Mainos

Eduskunta hyväksyi aselain sisällön

Lääkäreille tulee velvollisuus ilmoittaa mahdollisista aselupien riskihakijoista. Kiistelty aselakiuudistus hyväksytään eduskunnassa hallintovaliokunnan esittämässä muodossa. Eduskunta löi lain sisällön lukkoon tänään.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi teki useita pykälämuutosesityksiä, jotka kaikki kaatuivat äänestyksissä selvin luvuin. Hallitusrintama ei rakoillut. Perussuomalaiset esittävät vielä lain hylkäämistä lopullisessa käsittelyssä.

Hallitus esitti alun perin lääkäreille vain oikeutta ilmoittaa riskihenkilöistä. Nyt lääkärin on ilmoitettava poliisille henkilöstä, jonka hän potilastietojen ja tapaamisen perusteella katsoo olevan sopimaton ampuma-aseen haltijaksi.

Lääkäreille säädettävä velvollisuus nostatti eduskunnassa arvostelua. Lääkärien arveltiin vastuuseen joutumisen pelossa ilmoittavan kaikista, joilla on vähänkin epävakaata taustaa. Tällöin tavalliset päihdekuntoutujatkin saattavat joutua kärsimään vääryyttä.

Lääkärien katsottiin myös joutuvan mahdottomaan tilanteeseen, kun he joutuvat arvioimaan potilaan aselupakelpoisuutta lyhyen tapaamisen perusteella.

Käsiaseluvat tarkkaan syyniin

Mustajärvi esitti muun muassa, että aseluvan ikäraja pidettäisiin nykyisessä 15 vuodessa. Käsiaseluvan ikärajan Mustajärvi olisi vetänyt 18 vuoteen.

Tulevassa laissa yleinen aseluvan ikäraja vedetään 18 vuoteen ja käsiaseilla 20 vuoteen. 15-17-vuotiaille nuorille jää mahdollisuus hankkia rinnakkaislupa esimerkiksi vanhemman aseeseen.

Käsiaseluvan hakijalta vaaditaan myös soveltuvuustesti ja ampumaseuran asekouluttajan antama todistus harrastuneisuudesta. Lisäksi poliisi voi tarvittaessa pyytää lääkäriltä suoraan hakijan terveystietoja. Käsiaselupa myönnetään aluksi viideksi vuodeksi.

Eduskunta poisti laista vaatimuksen ampumaseuran jäsenyydestä perustuslaillisten ongelmien vuoksi. Käsiaseiden 20 vuoden ikärajasta voidaan myöntää poikkeus esimerkiksi maajoukkuevalmennettaville. Luola- ja loukkupyyntiin saa jatkossa luvan vain kertatulitoimiseen käsiaseeseen.

Eduskunta pyyhki pois myös hallituksen poliisille esittämän mahdollisuuden käydä tarkastamassa aseiden säilytysolot luvanhaltijan kotona. Nykyinen laki antaa mahdollisuuden takavarikkoon, jos epäillään aseen holtitonta säilytystä, ja tämän katsottiin riittävän.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.