Eikö koira suostu kakkaamaan pakkasella? Eläinlääkäri kertoo, mikä voi auttaa

Näin valitset oikean talvitakin koirallesi 1:32
KATSO MYÖS: Näin valitset oikean talvitakin koirallesi!

Pakkasella koiraa ei tarvitse tai kannata vielä pitkälle juoksulenkille. Jos lemmikki ei viimassa suostu tekemään asiaansa, kannattaa kokeilla hieman myöhemmin uudelleen, neuvoo eläinlääkäri.

Jos mittari takoo 25 pakkasastetta, koiran kanssa voi edelleen mennä ulos. Pitkää lenkkiä lemmikin kera tuskin kannattaa suorittaa. Kyse ei ole vain palelusta: pakkanen vaikuttaa myös hengitysteihin.

– Pakkanen saattaa rasittaa koiraa. Siksi pidempiä lenkkejä kannattaa välttää, eläinlääkäri Maarit Luukkainen kuvaa.

– Ei omistajakaan välttämättä pysty lenkkeilemään kovin pitkästi, koska pakkanen käy omankin hengityksen päälle. Koiraa voi kyllä viedä normaalisti ulos ja lyhyempiä lenkkejä tehdä, mutta urheilusuorituksiin en tällaisilla pakkasilla lähtisi.

Entä, jos koira ei suostu kakkaamaan?

On myös mahdollista, etteivät lyhyet lenkit, koiralle puettu talvitakki tai tossut auta; lemmikki saattaa hyisessä säässä ja kovassa viimassa yksinkertaisesti kieltäytyä tekemästä asioitaan.

– Omilla koirillani on ollut tätä samaa ongelmaa. Nekin pidättelevät, jos on liian kylmä, Luukkainen myöntää.

Ymmärtäähän sen: tarpeiden tekeminen ulos tuntuu hyytävässä säässä ikävältä.

– Yleensä, kun koiraa kävelyttää vähän pidempään, jossain vaiheessa se tekee kakan. Liikunta auttaa suolen toimintaan ja tarve syntyy helpommin. Tämä on kyllä ongelma, johon ei oikein kikkakolmosia ole olemassa, Luukkainen sanoo.

Jos lemmikki ei ehdottomasti suostu tekemään tuotostaan, ainoa konsti on käydä ulkona useammin. Kenties ensi kerralla hätä on jo kasvanut niin suureksi, että asiointi onnistuu!

Koirien talvikestävyydessä on eroja

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että kovat pakkaset voivat pahimmillaan aiheuttaa eläimelle pakkasenpuremia ja jopa vaarallisen hypotermian

Koirien talvikestävyydessä on eroja: pitkäkarvaiset alkuperäisrodut kestävät kylmyyttä hyvin, mutta lyhytkarvaiset rodut eivät juuri lainkaan. Lyhytkarvaista koiraa ei saisikaan paukkupakkasella jättää esimerkiksi kaupan eteen ostosten tekemisen ajaksi.

Katso myös: Näin hoidat koiran tassuja talvella: "Kyllä toiset koirat tarvitsevat tossuja"

Näin hoidat koiran tassuja talvella – trimmaajan vinkit: ” Kyllä toiset koirat tarvitsevat tossuja talvella” 3:22
Trimmaaja antaa vinkit koiran tassujen talvihuoltoon.

Osittainen lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Lue myös:

    Uusimmat