Mainos

Expressen: Ruotsalainen Cecilia todisti rekan yliajoa Berliinissä – "Ajattelin, että herranjumala, se ei käänny"

1:15

Saksan Berliinin yliajojen silminnäkijät kuvailevat eilisiltaisia tapahtumia sekasortoisiksi.

Ainakin 12 ihmistä sai surmansa maanantai-iltana, kun rekka ajoi joulumarkkinoille ihmisten sekaan Breitscheidplatzilla. Poliisi kertoo 48 henkilön loukkaantuneen, joista osa hengenvaarallisesti.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, ettemme ehtineet reagoida, kuvailee tilannetta Iso-Britanniasta lomalla Berliinissä parhaillaan oleva Mike Fox Reutersille.

Fox oli tyttöystävänsä kanssa joulumarkkinoilla, kun yliajo alkoi. Rekka ohitti Mike Foxin noin kolmella metrillä. Kaikilla ei käynyt yhtä hyvä tuuri.

– Puhuin ihmisille, jotka makasivat maassa. Heillä oli murtuneita raajoja, mutta muuten kunnossa. Näin, miten yksi verinen mies vietiin pois ja autoin lukuisten muiden kanssa nostamaan kojua, jotta alla olevat ihmiset saatiin pois. 

Toinen brittituristi, Emma Rushton kuvailee BBC:lle väistäneensä vain täpärästi rekan. 

– Rekka oli vajaan kolmen metrin päässä meistä. Olimme lähteneet vain pari minuuttia aikaisemmin juuri siitä, mistä rekka ajoi.

Rushtonin arvion mukaan rekka ajoi kovaa, noin 60 km/h, eikä se osoittanut hiljentämisen merkkejä.

28-vuotias Cecilia Rosén kertoo ruotsalaislehti Expressenille olleensa joulumarkkinoilla ja odottaneensa kadun reunassa tien ylitystä, koska oli matkalla metroon. Sitten hän näki rekan tulevan kohti.

– Ehdin vain ajatella, että herranjumala, se ei käänny. Sitten rekka ajoi suoraan joulumarkkinoille.

Ihmiset alkoivat juosta pakoon ja niin teki myös Cecilia alkujärkytyksen jälkeen. 

– Jos olisin ollut minuutin hitaampi, niin olisin ollut rekan alla. 

Poliisi on ottanut kiinni yhden ihmisen, joka on mahdollisesti rekan kuljettaja. Poliisi ei ole kertonut tarkempia tietoja kiinniotetusta. Uutistoimisto DPA:lle asiaa kommentoineiden turvallisuuslähteiden mukaan kuljettajaksi epäilty mies oli turvapaikanhakija Afganistanista tai Pakistanista. Lähteiden mukaan mies oli saapunut Saksaan helmikuussa.   

Saksan sisäministerin Thomas de Maiziere sanoo, ettei halua vielä käyttää Berliinin tapahtumista sanaa isku, vaikka moni asia viittaakin siihen, että kyseessä olisi isku.

Berliinin poliisi epäilee, että rekka oli varastettu Puolassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.