Digiboksien suosio ei ole kasvattanut ongelmia

Digisovittimien tekniset ongelmat askarruttavat kuluttajia huomattavasti vähemmän nyt kuin kaksi vuotta sitten.

Vaikka yhä useammassa kotitaloudessa on digisovitin, niin kuluttajien digi-tv-kysymyksiin vastaavassa DigiTV Info- palvelussa tämä ei ole näkynyt. Kahtena edellisenä vuonna yhteydenottoja on ollut noin 50000 vuosittain ja tänä vuonna ollaan suurin piirtein samassa tahdissa.

- Yksi merkittävä tekijä on, että digi-tv:n käytettävyys on parantunut ja siihen on totuttu, toteaa johtaja Jaakko Harno Digitalta. DigiTV Info-palvelua ylläpitää Digita yhteistyössä asiakkaidensa kanssa.

Harnon mukaan tekniset ongelmat askarruttavat kuluttajia huomattavasti vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Tyypillisiä teknisiä ongelmia ovat olleet tekstitykseen liittyvät ongelmat monissa digibokseissa.

- Vaikka digibokseja on kuluttajilla aiempaa enemmän, niin ongelmia on vähemmän. Lisäksi verkko kattaa koko Suomen, joten enää ei tule soittoja, joissa tiedustellaan, koska digi-tv tulee meille, Harno kertoo.

Myös digi-tv ohjelmista on tullut kuluttajilta paljon kyselyjä palveluun.

Joka toinen tv-talous on hankkinut digisovittimen

Yhteydenottoja palveluun riittää todennäköisesti jatkossakin, sillä puolet suomalaisista tv-talouksista on hankkinut digisovittimen. Finnpanelin tutkimuksen mukaan erityyppisiä digisovittimia oli touko-kesäkuun vaihteessa yli 1,1 miljoonassa suomalaisessa kotitaloudessa.

Alueellisesti tarkasteltuna digisovittimien yleisyydessä ei ole merkittäviä eroja. Yleisimmin digisovitin on hankittu lapsiperheisiin. Lähes kolme neljäsosaa talouksista, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia, on hankkinut joko digisovittimen tai digitelevision. Valtaosa hankituista digisovittimista on maanpäälliseen vastaanottoon tarkoitettuja sovittimia, joita on yli 800 000:ssa taloudessa.

Nykyiset analogiset televisiolähetykset loppuvat 31.8. 2007. Digisovittimen eli digiboksin avulla digitaalisia ohjelmakanavia pystyy katselemaan myös perinteisellä televisiolla. Sovitin valitaan ohjelmasignaalin vastaanottotavan mukaan. Se tarkoittaa, että harava-antennille, kaapeliverkolle ja satelliittilautaselle on omat digivastaanottimensa.

Omakotitaloissa digi-tv-lähetysten vastaanotto ei yleensä edellytä erityisiä toimenpiteitä, mutta kerrostalojen yhteisantennijärjestelmissä tarvitaan vahvistimet digi-tv-palveluille. Myös jakoverkon tulee olla riittävä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat