Eeva Lehtimäen kommentti: Pahan sanoissa on vihan siemen – tärkein asia jäi auki eduskunnan rasismikeskustelussa

Hallitus vakuuttaa, että se toimii tormakasti rasismia vastaan, mutta iltapäivän keskustelussa jäi edelleen epäselväksi, miten sitoutuneita perussuomalaisten kansanedustajat ovat yhteiseen hankkeeseen, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Eduskunnan kuppilassa oli hermostunut tunnelma iltapäivällä ennen keskustelua rasismitiedonannosta.

Odotus oli, että kansanedustajien keskustelu lipsuu rumaksi, repiväksi ja sivuraiteille. Keskustan Petri Honkosen sanoin rima laskee niin alas, että sen yli voi kieriä. 

Joskus kansanedustajat osaavat yllättää, jopa himppasen positiivisesti. Suomalaisesta rasismista, ministerien vanhoista rasistista kirjoituksista sekä hallituksen yhdenvertaisuustoimista kyettiin puhumaan lähes arvokkaasti, jokainen kykyjensä mukaan.

Kesä näytti vieneen pahimman puhdin keskustelulta. Moni kansanedustaja epäili taustakeskusteluissa, että myös äänestäjien mielenkiinto on jo muualla. 

Kaikille on ollut jo viikkoja selvää, että hallitus tarvitsi pitkät keskustelut ja rasisminvastaisen tiedonannon, jotta se voi ylipäätään pysyä kasassa kesän kohujen jälkeen. Erityisesti kipuili RKP. 

On paradoksaalista, että hallitus joutuu tekemään erillisen julistuksen, jossa se sitoutuu moniin perutuslaista löytyviin kohtiin loukkaamattomasta ihmisarvosta ja yhdenvertaisuudesta. Tähän viitattiin usein erityisesti opposition puheenvuoroissa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on ottanut rasismikeskustelun vakavasti. Siksi tiedonannon toimeenpano on valtioneuvoston kansliassa, suoraan pääministerin alaisuudessa. 

Orpo painotti, että hallituksen jokainen ministeri irtisanoutuu rasismista ja sitoutuu omassa työssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan. 

Näin asia varmaan menee, ainakin paperilla ja teoriassa. Venettä ei lähdetä keikuttamaan normijulkisuudessa. 

Sosiaalisessa mediassa meininki jatkuu edelleen sakeana, uskon. 

Miten reagoidaan möläytyksiin?

Kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz muistutti, että tiedonantoon sitoutuminen koskee ministerin lisäksi myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmien jäseniä. Paikallistason möläytyksiä ei ole mahdollista estää, mutta myös niihin pitää puuttua, Zyskowicz vaati. 

Salissa ei saatu selvyyttä, aikooko perussuomalaisten eduskuntaryhmä sitoutua tiedonantoon, ei eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Jani Mäkelältä tai puheenvuoroja käyttäneiltä persuedustajilta. 

Toki kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat paperin hyväksyneet viime viikolla. 

Poliittista teatteria 

Moni perussuomalaisten kansanedustaja oli pois salista.

Kansanedustaja Sheikki Laakson (ps) lyhyt puheenvuoro taisi tiivistää eduskuntaryhmän tunnot, kun hän syytti koko rasismikeskustelua poliittiseksi teatteriksi.

Vastakkainasettelu nykyhallituksen ja opposition välillä jatkuu. Hallitus kiristää maahanmuuttopolitiikkaa merkittävästi. Näin hallitusohjelmaan on kirjattu. 

Oppositio näkee toimet maahanmuuttovastaisina, jopa rasistisina ja pyrkii muuttamaan linjauksia. 

Maahanmuuton ongelmista pitää voida puhua ilman rasisti- tai natsileimaa asiallisesti, mutta myös sanoilla on väliä. 

Pahan sanoissa on vihan siemen ja tätä perussuomalaiset eivät halua tunnustaa ja tunnistaa. 

Arjen rasismista on puhuttu enemmän kuin aikoihin. Se ei Suomesta katoa julistuksilla, mutta jotain hyvää kesästä voi seurata, jos asia edes myönnetään. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat