Mainos

EKP: Talouskasvu hidastuu ja työttömyys suurin ongelma

Euroalueen hintavakaus on hyvällä mallilla, mutta talouskasvu hidastuu maailmantalouden epävarmuuksien vuoksi, todetaan Euroopan keskuspankin ensimmäisessä kuukausikatsauksessa. Tänään julkaistussa katsauksessaan EKP katsoo, että nykyiseen 3 prosentin ohjauskorkoon ei näillä näkymin ole aihetta puuttua.

Poliitikot ja talousvaikuttajat ovat viime viikkoina jälleen patistelleet EKP:ta uuteen koronlaskuun suhdannenäkymien synkentymisen vuoksi. Nykyinen ohjauskorko lyötiin lukkoon joulukuun lopussa.

EKP:n mukaan kuukausikatsausten julkaiseminen on jatkossa yksi tärkeimmistä tavoista selittää keskuspankin rahapolitiikkaa ja euroalueen taloudellisen kehityksen analyysejä. Katsaukseen sisältyy ajankohtaisten artikkelien lisäksi myös tukeva tilastopaketti.

Maastrichtin sopimuksessa EKP:n ensisijaiseksi tavoitteeksi määritellään hintavakauden turvaaminen euroalueella. Keskuspankki katsoo tämän tavoitteen edellyttävän, että yhdenmukaisen kuluttajahintaindeksin vuotuinen nousu pysyttelee alle kahdessa prosentissa.

EKP:n mukaan nykyiseen hintakehitykseen ei liity merkittäviä nousu- tai laskupaineita. Kuluttajahintojen nousu laantui marraskuussa 0,9 prosenttiin vuoden 1997 puolivälin 1,6 prosentista. Inflaatiota pitää kurissa lähinnä energian ja raaka-aineiden hintojen tuntuva lasku.

Joitakin hintavakauden riskitekijöitä EKP:n katsauksessa kuitenkin nostetaan esiin. Hintojen laskupaineet saattavat kasvaa, jos maailmantalouden epävarmuudet syövät euroalueen talouskasvua odotettua enemmän. Tämä painaisi tuontihintoja ja kotimaisia hintoja alaspäin.

Vastaavasti hintoja voivat ajaa nousuun työn tuottavuuden kasvun ylittävät palkkavaatimukset ja euromaiden budjettikurin höllentyminen.

Työttömyys Euroopan erityisongelma

EKP nostaa mittavana pysyttelevän työttömyyden euroalueen merkittävimmäksi rakenteelliseksi ongelmaksi. Vaikka pientä parannusta viime vuoden aikana tapahtuikin, marraskuun työttömyysaste junnasi edelleen liki 11 prosentissa.

EKP:n mukaan työttömyysongelma on pohjimmiltaan yksinomaan rakenteellinen. Pääasialliset syyt löytyvät joustojen puutteesta työmarkkinoilla. EKP perääkin euromaiden hallituksilta rakenteellisia uudistuksia, jotka näkyisivät parempana työllisyytenä ja rivakampana kasvuna.

Omille harteilleen EKP ei suostu ostamaan vastuuta työttömyysongelman ratkaisemisesta, vaan katsoo kantavansa kortensa parhaiten kekoon huolehtimalla päätavoitteestaan eli hintavakauden turvaamisesta.
(STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.