Syötkö jo? Tutkimus vihjaa suositun ravintolisän lykkäävän varhaista kuolemaa – näin saat hyödyt ruoasta

Näin syöt oikein 8:20
Tällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Mihin sinä uskot?

Kiinalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden löydösten mukaan säännöllinen kalaöljylisän syöminen voi pienentää sydänriskejä. Tuloksia on kuitenkin tulkittava varoen.


Tutkimuksen mukaan säännöllinen kalaöljylisän käyttö on yhteydessä pienentyneeseen sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiin. Löydökset perustuvat 427 678 miehen ja naisen otantaan. Brittiläiset osallistujat olivat 40–69-vuotiaita, eikä heillä ollut todettuja sydän- tai syöpätauteja tutkimuksen alkaessa. 

Lähes kolmannes osallistujista kertoi tutkimuksen alussa käyttävänsä säännöllisesti kalaöljyvalmisteita. Yhdeksän vuoden seurannan aikana tutkijat havaitsivat, että kalaöljylisien säännöllinen käyttö oli yhteydessä 13 prosenttia pienempään kuolleisuuteen ja 16 prosenttia pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonisairauteen. Lisäksi kalaöljylisien käyttö oli yhteydessä 7 prosenttia pienempään sydäntapahtumien, kuten aivohalvauksen tai sydäninfarktin, riskiin. 


Kritiikkiä tutkimukselle


Uutiskanava CNN:n haastattelema yhdysvaltalainen ravitsemukseen ja sydänterveyteen perehtynyt professori Alice Lichtenstein kuitenkin muistuttaa, etteivät kalaöljyvalmisteet ole ihmelääkkeitä. Lisäksi hän huomauttaa, ettei nyt julkaistussa tutkimuksessa pystytty määrittelemään, millaisella annoksella kalaöljylisää terveyshyödyt olisi mahdollista saavuttaa.

On myös huomattava, että tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta kalaöljylisien ja terveyden välillä. On mahdollista, että kalaöljyvalmisteita käyttävien elämäntavat ovat muulla tavalla paremmat kuin valmisteita käyttämättömien.

– Kalaöljyjä käyttävät olivat epätodennäköisemmin nykyisiä tupakoitsijoita ja liikkuivat enemmän sekä söivät rasvaista kalaa, Lichtenstein sanoo.

Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.


Suositus: Kalaa kaksi kertaa viikossa


Nyt julkaistusta tutkimuksesta tuskin on ravitsemussuosituksia muuttamaan. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee syömään kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen, kertoo THL. Kala on hyvä D-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen, seleenin, B12-vitamiinin, jodin, kaliumin ja fosforin lähde.

Kalan sisältämät pehmeät rasvat auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä kakkostyypin diabetesta. Lisäksi pehmeiden rasvojen riittävä saanti auttaa kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa sekä matala-asteisen tulehduksen lievittämisessä, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Pehmeitä rasvoja ja omega-rasvahappoja saa kalan lisäksi esimerkiksi pähkinöistä, manteleista, siemenistä sekä pehmeistä rasiamargariineista. 

Jos epäilee, ettei ravinnostaan saa tarpeeksi pehmeitä rasvoja, voi kalaöljyvalmiste olla hyvä lisä. Niiden kanssa on silti hyvä muistaa maltti: runsas kalaöljykapselien nauttiminen heikentää veren hyytymistä.

Lue myös:

    Uusimmat