Mainos

Digi-ohjelmia saa vastaanottaa analogisesti

Yleisradio on valmis viemään oikeuteen sen digitaalisten tv-lähetysten analogisoinnin.

Yle korostaa, että sen lähetykset, myös digitaaliset, ovat jakeluvelvoitteen eli ns. must carry-säännöksen piirissä. Säännöksen mukaan kaikilla suomalaisilla on oikeus saada lähetykset muuttamattomina ja samanaikaisesti. Lähetyksistä ei saa mitään ottaa pois, eikä niihin saa lisätä mitään.

"Analogisointi ei riko viestintälakeja"

Viestintävirasto päätti tänään, ettei digitaalisten televisio-ohjelmien analogiamuotoinen jakelu yhteisantenniverkoissa riko viestintälakeja. Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti eilen, ettei asian käsittely kuulu sille.

Kysymys nousi esille, kun Maalahden kunnan alueella toimivassa yhteisantenniverkossa alettiin jakaa Yleisradion digitaalisia televisio-ohjelmia siten, että digitaaliset lähetykset muunnettiin analogisilla laitteilla vastaanotettaviksi televisiolähetyksiksi.

Viestintävirasto selvitti toiminnan lainmukaisuutta tiedustelun pohjalta viime vuoden lopulla ja totesi jo tuolloin, että yhteisantenniverkon menettely ei riko televisio- ja radiotoimintalakia eikä radiolakia. Viestintävirastossa ei ole vireillä asiaa koskevia valituksia.

Tapauksessa on kyse ohjelmaoikeuksien haltijan eli Yleisradion, tekijänoikeuksia edustavien tahojen ja yhteisantenniverkon omistajan välisestä, ohjelmien edelleen lähettämistä koskevasta asiasta, Viestintävirasto korostaa.

Viestintävirasto katsoo, että tekijänoikeuslainsäädännössä olevat, televisio-ohjelmien edelleen lähettämistä koskevat säännökset voivat asettaa yhteisantenniverkon haltijan harjoittamalle digitaalisten lähetysten analogiamuotoon muunnetulle jakelulle rajoituksia ja ehtoja. Tekijänoikeuslainsäädännölliset asiat eivät kuitenkaan kuulu Viestintäviraston toimivaltaan, virasto korostaa.

Yle: Ohjelmasignaaliin tekijänoikeus

Ylen mukaan tekijänoikeuslain mukaan on täysin kiistatonta, että lähetykset on lähetettävä muuttamattomina. Yhtiön kannalta kysymys ei ole vain Maalahden antenniosuuskunnasta vaan siitä, että kaikkien Yleisradion ohjelmia edelleen lähettävien antenni- ja kaapeliyritysten tulee lähettää ohjelmat sellaisinaan.

Yle sanoo tiedotteessaan, että kaikille sen yhtiöille ohjelmasignaalin hallinta on toiminnan keskeinen kysymys. Mikäli ohjelmasignaalin muuntamista edelleen tapahtuu, yhtiö kertoo vievänsä asian oikeuteen.

(MTV3)

Tekijänoikeuslain mukaan on täysin kiistatonta, että lähetykset on lähetettävä muuttamattomina. YLEn kannalta kysymys ei ole vain Maalahden antenniosuuskunnasta vaan siitä, että kaikkien Yleisradio Oy:n ohjelmia edelleen lähettävien antenni- ja kaapeliyritysten tulee lähettää ohjelmat sellaisinaan.

Kaikille yleisradiotyhtiöille ohjelmasignaalin hallinta on toiminnan keskeinen kysymys. Mikäli ohjelmasignaalin muuntamista edelleen tapahtuu, Yleisradio hakee asiaan oikeudellisen ratkaisun muiden ratkaisujen puuttuessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.