Mielenosoittajat vaativat oikeutta poliisin ampumalle Breonna Taylorille – yöllinen ulkonaliikkumiskielto jatkuu Louisvillessa yli viikonlopun, protestit jatkuvat kiellosta huolimatta

2:15
Breonna Taylorin surmannut poliisi sai potkut.

"Se voisi tapahtua minulle, ystävälleni, äidilleni" – kiellosta huolimatta protestoijat olivat liikkeellä myös torstai-iltana.

Yhdysvalloissa Louisvillen kaupunki on päättänyt ulottaa yöllisen ulkonaliikkumiskiellon ainakin viikonlopun yli. Asiasta kertoo muun muassa paikallinen WLKY-kanava.

Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevassa Louisvillessä puhkesi jälleen laajoja mielenosoituksia keskiviikkona, kun Breonna Taylorin ampumiseen liittyvät syytteet poliisia vastaan tulivat julki. Mielenosoittajat eivät koe keskiviikkona julkistettujen syytteiden tuovan oikeutta poliisin maaliskuussa ampumalle Taylorille.

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltayhdeksästä puoli seitsemään aamulla. Se ei koske esimerkiksi työmatkalla olevia. Louisvillen pormestari on pyytänyt keskusta-alueen työnantajia sallimaan työtekijöilleen etätyöt, mikäli se on mahdollista.

WLKY:n mukaan torstai-iltana paikallista aikaa kaupungin keskustaan oli jälleen kerääntynyt ihmisiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan ihmisiä oli paikalla yli tuhat.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Louisvillessä pidätettiin yli 120 ihmistä. Kahta poliisia ammuttiin yhteenottojen aikana. Louisvillen poliisin mukaan epäilty ampuja on otettu kiinni. Poliisit olivat sairaalahoidossa.

Pormestari Greg Fischer on vedonnut asukkaisiin, jotta osin väkivaltaisiksi äityneet mielenosoitukset loppuisivat.

– Olemme nähneet tarpeeksi murhenäytelmää. Väkivalta vain kasvattaa tuskaa, ei lievitä sitä, Fischer sanoi päivällä tiedotustilaisuudessa.

Noin 600 000 asukkaan Louisville on Kentuckyn suurin kaupunki. Keskiviikkona liikkeellä kerrotaan olleen tuhansia ihmisiä.

Tayloriin liittyviä mielenosoituksia on ollut myös muualla maassa.

"Emme voi olla enää rauhanomaisia"

Torstai-iltana monet mielenosoittajat kerääntyivät kirkon lähistölle ulkonaliikkumiskiellon alettua, AFP kertoo. Uskonnollisissa rakennuksissa vierailu on sallittua myös kiellon aikana.

19-vuotias Grace Pennix sanoi voivansa kuvitella itsensä Taylorin asemaan.

– Usein kun kuljen ulko-oveni ohi, mietin, että hitto, poliisi voisi hyökätä ovelleni, ampua minua ja tappaa minut. Juuri niin kuin he tekivät Breonnalle. Se voisi tapahtua minulle, ystävälleni, serkulleni, tädilleni, äidilleni, Pennix sanoi AFP:lle.

Ulkona oli myös 29-vuotias Michael Pyles. AFP:n mukaan hänellä oli vyöllään käsiase ja hän kertoi protestoineensa rasismia vastaan jo 120 päivää.

– Emme mitenkään voi olla enää rauhanomaisia. Olemme täällä suojellaksemme omiamme ja ihmisiä, jotka tukevat meitä. Olemme hyökkäyksen kohteena, Pyles kuvaili.

Kuolemasta ei syytteitä

Maaliskuussa poliisin luoteihin kotonaan kuolleen Taylorin nimi on ollut laajasti esillä Black Lives Matter -mielenosoituksissa, jotka ovat jatkuneet Yhdysvalloissa useita kuukausia.

Kentuckyssa keskiviikkona – yli puoli vuotta ampumisen jälkeen – nostettuja syytteitä ei nostettu Taylorin ampunutta poliisia vastaan, vaan niiden kohteena oli toinen paikalla ollut poliisi. Syytteet nostettiin ampumisesta naapuriasuntoihin ja sen myötä vaaran aiheuttamisesta, ei Taylorin ampumisesta.

Poliisi oli mennyt Taylorin asuntoon huumeisiin liittyvän epäilyn takia. Taylor oli ollut makuulla sängyssä miesystävänsä Kenneth Walkerin kanssa, kun ovelta oli kuulunut meteliä. Walkerin mukaan he olivat tiedustelleet, kuka ovella oli. Walkerin mukaan he olivat pelänneet jonkun yrittävän murtautua sisään.

Pian tämän jälkeen poliisi teki rynnäkön asuntoon. Walkerin mukaan poliisi ei ilmoittanut tulostaan. Walker ampui yhtä poliiseista laillisella aseellaan jalkaan, mihin poliisi vastasi ampumalla useita laukauksia. Niistä viisi osui Tayloriin. Yksi poliiseista ampui kymmeniä kertoja ympäri asuntoa sattumanvaraisesti. Hän sai vaaranaiheuttamissyytteet.

Walkerin ja poliisin kertomukset tapahtumista eroavat toisistaan esimerkiksi sen osalta, ilmoittiko poliisi tulostaan. Epäiltyjä huumeita ei asunnosta löytynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja