Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö jo? Tutkimus vihjaa suositun ravintolisän lykkäävän varhaista kuolemaa – näin saat hyödyt ruoasta

8:20Näin syöt oikeinTällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Mihin sinä uskot?
Julkaistu 08.03.2020 15:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kiinalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden löydösten mukaan säännöllinen kalaöljylisän syöminen voi pienentää sydänriskejä. Tuloksia on kuitenkin tulkittava varoen.

Tutkimuksen mukaan säännöllinen kalaöljylisän käyttö on yhteydessä pienentyneeseen sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiin. Löydökset perustuvat 427 678 miehen ja naisen otantaan. Brittiläiset osallistujat olivat 40–69-vuotiaita, eikä heillä ollut todettuja sydän- tai syöpätauteja tutkimuksen alkaessa. 

Lähes kolmannes osallistujista kertoi tutkimuksen alussa käyttävänsä säännöllisesti kalaöljyvalmisteita. Yhdeksän vuoden seurannan aikana tutkijat havaitsivat, että kalaöljylisien säännöllinen käyttö oli yhteydessä 13 prosenttia pienempään kuolleisuuteen ja 16 prosenttia pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonisairauteen. Lisäksi kalaöljylisien käyttö oli yhteydessä 7 prosenttia pienempään sydäntapahtumien, kuten aivohalvauksen tai sydäninfarktin, riskiin. 

Lue myös: Sydänkohtaukseen johtava salakavala sairaus voi näkyä käsissäsi – tarkkaile tätä merkkiä

Kritiikkiä tutkimukselle

Uutiskanava CNN:n haastattelema yhdysvaltalainen ravitsemukseen ja sydänterveyteen perehtynyt professori Alice Lichtenstein kuitenkin muistuttaa, etteivät kalaöljyvalmisteet ole ihmelääkkeitä. Lisäksi hän huomauttaa, ettei nyt julkaistussa tutkimuksessa pystytty määrittelemään, millaisella annoksella kalaöljylisää terveyshyödyt olisi mahdollista saavuttaa.

On myös huomattava, että tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta kalaöljylisien ja terveyden välillä. On mahdollista, että kalaöljyvalmisteita käyttävien elämäntavat ovat muulla tavalla paremmat kuin valmisteita käyttämättömien.

– Kalaöljyjä käyttävät olivat epätodennäköisemmin nykyisiä tupakoitsijoita ja liikkuivat enemmän sekä söivät rasvaista kalaa, Lichtenstein sanoo.

Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lue myös: Kalaöljyistä ja D-vitamiinista uutta tietoa – laajassa tutkimuksessa selvitettiin vaikutusta syöpiin ja sydänongelmiin

Suositus: Kalaa kaksi kertaa viikossa

Nyt julkaistusta tutkimuksesta tuskin on ravitsemussuosituksia muuttamaan. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee syömään kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen, kertoo THL. Kala on hyvä D-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen, seleenin, B12-vitamiinin, jodin, kaliumin ja fosforin lähde.

Kalan sisältämät pehmeät rasvat auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä kakkostyypin diabetesta. Lisäksi pehmeiden rasvojen riittävä saanti auttaa kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa sekä matala-asteisen tulehduksen lievittämisessä, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Pehmeitä rasvoja ja omega-rasvahappoja saa kalan lisäksi esimerkiksi pähkinöistä, manteleista, siemenistä sekä pehmeistä rasiamargariineista. 

Jos epäilee, ettei ravinnostaan saa tarpeeksi pehmeitä rasvoja, voi kalaöljyvalmiste olla hyvä lisä. Niiden kanssa on silti hyvä muistaa maltti: runsas kalaöljykapselien nauttiminen heikentää veren hyytymistä.

Lue myös: Mies päätti alkaa elää terveellisesti, suosittu ravintolisä tuhosikin maksan: "Olin kuullut vain hyödyistä"

Lähteet: CNN, The BMJ, THL, Terveyskirjasto

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Päivittäinen annos tätä ravintolisää voisi hidastaa ikääntymistä – kaksi tekijää toivat lisähyötyäKalaöljyvalmisteista voi olla hyötyä terveydelle, mutta tutkimus havaitsi myös riskinHarvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksiaÄlä syö liikaa tätä vitamiinia – voi edistää sydänsairauksia"Edistää sydämen terveyttä", vai edistääkö? Tutkimus perkasi kalaöljyvalmisteiden terveysväitteitäUutta tietoa kalaöljyvalmisteista: Teho riippuu perimästä – voivat myös lisätä sydänriskejä
RavintoRavitsemusSydänterveysTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • ke20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?