää matkustajia, Aaltonen toteaa.

Laitteista ei koidu häiriöitä

Tähän asti elektronisten laitteiden käyttöä on rajoitettu lennoilla, koska niiden on epäilty voivan aiheuttaa häiriöitä koneen suunnistusjärjestelmälle tai ohjausautomaatille.

-Koska häiriöriskeistä ei ole tiedetty tarpeeksi, on haluttu pelata varman päälle ja laitteiden käyttö on kielletty. Turvallisuushan on tietysti se kaikkein tärkein asia, Aaltonen huomauttaa.

Tekniikka on kuitenkin parantunut hänen mukaansa niin elektronisissa laitteissa kuin lentokoneissakin. Samaan aikaan mahdollisten häiriöiden voimakkuudesta on tehty entistä tarkempia tutkimuksia. Viime aikoina on todettu, että elektronisten laitteiden käyttö on lennoilla täysin turvallista. Minkäänlaisia todisteita mahdollisista häiriöistä ei Aaltosen mukaan ole löytynyt.

-Matkapuhelinten ja cd-laitteiden aiheuttamien häiriöiden riski on varsin teoreettinen, Aaltonen vakuuttaa.

Elektronisia laitteita koskevan muutoksen yksityiskohdista keskustellaan ensi viikolla OneWorld-yhtiöiden lentoturvallisuuskokouksessa. Lentoyhtiön luonnostelemat ohjeet hyväksyy Suomessa Ilmailulaitoksen lentoturvallisuushallinto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.