D-vitamiinin puute todella aiheuttaa dementiaa, tutkimus esittää

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nimeää turhimmat ravintolisät – suurin osa pärjäisi D-vitamiinilla.

Vähäisen D-vitamiinin saannin tiedetään liittyvän muistin heikkenemiseen ja suurentuneeseen dementiariskiin. Nyt tutkijat ovat saaneet todisteita siitä, että asioiden välillä on syy-seuraussuhde eli että D-vitamiinin puute aiheuttaa dementiaa.

Etelä-Australian yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä suoran yhteyden D-vitamiinin puutteen ja dementian välillä.

Arvostetussa The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä ilmestynyt tutkimus perustuu Britannian biopankin keräämään aineistoon lähes 295 000 henkilöstä. Alhaiset D-vitamiinitasot olivat yhteydessä aivojen pienempään kokoon sekä suurempaan aivoinfarktin ja dementian riskiin silloinkin, kun muut taustamuuttujat huomioitiin.

Tutkijat eivät kyenneet osoittamaan syy-seuraussuhdetta D-vitamiinitasojen ja aivojen koon tai aivoinfarktin välillä. Geenianalyysi sen sijaan tuki näkemystä, että D-vitamiinin puute aiheuttaa dementiaa.

Tutkijoiden mukaan tietyissä väestöryhmissä vitamiinin riittävästä saannista huolehtiminen voisi estää jopa 17 prosenttia dementiatapauksista. Riittävänä D-vitamiinin pitoisuutena verenkierrossa pidetään yli 50 nanomoolia litrassa (n/nmol).

Suomessa arviolta noin kolmanneksella miehistä ja viidenneksellä naisista D-vitamiinin pitoisuus on riittämätön. Puutokselle altistavat korkea ikä, vähäinen auringossa oleskelu, peittävä pukeutuminen, tumma iho sekä D-vitaminoitujen tuotteiden välttely.

D-vitamiini ja muisti

Jo aiemmissa tutkimuksissa vähäisen D-vitamiinin saannin on havaittu olevan yhteydessä muistin heikkenemiseen ja dementiaan.

D-vitamiinilla on elimistössä monia tehtäviä. Vähäinen saanti on yhdistetty esimerkiksi diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka puolestaan lisäävät muistisairauksien todennäköisyyttä. Tautinsa vuoksi vaaravyöhykkeellä olevien diabeetikkojen dementiariskin on huomattu pienentyvän riittävän D-vitamiinin saannin myötä.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarkkaan, millä mekanismilla D-vitamiini dementiariskiä pienentää.

Maailmanlaajuisesti arviolta noin 55 miljoonaa ihmistä sairastaa dementiaa. Suomessa joka kolmas yli 65-vuotias kärsii muistioireista ja vuosittain 14 5000 henkilöllä diagnosoidaan muistisairaus. Muistisairauksien määrän oletetaan kasvavan ensisijaisesti väestön ikääntymisen myötä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten muistisairaudet oireilevat.

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO VIDEO:  Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin?

Lue myös:

    Uusimmat