Edes kohdussa ei ole turvassa muovilta – "Eihän se hyvä ole"

Muoviroskaa vähennetään Helsingin merialueella – toimittaja Mika Tommola lähtee tutustumaan taisteluun puhtaan Itämeren puolesta 11:15
KATSO MYÖS: Muoviroskaa vähennetään Helsingin merialueella. Toimittaja Mika Tommola tutustui taisteluun puhtaamman Itämeren puolesta.

Kaikista tutkituista istukoista löytyi mikromuoveja; joissakin näytteissä muoveja oli jopa 790 mikrogrammaa.

Kohdussakaan ei ole turvassa muoveilta. Toxicological Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että mikromuoveja päätyy myös istukkaan. 

Tutkijat testasivat 62 kudosnäytettä. Mikromuoveja löytyi kaikista tutkituista istukoista, kertoo The Guardian.

Istukat oli lahjoitettu tutkijoiden käyttöön.

Muiveja oli kaikissa tutkituissa istukoissa – "Ei se hyvä ole"

Yleisin istukoissa havaittu muovi oli PE eli polyeteeni, josta tehdään esimerkiksi muovipusseja; 54 prosenttia kaikesta muovista oli PE:tä. Tämän jälkeen tulivat PVC ja nylon. 

Muovia oli yhdessä grammassa näytettä 6,5 mikrogrammasta aina 790 mikrogrammaan. Tutkijat ovatkin huolissaan muovin mahdollisista vaikutuksista kehittyvään sikiöön.

– Jos näemme vaikutuksia istukoihin, planeettamme kaikkien nisäkkäiden elämä voi olla uhattuna. Eihän se hyvä ole, tutkimusta johtanut Matthew Campen New Mexicon yliopistosta muotoili tiedotteessa.  

Tutkija: Mikromuoviongelma pahenee vielä

Campenin mukaan alati kasvava mikromuovimäärä voisi selittää joitakin terveysongelmia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää. Campen ilmaisi huolta myös muovintuotannon jatkumisesta, koska se varmistaa, että mikromuoviongelma "vain pahenee".

Erityistä huolta Campenille aiheutti se, että mikromuoveja havaittiin tutkimuksessa paljon, vaikka istukka kasvaa kehossa vain kuukausien ajan.

– Muut elimet kehossa kerryttävät [muovia] paljon pidempiä aikoja, hän kommentoi.

Katso myös: Saako jäätelökipossa pitää ruokaa? Katso, mitä eri symbolit muovirasioissa tarkoittavat

Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? 0:31
Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat?

Lue myös:

    Uusimmat