Mainos

Egyptiläisisoäidin poika: Suomelle syytteitä ihmisoikeusloukkauksesta

Suomesta karkotuspäätöksen saaneen egyptiläisisoäiti Eveline Fayadelin poika Maher Gerges kertoo, että muutamat lakimiehet ovat nostamassa syytteitä Suomen oikeusjärjestelmiä vastaan. Syytteitä ihmisoikeusloukkauksista ja heitteillejätöstä olisivat saamassa Suomen valtio sekä korkein hallinto-oikeus. Gergesin mukaan ihminen tekee virheitä, ja äidin karkotukseen johtava lakipäätös on sellainen.

- Tämä ei ole jumalan, vaan ihmisen tekemä laki. Minun ei tarvitse totella sitä, sillä vika ei ole nyt minussa, vaan Suomen laissa ja sen ihmisen päässä, joka tämän lain on tehnyt. En ole mielestäni rikollinen, jos haluan puolustaa äitiäni, jota ollaan lähettämässä kuolemaan yksin, Gerges sanoo pettyneenä.

Gergesin mielestä asia kannattaa nostaa kansainväliselle tasolle, sillä Suomen laki rikkoo hänestä ihmisoikeussopimusta, kansainvälistä lakia ja jopa EU:n direktiivejä.

- Jos asuisin Ruotsissa, äitini saisi heti oleskeluluvan, sillä olen itse EU:n kansalainen, hän perustelee.

"Inhimilliset syyt ohittavat lakitekstin"

Gerges sanoo, että hän haluaa maksaa sairaalle äidilleen takaisin sen, mitä äiti on tehnyt hänen eteensä. Hän sanoo ymmärtävänsä äitinsä tapauksessa inhimillisyyttä, muttei lakia ja byrokratiaa.

- Pitäisikö vanhemmat jättää yksin ja unohtaa heidät sen jälkeen, kun he ovat kasvattaneet sinut? Nyt, kun äitini on sairas, minä haluan auttaa häntä, sillä hän ansaitsee sen. Ja vaikka hän olisi terve, hän kuuluu silti perheeseen, Gerges vetoaa.

Gergesistä ei ole järkevää eikä kohtuullista, että sairas ja yksinäinen ihminen lähetetään maahan, jossa hänellä ei ole omaisia. Kun hänen isänsä oli vielä elossa, asia oli toisin.

- Vanhempani tukivat silloin toisiaan. Nyt Egyptissä ei ole ketään, kuka veisi äitini sairaalaan, kun on tarve, hän sanoo.

Gerges korostaa myös sitä, että hänen äitinsä kustannukset Suomessa maksetaan omista kukkaroista.

Äiti pysyy piilossa niin kauan kuin on tarvetta

Gerges kertoo, että poliisi on ottanut häneen yhteyttä äidin sunnuntaisen karkotuspäivän jälkeen. Hän ei silti mielellään vastaa salaiseen numeroon.

- Haluan tietää, kenen kanssa olen puhumassa, kun poliisilta soitetaan. Haluan myös, että kaikki puheluni nauhoitetaan, että minulla on todistusaineistoa oikeustalolle mentäessä, Gerges sanoo.

Poliitikoille Gerges haluaa lähettää sellaisia terveisiä, että he muuttaisivat epäoikeudenmukaista lakia.

- Ihmettelen, miksi poliitikot eivät ole olleet aktiivisia muuttamaan lakia nopeasti, vaan polkevat paikallaan.

Äitinsä olinpaikkaa Gerges ei edelleenkään ole paljastanut. Hän odottaa ensin, että asiaan saataisiin pikaisesti uusia ratkaisuja.

- Lupaan, että puolustan äitiäni kuolemaan saakka, enkä aio antaa häntä kenellekään, surullinen Gerges sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.