Condoleezza Rice vieraili Beirutissa

Yhdysvaltain ulkoministerin Beirutin-vierailun tarkoituksena on maan viranomaisten mukaan osoittaa tukea Libanonin hallitukselle. Rice on vierailullaan korostanut Yhdysvaltain pitävän Israelin ja Hizbollahin tulitaukoa kiireellisenä asiana.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on tänään tehnyt Libanoniin yllätysvierailun samaan aikaan, kun taistelut Hizbollah-järjestön ja Israelin välillä jatkuivat kiivaina.

Israelin ilmaiskuissa Etelä-Libanonissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä ja haavoittunut kymmeniä. Hizbollahin raketteja syöksyi muun muassa Haifan, Nahiriyan ja Shlomin kaupunkeihin Israelissa, ja ne haavoittivat useita ihmisiä. Israel menetti päivän taisteluissa ainakin kaksi sotilasta.

Ricen odotettiin matkustavan Israeliin, mutta matkan ensi kohteeksi osoittautuikin Beirut. Amerikkalaisviranomaisten mukaan näin haluttiin osoittaa solidaarisuutta libanonilaisille ja pääministeri Fuad Sinioran hallitukselle.

- Kiitos rohkeudestanne ja kestävyydestänne, Rice sanoi tulitaukoa useaan otteeseen pyytäneelle Sinioralle.

Yhdysvallat on toistaiseksi kieltäytynyt tukemasta pikaisen tulitauon aikaansaamista Israelin ja Hizbollahin kesken. Matkalla Lähi-itään Rice kertoi toimittajille Yhdysvaltojen pitävän tulitaukoa kiireellisenä asiana - kunhan tulitauosta pystytään tekemään pitävä.

Tarkkoja tietoja Sinioran ja Ricen keskustelujen lopputuloksesta ei annettu, mutta lähteet kertoivat Ricen painottaneen Libanonin parlamentin puhemiehelle Nabih Berrille tulitauon edellyttävän Hizbollahin sieppaamien israelilaissotilaiden vapautusta.

- Keskustelujen sävy oli hyvin negatiivinen, lähde kuvasi uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat on julistanut Hizbollahin terroristijärjestöksi, jonka edustajia se ei tapaa. Yhdysvaltain suurlähettiläs Jeffrey Feltman tapasi kuitenkin aamulla Libanonin ulkoministerin Fawzi Sallukhin, jolla on läheiset yhteydet Hizbollahiin.

Libanonilaisten avustamisella kiire

Liki pari viikkoa jatkuneet sotatoimet ovat vaatineet tähän mennessä ainakin 370 ihmisen hengen. Valtaosa kuolleista on ollut Israelin pommituksissa kuolleita libanonilaisia siviilejä.

Ulkomaalaisten evakuointi on edennyt varsin tehokkaasti, ja monien maiden huomio onkin nyt kääntynyt iskuja paenneiden libanonilaissiviilien hätään.

YK:n hätäavun koordinaattori Jan Egeland kertoi YK:n kaavailevan jo mittavaa avunpyyntöä konfliktin kodeistaan ajamille libanonilaisille.

Esimerkiksi Ruotsi ilmoitti jo antavansa Libanonille 40,5 miljoonaa kruunua eli noin 4,4 miljoonan euron arvosta humanitaarista apua. Ruotsin kansainvälisen kehitysavun yhteistyöjärjestö Sida puolestaan ilmoitti vastaavansa YK:n avunpyyntöön 20 miljoonalla kruunulla.

- Ruuan, veden ja terveydenhoitovälineistön tarve on valtava, ja niin on myös tarve niiden yli puolen miljoonan ihmisen suojelemiseksi, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, Sidan humanitaarisen avun johtaja perusteli.

Ulkomaiden kansalaisten evakuoinnit Libanonista jatkuivat edelleen. Kypros kertoi vastaanottaneensa jo 35 000 pakomatkalaista.

EU puolestaan toivoi oikeus- ja sisäministerien tapaamista varten laaditussa raportissaan, että tähän asti Syyrian kautta evakuoiduille muille kuin EU-maiden kansalaisille suunniteltaisiin pikaisesti uusi reitti.

Taustalla on EU:n pelko siitä, että jos poliittisesti epävarman Syyrian reitti tukkeutuu, nämäkin evakuoinnit pyrittäisiin todennäköisesti siirtämään Kyproksen kautta tapahtuviksi ja Kypros joutuisi ottamaan vastaan suuren määrän ei-EU-kansalaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat