Eivätkö kotityöt maistu? Asiantuntijat antavat takuuvarmat vinkit koko perheen aktivointiin: "Yllättävän paljon saa tehtyä"

Suomi on yksi Euroopan mallimaista kotitöiden tekemisen tasa-arvon suhteen 9:37
Suomi on yksi tasa-arvon mallimaita – kotitöiden tekemisessä tapahtunut yksi mielenkiintoinen muutos

Suomi on yksi Euroopan mallimaista kotitöiden tekemisen tasa-arvossa. Usein osa perheestä kutenkin laistaa itselle tylsimmistä askareista. Asiantuntijat antavat testatut vinkkinsä, joilla ovat huomanneet hommien maistuvan niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kotityöt jakautuvat Suomessa aiempaa tasaisemmin.

Euroopan tasa-arvoinstituutin raportin mukaan Suomi on Ruotsin ja Viron jälkeen kolmannella sijalla sukupuolten välistä tasa-arvoa kotitöissä vertailtaessa.

Raportin mukaan työt jakautuvat Suomessa kaikkein epätasa-arvoisimmin yli viisikymmentävuotiaiden ikäluokassa ja lapsiperheissä.

Toisaalta koko Euroopassa naiset hoitavat edelleen suurimman osan kotitöistä. 63 prosenttia naisista vastasi tekevänsä kotitöitä joka päivä. Miehistä näin tekee 36 prosenttia.

Suomessa tapahtunut mielenkiintoinen muutos

Siivousyritys Koti puhtaaksi oy:n toimitusjohtaja Reetta Alastalo kertoo, että Suomessa on tapahtunut kotitöiden teossa mielenkiintoinen muutos.

– Tasapaino on vihdoin parantunut. Mutta ei sen takia, että miehet tekevät enemmän, vaan koska naiset tekevät vähemmän, Alastalo kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Muutos johtuu osaltaan teknologian kehittymisestä ja osaltaan palveluiden ulkoistamisesta. Ja yleensä kotitöitä ulkoistavat – naiset.

– Kotona on otettu ohjat omiin käsiin tasa-arvon edistämiseksi.

Kuka tekee näkymättömät metatyöt?

Alastalo muistuttaa, että on myös paljon kotitöihin liittyvää "metatyötä".

Jonkun on suunniteltava sekin, mitä tehdään ruoaksi, mikä on sellaista monipuolista syötävää, mikä maistuu kaikille ja milloin mennään kauppaan.

– Tämä ei tule tuossakaan raportissa kauhean hyvin ilmi.

Millaiset kotityöt tuottavat opiskelijoille eniten päänvaivaa? Juttu jatkuu videon alla.

Tuhannet muuttivat taas syksyllä ensi kertaa omilleen - nämä kotityöt tuottavat opiskelijoille eniten päänvaivaa 9:41
Tuhannet muuttivat taas syksyllä ensi kertaa omilleen – nämä kotityöt tuottavat opiskelijoille eniten päänvaivaa

Kotitalousvähennys on ainutlaatuinen etu

Palveluiden ulkoistuksen kannalta Suomella on yksi valttikortti moneen muuhun maahan verrattuna: kotitalousvähennys. Sellaista ei ole kaikissa maissa.

– Kerrankin voidaan antaa kiitosta päättäjien suuntaan. Viime hallituskaudella päätettiin korotetusta kotitalousvähennyksestä, joka on 60 prosenttia, ja nykyinen hallitus päätti jatkaa sitä ainakin toistaiseksi. Tämä mahdollistaa sen, että yhä useampi pystyy ulkoistamaan palveluita, Alastalo toteaa.

– Sen ansiosta myös meidän kaltaisemme palvelut pystyvät kasvamaan. Esimerkiksi Norjassa ei ole mitään vastaavaa. Siellä siivouspalvelualalla on ihan pimeä markkina. Yhden tutkimuksen mukaan vain kolme prosenttia ihmisistä ostaa Norjassa laillisia siivouspalveluita. Ja siitä on tasa-arvo kaukana, kun naisvaltaisilla aloilla poljetaan työntekijöiden oikeuksia ja kaikki lomat, eläkemaksut ja vastaavat jäävät väliin.

Toimivat vinkit lapsiperheille

Iina ja Otto Hyttisen perheessä perjantait eivät ole pyhitettyjä siivoamiselle, vaan perjantai on herkkupäivä.

Kalenteriin ei koskaan ole merkitty erillistä siivouspäivää, sillä kuuden hengen perheessä siivous on jatkuvaa.

Työnjako kotitöissä on selvä: mies huolehtii päivittäisestä ylläpidosta ja vaimo perusteellisemmasta siivouksesta harvemmin.

Sitä, kuka tekee mitäkin, ei ole Hyttisten mukaan koskaan tarvinnut erikseen sopia. Roolitus on loksahtanut nykyisenlaiseksi itsestään. Otto Hyttinen kertoo alkaneensa itse ottaa enemmän vastuuta kotitöistä jäätyään ensimmäisen kerran hoitovapaalla.

Kotityöt ovat monissa perheissä kaikkein suuri perheriidan aihe, mutta Hyttisillä särmät ovat ehtineet hioutua vuosien saatossa.

 – Kun aloimme seurustella ja yritimme tehdä vaikka viikkosiivousta, Otto alkoi siivota jotain tietokonepöytää ja minä olisin halunnut keskittyä isoihin linjoihin, että saa heti tuloksia aikaan. Mutta ne ovat hellittäneet, bloggaaja Iina Hyttinen kertoo.

Munakello soimaan ja siivoamaan!

Hyttisillä kouluikäiset lapset osallistuvat pieniin kotitöihin. Iina jakaa heillä toimivan vinkin muillekin lapsiperheellisille.

– Siivousvartti. Laittaa munakellosta 15 minuuttia, se on helposti lähestyttävä aika. Siinä saa tosi paljon aikaiseksi, ja lapset rakastavat kilpailla kelloa vastaan. Ja se on itsestäkin hauskaa.

Siivousyrittäjä Reetta Alastalo suosittelee musiikkia.

– Panee soimaan hyvän kappaleen ja siivoaa sen ajan. Yllättävän paljon saa tehtyä jo muutamassa minuutissa.

Viiden jälkeen -ohjelman juontaja Lauri Kottonen tietää vielä hätävaran, jos nämäkään eivät tepsi – uhkailu, kiristys ja lahjonta. 

Lisäksi hän ehdottaa listausta siitä, mitä kukakin haluaa tehdä ja mitä ei. Silläkin voi päästä jo pitkälle.

Lue myös:

    Uusimmat