Mainos

Eduskuntaa uhkaa kuusipäiväinen työviikko joulukuussa

Eduskuntaa uhkaa joulukuussa siirtyminen kuusipäiväiseen työviikkoon eli täysistuntojen pitäminen myös lauantaisin. Alkuperäisen aikataulun mukaan budjettilakeja koskevien mietintöjen piti valmistua tänään, mutta valiokunnissa on vielä toistakymmentä lakiesitystä kesken.

Eduskunnassa arvioidaan, että elleivät budjettilakimietinnöt valmistu ensi viikon aikana, edes lauantai-istunnot eivät auta saamaan ensi vuoden budjettia valmiiksi tämän vuoden puolella. Silloin kansanedustajat joutuisivat palaamaan viikoksi töihin vuodenvaihteen jälkeen kesken puolentoista kuukauden mittaiseksi suunnitellun joululomansa.

Vuoden 1997 valtiopäivät avataan helmikuun alkupuolella. Keskeisimmät kiistat koskevat lasten päivähoitoa, työttömyysturvaa, lääniuudistusta, kuntien valtionosuuksia ja energiaverotusta. Hallituspuolueiden keskinäisten pelisääntöjen mukaan hallituksen esityksiin tehtävistä muutoksista on vallittava yksimielisyys, muuten hallituksen esitys on hyväksyttävä sellaisenaan.

Lasten päivähoidossa kiistellään nk. nollamaksuluokan säilyttämisestä ja ylimpien päivähoitomaksujen korottamisesta tuhannesta 1 200 markkaan kuukaudessa sekä kotihoidon tuen korvaavan hoitorahan suuruudesta. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä päivähoitouudistusta on muutettava niin, että myös työttömät voidaan vapauttaa päivähoitomaksusta. Muuten laki on säädettävä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Perustuslakivaliokunnassa on lisäksi vastatuulessa sosiaalihuoltolain muutos, joka sälyttäisi 18-20-vuotiaan nuoren vanhemmille velvollisuuden avustaa heitä sen sijaan, että nuori saisi toimeentulotukea. Lääniuudistuksessa kiistellään läänien ja uusien elinkeinokeskusten lukumäärästä. Energiaverouudistuksen eduskunta sai käsiteltäväkseen vasta keskiviikkona eli sen käsittelyyn on valtiovarainvaliokunnassa muiden töiden ohella aikaa vain viikon verran.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.