Putsasiko rasismitiedoksianto ilmapiirin? "Palvelee vain yhtä tarkoitusta"

Pöllöraati - putsaako rasismitiedoksianto ilmapiirin? 10:37
Pöllöraati – putsaako rasismitiedoksianto ilmapiirin?

MTV:n Huomenta Suomen Pöllöraati olisi kaivannut hallituksen rasismitiedonannolta enemmän konkretiaa. Seuraavaksi hallituksen pitäisi raatilaisten mielestä jo joutuin päästä elämässä eteenpäin.

Hallitus julkisti eilen torstaina tiedonantonsa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi.

Siinä kerrottiin muun muassa, että hallitus haluaa kriminalisoida holokaustin kieltämisen Suomessa.

Hallitus kertoi myös selvittävänsä mahdollisuudet natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisointiin, kun niitä käytetään aatteiden edistämistä tavoitellen.

Uusi Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen kuten muutkin MTV:n Huomenta Suomen pöllöraatilaiset olisivat kaivanneet hallituksen linjauksesta enemmän konkretiaa.

– Siitä, mitä toimia ministerit tai hallitus tekevät, ei puhuttu mitään. Jatkuuko kaikki niin kuin ennenkin, eli perussuomalaisten varapuheenjohtajat käyttävät yhdenlaista kieltä ja Riikka Purra (ps.) ja Leena Meri (ps.) ministereinä toisenlaista, Tamminen pohtii.

– Jos someaktivistit lähtevät taas kaivuureissulle tai jos tulee jopa ihan uutta materiaalia, mitä sitten tapahtuu? Jäi vähän epäselväksi, miten siihen Petteri Orpo (kok.) ja hallitus reagoivat, Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki kommentoi.

Tamminen tähdentää sitä, että olennaista on se, onko mahdollisesti vastaisuudessa esiin tuleva rasistinen materiaali uutta vai vanhaa.

– Nythän ainoa asia, johon Orpo voi itsensä ankkuroida, on se kohta tiedonannossa, että hallituksessa on nollatoleranssi rasismille ja ministerit työssään edistävät syrjimättömyyttä ja tasa-arvoa. Sitten jos tulee jotain vanhempaa, todetaan, että [tämä ei liity ministerien työhön].

MTV Uutiseten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen arvioi, että vanhat tekstit eivät tule vastaisuudessa saamaan julkisuudessakaan samanlaista painoarvoa.

Hänestä rasismiin liittyvä linjanveto on ylipäätään vaikea.

– Siihen tiedonanto ei tuo ratkaisua, että ei ole mitään yksiselitteistä raja-aitaa rasistisen tai ei-rasistisen kommentin tai tekstin välillä.

– Eli jos nyt ihan rehellisesti arvioi, varmasti tulee vaalikauden aikana perussuomalaisten ja ehkä muidenkin piiristä kommentteja, joista joku sanoo, että tämä on rasismia. Se on veteen piirretty viiva, Ahtiainen toteaa.

Purra ehti eilen jo kommentoida, että rasismiohjelma ei ole perussuomalaisten muuttamisohjelma eikä liity millään tavalla perussuomalaisten politiikkaan, vaan he jatkavat samaa politiikkaa kuin ennenkin

– Ja olisihan se ollut aika erikoista, jos hän olisi ilmoittanut, että he muuttavat koko politiikkansa. Tiedonanto ei ratkaise sitä keskustelua, jota kesällä käytiin, Tamminen sanoo.

– Ei sillä ole muuta merkitystä kuin että hallitus pysyy pystyssä, Kärki toteaa.

Pisteitä Petteri Orpolle

Kärki ja Tamminen antavat pisteet Petteri Orpolle sitkeästä toiminnasta asiassa.

– Se on Orpon ansioksi annettava rasismiprosessissa, että hän on ollut jämäkkä ja ottanut tosissaan tämän. Ja kyllä hän viestii kovasti myös julkisuuteen ottavansa asian omakseen; tulevat vuosittaiset pyöreän pöydän keskustelut ja muut. Nämä ovat tietysti kaikki tällaista ”tyhjyyttä”, mutta on siinä se viestinnällinen puoli kuitenkin, että asiat otetaan tosissaan ja asioille tehdään jotain, Tamminen sanoo.

– Mutta se palvelee yhtä tarkoitusta: jotta hallitus pysyy pystyssä, Ahtiainen vielä kommentoi.

Nyt päästävä jo eteenpäin

Pöllöraatilaiset ovat kaiken kaikkiaan sitä mieltä, että hallituksen – ja myös RKP:n – olisi päästävä nyt jo eteenpäin. 

– Tämä (rasismikeskustelu) oli tärkeä asia, mutta Suomella on valtavasti muitakin asioita, joihin pitää päästä kiinni, Kärki toteaa.

– Talous on aika vakavassa alamäessä, julkinen talous aivan retuperällä ja työmarkkinoilla ovat soppatykit kohta toreilla. Keskustelun aiheet alkavat varmaan muuttua.

 

Lue myös:

    Uusimmat