Suomalainen Matti oli moskeijan lähellä kun tappaja iski: Oli juuri vakuuttanut äidilleen olevansa yhdessä maailman rauhallisimmista paikoista – "Saman tien laitettiin radio päälle ja kuultiin, että ammuskelusta on kyse"

1:43

Uudessa-Seelannissa asuva suomalainen Matti pyöräili iskun kohteeksi joutuneen moskeijan ohi vain puolisen tuntia ennen ammuskelun alkamista.

Hiljattain Uuteen-Seelantiin muuttanut freelance-kuvaaja Matti Nousiainen oli juuri saapunut Christchurchiin edellispäivänä. Kun tapahtumat alkoivat, hän oli syömässä ravintolassa noin muutaman sadan metrin päässä moskeijasta. Kun he tekivät lähtöä ravintolasta, ohi alkoi ajaa poliisiautoja.

Hälytyskellot alkoivat soida, kun tuokion kuluttuakaan poliisiautojen virta ei loppunut. 

– Sitten piti puhelimella googlettaa, että mitä täällä on tapahtunut. Kun selvisi, että ammuskelusta oli kyse, katsoin kartasta tarkemman sijainnin. Ei edes kovin kaukana, Nousiainen kertoo päivän kulusta.

Läheisestä sijainnista huolimatta Nousiainen ei kuullut mitään ääniä moskeijan suunnalta, sillä välissä oli puisto ja muutamia rakennuksia.

Neljä ihmistä on pidätetty

Uudessa-Seelannissa on tehty isku perjantaina kahteen moskeijaan Christchurchin kaupungissa maan Eteläsaarella. 

Reutersin mukaan poliisi on pidättänyt neljä ihmistä ampumisesta epäiltynä. Pidätetyistä kolme on miehiä ja yksi nainen.

Nousiaisen mukaan paikalliset eivät ole menneet paniikkiin, mutta tuntuvat suhtautuvan hieman hämmentyneesti tilanteesen. 

– Vähän niin, että eihän täällä pitäisi tapahtua mitään tällaista. Ja osa ei välttämättä edes vielä siinä vaiheessa tiennyt, mitä on tapahtunut. Nousiainen kuvailee.

Ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa

Tapahtumien jälkeen poliisi kehotti ihmisiä pysymään sisätiloissa. Keskustan kaupat ja liikkeet suljettiin, ja viiden aikaan illalla kadut olivat aavemaisen tyhjiä. Illan mittaan liikenne valui takaisin kaduille.

Jälkeenpäin hän muisti pyöräilleensä aivan iskun kohteeksi joutuneen moskeijan edestä vain reilu puoli tuntia ennen tapahtumia. Silloin paikan päällä ei näkynyt mitään tuleviin tapahtumiin viittaavaa.

"Äiti on aina huolissaan"

Nousiainen itse kertoo olevansa tapahtumista vielä hieman hämmentynyt.

– Ei oikein tiedä miten tähän pitäisi reagoida. Kun on ollut siinä uskossa, että ollaan hyvin rauhallisessa maassa, joten ei täällä tällaista pitäisi tapahtua. 

– Äitini on aina huolissaan siitä, kun matkustelen ulkomailla. Eilen itseasiassa puhuinkin hänen kanssaan puhelimessa, ja sanoin vielä, että Christchurch on yksi maailman rauhallisimmista paikoista. Että ei täällä tule ikinä mitään tapahtumaan, Nousiainen sanoo.

Verkossa levinneen manifestin mukaan iskun pääepäilty halusi kostaa Tukholman terrori-iskussa menehtyneen 11-vuotiaan Ebba Åkerlundin ja muiden Euroopan terrori-iskujen uhrien puolesta. Tekstissä kirjoittaja kritisoi maahanmuuttajia ja sanoo halunneensa hyökätä heitä vastaan.

Suomalaisopiskelija saapui Christchurchiin vain hetki ennen ammuskelua

Nousiainen ei ole havainnut minkäänlaista vihamielisyyttä tai ennakkoluuloja maahanmuuttajia tai muslimeja kohtaan. Samaa mieltä on myös Uuden-Seelannin Aucklandissa asuva ja opiskeleva suomalainen, joka toivoo pysyvänsä nimettömänä.

– Ei siis minkäänlaista. Uusi-Seelanti vaikuttaa yhdeltä maailman turvallisimmista maista, hän vakuuttaa.

Suomalaisopiskelija oli lentänyt Christchurchiin vain joitain tunteja ennen iskua. Hänen suunnitelmansa oli samana päivänä siirtyä matkakumppaninsa kanssa seuraavaan kaupunkiin.

Hetki liikkeelle lähdettyään vastaan alkoi tulla poliisiautoja, ambulansseja ja armeijan kuorma-autoja, jotka olivat matkalla kohti Christchurchia. 

– Saman tien laitettiin radio päälle, ja sieltä kuultiinkin, että ammuskelusta on kyse. 

– Sitä halusi vain löytää mahdollisimman paljon tietoa siitä, onko tekijä saatu jo kiinni. Mutta kun sanottiin, että koko kaupunki on lockdownissa, niin epäilys heräsi, että häntä ei ole saatu vielä kiinni.

"Ihmiset ovat kauhuissaan"

Suomalaisopiskelija ei ole enää Christchurchissa, mutta on seurannut paikallisten reaktioita sosiaalisen median välityksellä. 

– Onhan ihmiset todella kauhuissaan ja peloissaan. Kaikki koulut olivat monta tuntia kiinni, joten voi vaan kuvitella miten hirveää se kaikille on ollut, opiskelija kertoo.

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja