Suomalainen Milla heräsi siihen, kun räjähdys vavisutti hänenkin kotitaloaan – "Poliiseja näkyy noin 50 metrin välein"

Ruotsissa poliisi tutkii Linköpingin voimakasta räjähdystä rikollisena tekona 1:38
Poliisi tutkii moottoripyöräjengin yhteyttä Linköpingin pommiin.

Linköpingin keskustassa eilen tapahtunut räjähdys on järkyttänyt pahasti alueen asukkaita. Ruotsissa opiskeleva suomalainen Milla Nurmi kertoo heränneensä voimakkaaseen räjähdykseen, joka vavisutti Millan asuinrakennusta.

Nurmen mukaan keskustelu räjähdyksen ympärillä käy vilkkaana esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Nurmi opiskelee Ruotsissa juristiksi ja asuu Linköpingissä noin kilometrin päässä räjähdyspaikkasta.

– Olin vielä nukkumassa, sillä iltapäivällä oli tentti. Heräsin noin yhdeksän aikaan siihen, kun rakennus tärähti todella voimakkaasti.

Nurmi ei aluksi aavistanut mistä oli kyse, mutta ulkoa kantautuneet äänet paljastivat jonkin olevan vialla.

– Ulkoa kuului paljon ambulanssien ja hälytysajoneuvojen ääniä. Katsoin netistä, mitä oikein oli tapahtunut, Nurmi kertoo.

Iltapäivän tentin jälkeen Nurmi pääsi käymään tapahtumapaikalla. Näkymä räjähdyspaikalla oli lohduton, sillä pommi aiheutti tuhoa laajalla alueella.

Lohduton näky räjähdyspaikalla

– Oli aika pahan näköistä. Todella monesta talosta oli särkynyt ikkunoita ja parvekkeet hajonneet tuusan nuuskaksi. Autotiet olivat täynnä lasinsirua sekä irtaimistoa, joka oli lentänyt palasiksi kaduille.

Nurmi kuvailee Linköpingin räjähdyksen jälkeistä ilmapiiriä kaksijakoiseksi.

Toisaalta ihmiset olivat kaupungilla liikkeellä normaalisti eivätkä lukittuneet koteihinsa. Mutta koulussa oltiin hyvin järkyttyneitä varsinkin, kun räjähdyksen syistä ei ollut tarkkaa tietoa.

– Asiasta puhutaan kuitenkin tosi paljon. Olo on yleisesti hyvin epäuskoinen. Sinänsä oli helpotus, ettei räjähdys liittynyt terrorismiin, Nurmi kertoo.

Tieto yhteyksistä jakaa keskustelua

Nurmi ihmettelee, kuinka osa ihmisistä liittää rikollisyhteyden maahanmuuttoon, vaikkei sillä välttämättä ole mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

Räjähdys herättää Nurmen mukaan paljon tunteita.

– Sosiaalisessa mediassa puhutaan paljon siitä, että tähänkö Ruotsin tahti on mennyt. Että poltetaan autoja ja nyt paikat räjähtelevät. Tapahtunut linkitetään todella paljon siihen suuntaan.

– Toisella puolella ovat ihmiset joiden mielestä maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä tapahtuneen kanssa. Toisessa äärilaidassa ovat ne, joiden mielestä maa olisi turvallisempi pelkästään kantaruotsalaisilla, Nurmi summaa.

Ei rajoita liikkumista kaupungilla

Nurmen mukaan viranomaiset eivät rajoita liikkumista kaupungilla, vaikka keskustan räjähdyspaikka on eristetty poliisinauhoilla lähes kolmen korttelin laajuudelta.

– Aluetta vartioidaan todella tarkasti. Poliiseja näkyy noin 50 metrin välein. Lisäksi noin sata asuntoa vaurioitui räjähdyksen voimasta ja he eivät ole vielä päässeet koteihinsa. Muuten keskustassa pystyy liikkumaan normaalisti, Nurmi kertoo.

Juristiopiskelija kertoo, ettei usko tapahtuneen lisäävän omaa turvattomuuden tunnetta pidemmällä tähtäimellä, vaikka lähipäivinä pommista puhttaneen paljon.

Nurmi kertoo, että Linköpingissä vietetyn vuoden perusteella kaupunki tuntuu ylipäätään turvalliselta.

– Ruotsi on kuitenkin samalla tavalla turvallinen maa, kuin Suomi, Nurmi päättää.

Lue myös:

    Uusimmat