Mainos

EKP nosti ohjauskorkoa odotetusti

EKP:n koronnosto tuntuu tavallisenkin kuluttajan, kuten asuntovelallisen, kukkarossa. Osakemarkkinoille 0,25 prosenttiyksikön nostolla ei ole suurta vaikutusta.

Euroopan keskuspankin on nostanut tänään rahamarkkinoiden ohjauskorkoaan. Korko nousi 25 pistettä 2,50 prosentista 2,75 prosenttiin.

EKP nosti ohjauskorkoa kolmannen kerran sen jälkeen, kun keskuspankki aloitti rahamarkkinoiden kiristämisen joulukuun alussa. Paineita koronnostoon on aiheuttanut ennen kaikkea inflaation kasvu. Myös euroalueen kasvu on nopeutunut, ja yksityisen kulutuksen kasvu vahvistunut.

Koronnosto kirpaisee kivuliaasti asuntovelallista, jonka kannattaa nyt varautua isompiin maksuihin tulevaisuudessa. Osakemarkkinoille 0,25 prosenttiyksikön nostolla ei ole suurta vaikutusta.

Koronnosto vahvistaa euroa, mikä on punainen vaate vientiteollisuudelle. Talouskasvu näyttää kuitenkin Euroopassa piristymisen merkkejä.

Trichet: EKP:n neuvosto harkitsi 50 pisteen nostoa

Euroopan keskuspankin neuvosto harkitsi ohjauskoron nostamista puolella prosenttiyksiköllä kokouksessaan Madridissa, kertoi pääjohtaja Jean-Claude Trichet kokouksen jälkeen. Ohjauskoron nostot tulevat hänen mukaansa jatkumaan euroalueen kasvun vahvistuessa.

- Keskustelimme kokouksessa mahdollisen 50 pisteen korotuksen hyödyistä ja haitoista. Neuvoston ylivoimainen enemmistö oli kuitenkin 25 pisteen suuruisen korotuksen kannalla, sanoo Trichet.

EKP on nostanut ohjauskorkoa kolmesti kolmen kuukauden välein 25 pisteellä. Trichet'n mukaan keskuspankki ei kuitenkaan ole sitoutunut minkäänlaiseen aikatauluun, joka edellyttäisi prosenttiyksikön neljänneksen korotuksia joka kolmas kuukausi.

- Pankilla ei ole mitään etukäteispäätöksiä, totesi Trichet.

Tanskan keskuspankki seurasi EKP:n esimerkkiä ja nosti ohjauskorkoa. Se nostettiin 2,75 prosentista 3,00 prosenttiin. Tanskan kruunu on euron valuuttakurssijärjestelmässä erm II:ssa. Euroalueen ulkopuolella pysyttelevän Englannin keskuspankki päätti puolestaan pitää ohjauskorkonsa edelleen 4,50 prosenttina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.