Mainos

Diplomaatti: Iran-kiista YK:n turvaneuvostoon

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tämänpäiväinen päätös vedota YK:n turvallisuusneuvostoon oli odotettu mutta silti pettymys Iranille. Iran uhkaa aloittaa täysmittaisen uraanin rikastuksen ja rajoittaa myös IAEA:n tarkastuksia.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vie Iran-kiistan YK:n turvallisuusneuvostoon. Tieto perustuu diplomaattilähteeseen.

Nimettömänä pysyneen diplomaatin mukaan IAEA:n hallintoneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jolla pyritään lisäämään Iranin painostusta.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat pääsivät alkuviikosta yksimielisyyteen kiistan käsittelystä. Kompromissin mukaan turvallisuusneuvosto ei ryhdy kuitenkaan toimiin ennen maaliskuuta.

Yhdysvallat on epäillyt Irania pitkään ydinaseen kehittelystä. Myös Britannia, Ranska ja Saksa ovat tukeneet erimielisyyksien puimista turvallisuusneuvostossa, kun niiden neuvottelut kariutuivat Iranin kanssa.

Iranin mukaan maan ydinohjelma on rauhanomainen.

Iran uhkaa täysimittaisella uraanin rikastuksella

Iran uhkaa aloittaa täysimittaisen uraanin rikastuksen. Iran ei hyväksy sitä, että ydinohjelmakiistaa ryhdytään käsittelemään YK:n turvallisuusneuvostossa. Se aikoo myös rajoittaa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastuksia.

IAEA:n tämänpäiväinen päätös vedota YK:n turvallisuusneuvostoon oli odotettu mutta silti pettymys Iranille.

Iranin IAEA-valtuuskunnan johtaja valitti, että järjestön ratkaisu oli poliittinen eikä sille ollut oikeudellisia tai teknisiä perusteita. Vaidin mukaan Iran ei noudata enää vapaaehtoisesti ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaa, joka antaa IAEA:lle erityisvaltuuksia muun muassa ydinlaitosten tarkastamisessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.