Älä päästä koiraa heikoille jäille! Tunnetko lemmikin hypotermian oireet? – "Voi helposti tulkita väärin"

Jäälautalla ajelehtinut koira saatiin pelastettua 0:41
KATSO MYÖS: Jännittävä pelastusoperaatio päättyi onnellisesti, kun jäälautalle jumiin jäänyt koira saatiin talteen Detroitissa.

Jäihin pudonnutta, paniikissa olevaa koiraa on vaikeaa pelastaa jäistä. Omistajan on syytä muistaa, että hypoterminen koira tarvitsee aina eläinlääkäriä.

Jos koira putoaa jäihin, ei omistajan ole järkevää seurata lemmikkiään jäille tai yrittää pelastaa sitä itse. Tehtävä kuuluu pelastusviranomaisille, muistuttaa eläinlääkäriketju Evidensia tiedotteessaan.

Koska koira ei osaa arvioida jään paksuutta, paras tapa ehkäistä jäihin putoaminen ylipäätään on pitää koira hihnassa jäällä liikkuessa. Näin omistaja voi varmistua siitä, ettei lemmikki vaella heikoille jäille. Jään paksuuden voi tarkistaa esimerkiksi  ymparisto.fi-sivustolta ennen lenkkiä. Hyvä on kuitenkin muistaa, ettei jään paksuuskaan ei aina takaa turvallisuutta. Loppuvuodesta 2021 kerroimmekin Itä-Suomen poliisilaitoksen julkaisemasta muistilistasta jäille meneville. Poliisista muistutettiin muun muassa, ettei jäälle kannata mennä yksin.

Jos koira kuitenkin putoaa kylmään veteen, eikä pääse sieltä heti pois, seurauksena on mitä luultavimmin hypotermia. Hypotermia tarkoittaa sitä, että ruuminlämpö laskee liian matalaksi. Koiran tavallinen ruumiinlämpö on noin 38–39 astetta, joten jos lämpö laskee vaikkapa 32 asteeseen, kyseessä on jo merkittävä alilämpö.

– Koiran ruumiinlämpö täytyy saada jäihin putoamisen jälkeen palautumaan normaaliksi mahdollisimman pian mutta hallitusti, sillä vakava hypotermia voi aiheuttaa pysyviä vaurioita koiran kehoon, kertoo tiedotteessa Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio

Katso yllä olevalta videolta, kuinka jäälautalle jumiin jäänyt koira saatiin pelastettua Yhdysvalloissa!

Miten toimia, jos koira putoaa jäihin?

Jäihin pudonneen koiran ensiavussa tärkeintä on lemmikin lämmittäminen ja pitäminen kuivana. Lemmikki on hyvä viedä mahdollisimman pian sisätiloihin ja kääriä peittoon. Koiraa voi yrittää lämmittää myös vaikkapa lämpöpullojen tai haalean föönin avulla.

– On tärkeää välttää liian voimakasta kuumuutta iholla, jotta koiralle ei pääse muodostumaan palovammoja ja jotta ihon pintaverisuonet eivät laajene, sillä se voi hidastaa kehon lämpenemistä. Myös raajojen lämmittämistä ennen kehoa tulee välttää. Ihon pintasuonten liian nopea laajeneminen ja ääreisverenkierron vilkastuminen voivat pahimmillaan johtaa shokkiin ja monielinvaurioon, Kaimio sanoo. 

Eläinlääkäriin tulee ottaa heti yhteys.

Toimintaohjeet myös oman itsensä pelastamiseen kannattaa hallita. Katso videolta, kuinka toimittaja pelastautui jäistä. Juttu jatkuu videon alla.

Koiran hypotermian oireet: "Sen voi helposti tulkita väärin"

Hypotermian oireet koiralla ovat voimakas tärinä, jääkylmät tassut, häntä ja korvat. Oireita ovat myös hidastunut hengitys ja pulssi sekä vaaleat tai jopa sinertävät limakalvot. 

Silmämääräiset arviot eivät kerro kaikkea koiran lämmöstä, vaan Kaimio suosittelee mittaamaan hypotermiasta kärsivän koiran ruuminnlämmön peräsuolesta.

– Hypotermia saa koiran tärisemään kylmästä, mutta jos ruumiinlämpö laskee hyvin paljon, koira lakkaa tärisemästä. Sen voi helposti tulkita väärin niin, että koiralla ei ole enää liian kylmä. 

Eläinlääkäriin koira kannattaa Kaimion mukaan viedä, jos se on ollut veden varassa pidemmän aikaa, sen ruuminlämpö on alle 36 astetta tai jos lievästi alilämpöisen koiran ruumiinlämpö ei lähde nousemaan ensiavusta huolimatta.

Katso videolta myös, miten pelastat ihmisen jäistä:

Lähde: Evidensia

Lue myös:

    Uusimmat