Mainos

Eduskunnan ydinvoimakeskustelu näytti hiipuvan jo alkuunsa

Eduskunnan ydinvoimaratkaisuja koskeva keskustelu ei ainakaan vielä tänään näyttänyt kiihtyvän sellaiselle tasolle kuin intohimoja herättävän aiheen perusteella olisi voinut olettaa.

Suurin osa kansanedustajista hävisi suuresta salista iltapäivällä heti sen jälkeen, kun Yleisradion suora tv-lähetys salista loppui. Tuossa vaiheessa keskustelua oli käyty vasta kolmisen tuntia. Ydinvoimapäätösten kannalle asettuneen talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd) iloitsikin jo joukkokadon todistavan, että kevään aikana kuultu kritiikki ydinvoimapäätösten liian tiukasta aikataulusta on ollut perusteetonta.

Ei atomivoimaa, kyllä atomivoimaa

- Ei meillä ole niitä verovaroja käyttää määrättömiä määriä uusiutuvan energian tuottamiseen.Eero Heinäluoma (sd)

- Minua oksettaa sana päästötön. Menkää ja selittäkää se leukemialapselle, joka on saanut liian ison säteilyannoksen. Anne Kalmari (kesk)

- Mihin vihreiden periaatteet ovat hävinneet? Ilmeisesti Brysseliin. Kari Kärkkäinen (kd)

- Vastaukseni lapsille on, että olin paikalla, kun vastuuta kannettiin, enkä panemassa päätä pensaaseen. Sari Sarkomaa (kok)

- Kysyn tämän eduskunnan läsnä ollessa ja Suomen kansan todistaessa, teidän suustanne ei kuulu: oukki doukki, biopaketti oli pelkkä tsoukki. Sirpa Paatero (vas) Mauri Pekkariselle

- Teidän hallituksenne on tehnyt tämän ratkaisun, sitä ei ole tehty missään YouTubessa. Pia Viitanen (sd) vihreille

- Vaikka insinööri on viisas, ei insinööri ole niin viisas, että jokainen nippeli ja rööri olisi täydellinen. Paavo Arhinmäki (vas) ydinvoimaloiden turvallisuudesta

- Voiko aloitteellisuutta odottaa Kiviniemeltä, Kataiselta ja Pekkariselta? Kaikki tietävät vanhastaan, että ydinvoima säteilee. Nyt hallituksen esityksen jälkeen kaikki myös tietävät, että ministereillä ei ainakaan liiaksi säteile. Annika Lapintie (vas)

- Elämme vuotta 2010, mutta sen puolin rohkeutta tai visionäärisyyttä ei hallituksen energiapaketista löydy. Sinikka Hurskainen(sd)

- On loukkaavaa, että kerrotaan, että teollisuus tai joku olisi painostanut. Mitään painostusta ei ole ollut. Pertti Salolainen(kok)

Suhtautuminen ydinvoimaan jakaa niin hallitus- kuin oppositiopuolueita siinä määrin, että monissa keskustelun aluksi pidetyistä ryhmäpuheenvuoroista kuultiin varovaisuutta ja toteamuksia, että edustajien kädet ovat vapaat painamaan sitä nappia, jota omatunto käskee painamaan.

Vihreät ja vasemmistoliitto toivat kuitenkin esiin selkeän kielteisen kantansa.

Väliaikaisratkaisu vai ei?

Ydinvoimapäätöksiin liittyen eniten keskustelua herättivät niiden työllistämisvaikutukset sekä se, missä suhteessa päätös on uusiutuvan energian lisäämiseen.

Lisärakentamisen vastustajien mielestä satsaukset uusiutuvaan energiaan eivät ole riittäviä ja ydinvoiman lisärakentaminen vähentää ja hidastaa panostusta uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen.

Ydinvoiman kannattajat taas kehottivat nielaisemaan karvaat ydinvoimapäätökset juurikin sen ajatuksen voimalla, että kyytipojaksi on tarjolla myöhemmin eduskunnan käsittelyyn tuleva mittava uusiutuvan energian paketti. Kannattajien mielestä voimalat tarvitaan väliaikaisratkaisuksi, jotta hiilipäästöt pysyvät kurissa.

- Ydinvoima ei ole mikään väliaikaisratkaisu parempaa odotellessa. Käytetty polttoaine jää täällä asuvien riesaksi tuhansiksi vuosiksi, vasemmistoliiton Annika Lapintie muistutti.

Työllistävyydestä halutaan takeet

Vihreiden ja vasemmistoliiton sekä monien yksittäisten kansanedustajien mielestä ydinvoimapäätöksiä ei voi perustella työllistämissyillä, sillä nytkin Olkiluodon kolmosyksikköä puuhaavat ulkomaiset yhtiöt ulkomaisine työntekijöineen ja tavarantoimittajineen. Hallitusta vaadittiin myös kertomaan, miten se aikoo varmistaa, että kotimaisen työvoiman käyttö toteutuu uusissa hankkeissa paremmin kuin tähänastisissa.

Muun muassa vihreän eduskuntaryhmän mukaan suomalaisia työllistävä vaihtoehto olisi selkeästi isompi satsaus uusiutuviin energiamuotoihin.

Ydinvoiman lisärakentamisen periaatepäätökset valmistellut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) torppasi näkemykset siitä, että uusiutuvilla voitaisiin korvata energiantarpeesta vielä paljon jo kaavailtua pakettia enemmän.

- Sellaiset puheet menevät hyvin sellaisen ihmisen korvaan, joka haluaa kuulla jotakin kivaa ja mukavaa. Mutta ne eivät ole totta. Ei sellaista mahdollisuutta ole, Pekkarinen sanoi.

Keskustelu täysistunnossa jatkuu huomenna. Äänestykset ydinvoiman lisärakentamista koskevien periaatepäätösten hyväksymisestä järjestetään ylihuomenna.

(MTV3 - STT)

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.