Mainos

Dan Sundell sai Vehmaksen arvostelijapalkinnon

Kuvataidekriitikko Dan Sundell on saanut arvostelijapalkinnon, jonka Suomen kulttuurirahaston E.J. Vehmaksen rahasto myöntää ansioituneelle kuvataidearvostelijalle. E.J. Vehmaksen -palkinto on suuruudeltaan 50 000 markkaa.

Dan Sundell on syntynyt vuonna 1946. Hän on vuodesta 1971 työskennellyt Hufvudstadsbladetin vakituisena kulttuuritoimittajana erityisalanaan kuvataide ja taidekritiikki. Tätä ennen hän toimi uutistoimittajana Yleisradiossa ja arvostelijana Nya Pressenissä.

Dan Sundellin kriitikon profiili on vuosien mittaan muototutunut selkeäksi ja omaleimaiseksi. Hän on intuitiivinen kirjoittaja, jonka innostus välittyy tekstistä lukijalle, todetaan perusteluissa. Niissä myös huomautetaan, ettei Sundell verhoa arvostelujaan etäiseen objektiivisuuteen, vaan päästää oman äänensä kuuluviin. Hänen arvosteluissaan yhdistyvät teoria ja käytäntö. Hän on pitkän linjan journalisti, jolle lauseiden selkeys, lyhyys ja luettavuus ovat keskeisiä tavoitteita. Hän on toisaalta perehtynyt erittäin hyvin taideteorian ja kuvaerittelyn erilaisiin lähestymistapoihin ja mahdollisuuksiin ja soveltaa niitä myös kirjoitustensa yhtenä lähtökohtana, sanotaan perusteluissa.

Perusteluissa myös kiitetään Sundellin perusjournalistista tavoitteita kirjoittaa lukijalle selkeästi monimutkaisista ja usein abstrakteista asioista sekä välittää tietoa niin, että sen voi ymmärtää ilman alan syvempää erityistuntemusta. Hänen liikkuma-alueensa on laaja punnituista esseistä päivän kritiikkeihin, katsauksiin ja uutisiin.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja, toimittaja Heikki Jokinen, tutkija Altti Kuusamo, Alvar Aalto -museon johtaja Markku Lahti, taidemaalari Osmo Rauhala ja Aamulehden kulttuuritoimituksen päällikkö Maila-Katriina Tuominen.

E.J. Vehmaksen rahaston pääoma muodostuu varoista, jotka Arvostelijain liitto sai professori Sara Hildéniltä lahjoituksena ja jotka liitto luovutti Suomen kulttuurirahastolle. Palkinto annetaan ainakin joka kolmas vuosi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.