Tämä otos tiivistää täydellisesti monen koiran talvisen ongelman

Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija 1:08
KATSO MYÖS: Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija: "Aina kannattaa miettiä, miten voin auttaa tätä koiraa..."

Lumipallopaakut koiran turkissa on tyypillinen suojakelien haaste koiranomistajille.

Sopivilla talvikeleillä lenkille saattaa lähteä koira, mutta kotiin palaakin kasa lumipalloja.

Turkulaisen Melinda Lindströmin otos koirastaan tiivistää täydellisesti monen koiranomistajan tunnelmia pakkasen ja lumen määrän sahatessa jatkuvasti edestakaisin.

– Kuvan lumipallokasa on nimeltään Nessi, Lindström esittelee veikeän näköisen lapinkoiran. 

Paakkuja ei Lindstömin mukaan onneksi tartu Nessin turkkiin kovin usein, mutta alkuviikosta lunta oli niin paljon ja sen koostumus oli juuri tietynlainen.

– Paitaa ollaan joskus käytetty apuna. Isoimmat paakut lähtevät käsin, mutta muuten sai neiti jäädä eteiseen pyyhkeelle kuivumaan. Toinen vaihtoehto on suihku, Lindstöm kertoo keinoista estää lumipaakkujen syntyminen ja sulatella niitä pois.

Eläinlääkärin vinkit

Eläinlääkäri ja Espoon Eläinsairaalan johtaja Tiina Wright kertoo kokeneensa itse, että parhaiten ja nopeiten koiran turkkiin tarttuneet lumipallot saa pois suihkuttamalla niitä lämpimällä vedellä.

– Tämä toki tarkoittaa koiran jonkinlaista kuivaamista suihkun jälkeen ja on hiukan rasittavaa, jos sitä joutuu suojakeleillä tai pikku pakkasella tekemään useita kertoja päivässä, Wright toteaa. 

Wright on kuullut monen koiranomistajan suosivan niin sanottua pallovispilä-tekniikkaa, jossa koiran turkki käytännössä "harjataan" läpi vispilällä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Suihkuttamisessa on se hyvä puoli, että jos alueella on käytetty esimerkiksi suolausta kaduissa, saa suolan suihkuteltua ihosta ja tassuista pois. Joskus suola voi ärsyttää ihoa tai houkuttaa koiria alkamaan nuolemaan tassujaan, Wright kertoo.

Osa koirista saattaa Wrightin mukaan hyötyä esimerkiksi ahkeellisista puvuista, joiden avulla lumen takertuminen turkkiin estyy. 

Jos ongelmana on erityisesti se, että koiran tassuihin ja varvasväleihin kertyy lunta, tassukarvjen leikkaus tai niiden ajaminen lyhyeksi koneella saattaa Wrightin mukaan auttaa.

– Joillakin koirilla voidaan anturoissa tai tassuissa käyttää tassuvahaa, joka suojaa tassuja ja toisaalta saattaa estää lumen kertymistä tassuihin. Viimekädessä tossut ovat ainakin varma tapa estää lumen paakkuuntuminen tassuihin, joskin kovassa vauhdissa niiden pysyminen jaloissa on joskus kyseenalaista, Wright toteaa.

Katso myös: Miksei koira tykkää kynsien leikkaamisesta? Tästä yleinen ongelma voi johtua

Miksi koira ei tykkää kynsien leikkaamisesta? Tästä yleinen ongelma voi johtua 1:54
Remmirähjäämisen ohella käsittelyongelmat ovat yksi yleisimpiä koiranomistajien huolenaiheita, kertoo ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta.

Lue myös:

    Uusimmat