Mainos

Eduskunnan puhemies Heinäluoma: Ei vielä vaalilaukalle, eihän sitä kestä äänestäjä

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) jännittää tämänpäiväistä hallituksen luottamusäänestystä. Hän toivoo, etteivät puolueet vielä lähtisi vaalilaukalle.

Talouspolitiikkaa koskevasta välikysymysäänestyksestä on tulossa harvinaisen tiukka. Hallituksella on äärimmäisen täpärä enemmistö eduskunnassa: 101 kansanedustajaa. Oppositiolla on 98 edustajaa. Puhemies ei äänestä. Hallituksen hiljattain jättäneet vihreät aikovat äänestää hallitusta vastaan, vaikka olivat itse tekemässä hallituksen talouspolitiikkaa yli kolme vuotta.

- Hyvin täpärä äänestys on tulossa, kyllä se jännittää, Heinäluoma totesi aamun Huomenta Suomessa. 

- Mutta ei tämä ole ensimmäinen kerta, meillä on ollut kapean hallituspohjan hallitus viimeksi 1980-luvun alussa, Kalevi  Sorsan kolmas hallitus. Silloinkin oli eduskuntavaalit tulossa ja SKDL lähti hallituksesta ja hallitukselle jäi vain 102 kansanedustajaa.

Heinäluomaa pelottaa ajatus ennenaikaisista vaaleista.

- Ennenaikaiset vaalit olisivat lähellä normaaleja vaaleja, helmi-maaliskuussa, mikä ei kuulosta järkevältä. Ja niiden seurauksena sote-uudistus jäisi kesken, yli 200 eri lakiesitystä jäisi vahvistamatta, budjetti jäisi roikkumaan. Jos työmaalla on työt tekemättä, ei sieltä parane lähte pois kesken, Heinäluoma sanoi.

Puhemiehen mukaan tällä vaalikaudella eduskunnassa on ollut "hyvin jännä tunnelma".

- Keskustelut ovat olleet maltillisia, salitunnelma ei ole ollut kovin kärjekäs. En osaa selittää, miksi, mutta selvä ero siinä on ollut.

Heinäluoma itse on ollut kansanedustaja vuodesta 2003 saakka. Sen sijaan esimerkiksi maltillisena puhujana tunnettu oppositiopuolueen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ensimmäisen kauden edustaja.

- Totta kai vaalien lähestyminen vaikuttaa puheisiin. Mutta kaikki puolueet pärjäävät, elleivät aloita liian aikaisin vaalityötä. Työt on tehtävä, ei lähdetä vaalilaukalle vielä. Kansalaisetkaan eivät kestä puolta vuotta vaalitaistelua, neuvoi puhemies.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.