Dublinin mellakoita todistanut suomalainen Saara: "Kuin olisi ollut dystooppisessa elokuvassa"

Dublinissa puhkesi rajut mellakat lapsipuukotusten jälkeen – mielenosoittajat sytyttivät ajoneuvoja liekkeihin 1:36
VIDEO: Mielenosoittajat polttivat busseja ja ottivat yhteen poliisin kanssa

Dublinissa reilun vuoden verran asunut suomalainen Saara Nevala-Bergin todisti kaupungin eilisiltaisia mellakoita kotimatkallaan.

Nevala-Bergin sanoo, ettei hän ole kokenut mitään vastaavaa. Ilma oli latautunut ja ihmiset ympärillä olivat todella hermostuneita ja pelokkaita, hän kertoo.

– Sen tunsi, että nyt oli jotain todella poikkeuksellista ja isoa käynnissä. Vähän oli sellainen olo kuin olisi ollut jossain dystooppisessa elokuvassa, Nevala-Bergin sanoi.

Eilen päivällä viisi ihmistä loukkaantui puukotuksessa kaupungin keskustassa. Kolme loukkaantuneista oli lapsia.

Eilen iltana puukotuksen vuoksi syntyneet mielenosoitukset muuttuivat mellakoiksi, joissa muun muassa sytytettiin tuleen julkisen liikenteen ajoneuvoja sekä poliisiauto.

Nevala-Bergin oli ollut matkalla töistä kotiin kaupungin keskustan läpi, mutta hänen normaalisti käyttämänsä raitiovaunulinja ei kulkenut.

– Selvisi että yksi ratikka oli sytytetty kaupungilla palamaan, hän kertoi.

Matka jatkui kävellen kohti keskustaa, missä selvisi, ettei bussillakaan päässyt kulkemaan, koska ne lähtisivät Liffeyjoen pohjoispuolelta, jossa mellakoita oli.

Junaliikenne kuitenkin kulki. Matkalla juna-asemalle näkyi poliiseja sulkemassa katuja ja ohjaamassa liikennettä pois keskustasta.

Juna-asemalla tunnelma oli hänen mukaansa rauhallinen mutta jännittynyt. Ihmiset halusivat Nevala-Berginin mukaan selvästi pois keskustasta mahdollisimman pian.

Bussi paloi O'Connellin sillalla

Nevala-Bergin sanoi kuulleensa matkallaan äänekkäitä pamauksia, joiden hän myöhemmin tajusi tulleen palaneista autoista.

– Myös valtavan ihmismassan ääni ja huutelu kuului. Mellakoitsijoita näkyi O'Connellin sillalla, jossa paloi bussi, hän kertoi.

Nevala-Berginin mukaan oli täysin selvää, että aluksi puukotusten vuoksi alkaneen mielenosoituksen kaappasivat lopulta ihmiset, joilla ei ollut mitään tekemistä mielenosoittamisen kanssa. Myös sosiaalinen media tuntui lietsovan vihaa ja mellakointia.

– Moni tuntui tarttuneen tilaisuuteen aiheuttaa mahdollisimman paljon kaaosta ja vahinkoa sekä ottaa yhteen poliisin kanssa, hän arvioi.

Nevala-Berginin paikallisten kollegoiden kuvailuissa päällimmäisenä tunteena oli epäusko.

– Osa on Dublinista kotoisin, eivätkä he olisi koskaan uskoneet, että tällaista voisi tapahtua, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat