Kulttuurirahasotkusta hallaa hallitukselle, myöntää Marin – Saarikko ei usko kaikkien leikkausten perumiseen

Viisikko kokoontuu huomenna perjantaina käsittelemään, miten alenevia Veikkaus-tuottoja korvataan eri edunsaajille ensi vuonna. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoivat kulttuurirahojen jupakkaa tänään eduskunnassa. Saarikko ei usko, että leikkauksia pystytään täysin perumaan.

Pääministeri Sanna Marin uskoo, että tällä viikolla kärjistynyt keskustelu erityisesti kulttuurialan rahoituksesta on tehnyt hallaa hallitukselle.

– Tämän viikon keskustelu on varmasti heikentänyt luottamusta hallitukseen kulttuuriväen osalta. Olen pahoillani, että näin on käynyt. Jo viime viikolla sovimme, että tämä Veikkauksen kokonaisuus katsotaan uudestaan. Saimme tietoja leikkausten vaikutuksista ja ne olisivat toteutuessaan kohtuuttomia, Marin puhui medialle eduskunnassa.

Marin harmittelee sitä, että leikkauslista julkistettiin, vaikka hallitusviisikko neuvottelee rahoituksen tasosta. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotti leikkausten vaikutuksista tiistaina.

Koko hallitus oli sopinut leikkauksista jo kevään kehysriihessä.

Marin on huolissaan siitä, minkälaisen viestin leikkaulista lähettää kulttuurialalle, kun leikkauslista julkistettiin, vaikka viisikko vielä neuvottelee rahoituksesta.

– Käymme rahoitusta läpi huomenna, Marin kertoi.

Veikkauksen tuotoilla on rahoitettu niin kulttuuria, tiedettä, liikuntaa, nuorisotyötä kuin sote-alan järjestöjä. Tuotot ovat alentuneet, kun pelihaittoja torjutaan jämerämmin. Lisäksi korona-aikana peliautomaatit olivat suljettuina.

Vielä tänä vuonna tuottojen aleneminen korvataan täysin, mutta ensi vuonna tarkoituksena on ollut korvaaminen 90-prosenttisesti.

Nyt tätä 90 prosentin korvaustasoa ollaan korottamassa, vaikka hallitus vasta keväällä päätti kompensaation pienentämisestä.

Hallitus peruu nyt lyhyen ajan sisään aiempia budjettipäätöksiään, koska poliisin määrärahoja päätettiin hiljattain nostaa.

Marin ei pidä poukkoilevaa päätöksentekoa ainakaan suurena haittana.

– On täysin tavanomaista, että täydentävässä talousarviossa voidaan tehdä korjauksia. Mielestäni on viisautta, että päätöksiä korjataan, kun lisää tietoa tulee, Marin sanoo.

"Ei tyylipisteitä"

Valtiovarainministeri Annika Saarikko ei usko, että Veikkaus-tuottojen täysi kompensaatio säilyy ensi vuonna.

– En usko, että kaikki leikkaukset perutaan. Vasemmistoliitto on tätä ongelmaa pitänyt esillä jo viime viikolla ja myös pääministeri on keskusteluissamme ollut huolissaan. Kulttuurikenttä on kärsinyt kovin. Kaikki sotkut pitää siivota ja ongelmat ratkoa, Saarikko puhui.

Saarikko kertoo, että hänen vastuullaan valtiovarainministerinä on tuoda hallitukselle vaihtoehtoja siitä, miten rahoituksessa olevaa aukkoa kurotaan umpeen.

– Kannan huolta pidemmän aikavälin kehityksestä koko edunsaajien kentälle. Se on myös tulevien hallitusten ongelma. Kokonaisuus on vaikea ja se on ollut pidempään tiedossa.

Saarikon mielestä hallituksen tekemät käänteet päätöksenteossa eivät ole ainakaan mallikelpoisia.

– Ei tässä tyylipisteitä ole kerätty sillä, miten tämä on viikon aikana mennyt, Saarikko totesi.

Julkisuudessa on herättänyt kummastusta myös se, että pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan oli sunnuntaina kutsuttu joitakin kulttuurialan ammattilaisia keskustelemaan ja viettämään vapaa-aikaa.

Vain kaksi päivää myöhemmin kerrottiin leikkauksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja