Puolan turvallisuusviraston johtaja: Wagner voi luoda epäjärjestystä Eurooppaan Afrikan siirtolaisten avulla – MTV seurasi sotaa 30.6.2023

Venäjällä jo kolmas kenraali on kadonnut julkisuudesta viime viikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen 1:53
Katso video: Venäjällä jo kolmas kenraali on kadonnut julkisuudesta viime viikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 30. kesäkuuta 2023.

 

  • Presidentti Niinistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"
  • Maailmanpankilta Ukrainalle iso avustuspotti
  • Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta
  • BBC: Wagner rekrytoi edelleen uusia taistelijoita
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.35: Puolan turvallisuusviraston johtaja: Wagner voi käyttää Afrikan siirtolaisia hyväkseen

Valko-Venäjälle siirtynyt palkkasotilasyhtiö Wagner voi käyttää Afrikasta ja ryhmän muista toimintapaikoista tulevia siirtolaisia Keski- ja Itä-Euroopan vakauden horjuttamiseen. Näin arvioi Puolan turvallisuusviraston johtaja päällikköä Jacek Siewiera Financial Times -lehden mukaan.

22.04: Ninistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei näe, että kukaan pystyisi Venäjällä tällä hetkellä haastamaan presidentti Vladimir Putinin asemaa. 

Niinistö sanoi MTV:n Suomi Areenan Presidentin kyselytunnilla Venäjän olevan jonkinasteisessa epäjärjestyksessä.

21.45: Venäjä kieltää Puolalta rahdin kuljettamisen Kaliningradin läpi

Venäjä kieltää puolalaisilta kuorma-autoilta rahdin kuljettamisen Kaliningradin läpi. Poikkeuksena ovat lääkkeet ja muut kriittisiksi katsotut tuotteet. Asiasta uutisoi Reutersin mukaan Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Venäjän länsilaidalla Liettuan, Valko-Venäjän ja Puolan välissä sijaitseva Kaliningradin satamakaupunki tunnettiin vuoteen 1946 saakka saksalaisella nimellä Königsberg. 

19.35: SuomiAareena: Milloin Ukrainaan voi tulla rauha?

Venäjällä jo 3. kenraali on kadonnut julkisuudesta viime viikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Sodan johtohenkilöiden puhdistuksen arvioidaan lisäävän Ukrainan sodan arvaamattomuutta.

SuomiAreenassa pohditiin tänään, miten ja millloin Ukrainaan voidaan saada rauha.

Venäjällä jo kolmas kenraali on kadonnut julkisuudesta viime viikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen 1:53
Katso uutisjuttu: Venäjällä jo kolmas kenraali on kadonnut julkisuudesta viime viikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen

19.00: Ukrainalaismedia: Venäjä iskenyt ukrainalaiseen kouluun – kaksi kuoli ja kolme haavoittui

Kyiev Independent uutisoi venäläisjoukkojen iskeneen donetskilaiseen Serhiivkan kouluun 30. kesäkuuta. Syyttäjäviraston mukaan iskussa kuoli kaksi ja  loukkantui kuusi.

Lehden mukaan iskussa menehtyneet olivat henkilökunnan jäseniä, 56-vuotias opettaja ja 44-vuotias kirjanpitäjä. Kuusi muuta työntekijää, neljä 54–69-vuotiasta miestä ja kaksi 24- ja 34-vuotiasta naista, raportoitiin loukkaantuneiksi.

Raportin mukaan hyökkäys tapahtui paikallista aikaa noin klo 11.20, kun koulurakennuksessa oli 12 henkilöä.

14.05: Lavrov kiistää Venäjän suunnittelevan iskua Zaporizhzhjan ydinvoimalaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Ukrainaa vaarallisen pelin pelaamisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalan suhteen, kertoo Reuters. Lavrov kuittaa Kiovan vihjailut siitä, että Moskova suunnittelisi ydinvoimalan räjäyttämistä, ”puhtaiksi valheiksi”.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on vedonnut useasti molempiin osapuoliin välttämään tulitusta lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa. Ydinvoimala on Euroopan suurin.

13.10: Lavrov: Venäjä selviää Wagnerin kapinasta "entistä voimakkaampana"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tänään, että Venäjä selviää Wagner-palkkasoturiryhmän aseellisen kapinan jälkimainingeista "entistä voimakkaampana".

Lavrovin mukaan Venäjä on aina voittanut kaikki ongelmansa, joiden jälkeen se tulee esiin yhä vahvempana. Näin käy myös tällä kertaa, ulkoministeri vakuutti lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Jevgeni Prigozhinin juhannusviikonloppuna johtama Wagner-palkkasotilaiden kapina muodosti tähän asti vakavimman uhan presidentti Vladimir Putinin pari vuosikymmentä kestäneelle hallinnolle.

(STT)

12.01: Venäjän Lavrov väittää Venäjän evakuoineen lapsia ukrainalaisista orpokodeista

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina Reutersin mukaan, että Venäjä oli evakuoinut lapsia sota-alueilla sijaitsevista orpokodeista Ukrainassa.

Kansainvälinen sotarikostuomioistuin (ICC) antoi maaliskuussa pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja lapsiasiainvaltuutetusta Maria Lvova-Belovasta syyttäen heitä satojen ukrainalaislasten laittomasta siirrosta Venäjälle.

Lehdistötilaisuudessa puhunut Lavrov syytti länttä tekopyhyydestä, koska se hänen mukaansa syyttää Venäjää ihmisoikeuksien polkemisesta, mutta jättää huomiotta ukrainalaisten viranomaisten ”rasistiset” kommentit venäläisten tappamisesta.

(Reuters)

11.53: Venäjän Lavrov puhkui Mustanmeren viljasopimuksesta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvaili Reutersin mukaan perjantaina lännen asennetta Mustanmeren viljasopimukseen ”törkeäksi” ja valitti, ettei viljaa viety maailman köyhimmille maille.

YK:n ja Turkin viime heinäkuussa välittämä viljanvientisopimus tehtiin, jotta voitaisiin välttää globaali ruokakriisi, jota pahensivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä seurannut Mustanmeren satamien sulkeutuminen.

Venäjä on uhannut irtautuvansa sopimuksesta heinäkuussa, ellei sitä haittaavista vientikielloista luovuta.  

(Reuters)

11.08: Maailmanpankilta Ukrainalle iso avustuspotti

Maailmanpankki antaa Ukrainalle 1,5 miljardia dollaria tukeakseen maan jälleenrakennusta ja elpymistä, Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kertoi Reutersin mukaan perjantaina. Japanin hallituksen takaamat rahat ohjataan tukemaan maan sosiaaliturvaa ja taloudellista kehitystä.

(Reuters)

8.41: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 560 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, kuusi panssariajoneuvoa, 11 tykkiä ja kolme raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.25: Maailmanpankki hyväksyi 1,5 miljardin dollarin lainan Ukrainalle

Lainan takaa Japani perustuen Ukrainan tukemiseksi perustetun rahastoon. Asiasta uutisoi CNN.

Maailmanpankin myöntämä tai siirtämä rahallinen tuki Ukrainalle on tähän mennessä yhteensä yli 37,5 miljardia dollaria.

6.31: Trump Reutersille: Putin "jollain tasolla heikentynyt"

Trump katsoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan "jollain tasolla heikentynyt" juhannuksena yltyneen Wagner-kapinan seurauksena.

– Voidaan sanoa, että hän on siellä edelleen ja edelleen vahva, mutta ehdottomasti, ainakin monien mielestä, jollain tasolla heikentynyt, Trump kommentoi Reutersille puhelinhaastattelussa torstaina.

Tulevaisuudesta ei ole varmuutta, mikäli Putinin valtakausi päättyisi, Yhdysvaltain entinen presidentti arvioi Reutersille.

– Voi muuttua paremmaksi, mutta voi muuttua paljon pahemmaksi.

4.59: CNN: Venäläiskenraali Surovikin on ollut Wagnerin salainen vip-jäsen

Venäläiskenraali Sergei Surovikin on ollut palkkasotilasyhtiö Wagnerin salainen vip-jäsen, uutiskanava CNN:n näkemät asiakirjat antavat ymmärtää.

Asiakirjat on saanut haltuunsa maanpaossa elävän venäläisoligarkin Mihail Hodorkovskin Dossier Center, joka julkaisee Venäjän hallintoon liittyviä paljastuksia. CNN:n mukaan Dossier Center on jakanut asiakirjat uutiskanavalle yksinoikeudella.

Surovikinilla oli asiakirjojen mukaan henkilökohtainen rekisteröintinumero Wagnerilla.

Uutiskanavan mukaan ei ole selvää, mitä palkkasotilasyhtiön vip-jäsenyyteen kuuluu, tai onko jäsenyydestä esimerkiksi taloudellista hyötyä.

Wagner ei ole vastannut CNN:n kommenttipyyntöön.

(STT)

23.15: BBC: Wagner rekrytoi edelleen uusia taistelijoita

Palkkasotilasyhtiö Wagner-ryhmä rekrytoi BBC:n mukaan edelleen taistelijoita eri puolilla Venäjää.

BBC:n selvityksen perusteella kaikissa yli 12 värväyskeskuksessa, joihin heidän toimittajansa ottivat yhteyttä, kerrottiin, että ”toiminta oli tavanomaista”.

BBC:n otos ulottui Keski-Euroopassa sijaitsevasta Kaliningradista Kaukasian pohjoisosassa sijaitsevaan Krasnodariin. Kukaan vastanneista ei uskonut, että ryhmä lakkautetaan.

Murmanskissa Viking-urheilukerhon nainen vahvisti, että hän kirjasi edelleen taistelijoita Ukrainaan.

– Sinne rekrytoimme kyllä. Jos joku haluaa lähteä, hänen täytyy vain soittaa minulle ja sovimme päivän, Murmanskista kerrottiin.

Wagnerin yhteyshenkilöitä on enimmäkseen taisteluseuroissa, kuten kamppailulajikouluissa ja nyrkkeilyseuroissa.

Useat BBC:n toimittajien puheluihin vastanneet korostivat sitä, että uudet jäsenet solmivat sopimukset palkkasotilasryhmän, eivät Venäjän puolustusministeriön kanssa.

21.54: Huippukokouksessa sorvattiin pitkäaikaista tukea Ukrainalle

EU:n poliittisten johtajien huippukokouksessa pyrittiin tänään varmistamaan pitkäaikainen tuki Ukrainalle kirjauksella, jossa jäsenmaat pyrkivät edistämään kumppaneidensa kanssa tulevia turvallisuussitoumuksia Ukrainalle.

Käytännössä Brysselissä sorvattu tuki voisi tarkoittaa kahdenvälistä tukea Ukrainalle nykyistä pitkäaikaisemmin sitoumuksin, vaikka näin konkreettista muotoilua tekstiin ei ilmeisesti tällä erää saatu.

Teksti valmistui juuri alkuillasta, jolloin lopullinen versio ei kuitenkaan ollut vielä tullut julki.

Huippukokoukseen saapunut Petteri Orpo (kok.) kertoi aamupäivällä odottavansa poliittisten johtajien keskustelua laaja-alaisesta turvalupauksesta Ukrainalle. Orpo osallistui huippukokoukseen nyt ensimmäistä kertaa pääministerinä.

Turvallisuussitoumukset Ukrainalle ovat yksi huippukokouksen keskeisistä asiakohdista.

20.49: Heidi Hautala ja Greta Thunberg mukana Ukrainan ympäristötuhoja selvittävässä ryhmässä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkisti tänään Kiovassa kansainvälisen työryhmän, jonka tehtävänä on arvioida sodan aiheuttamia ympäristötuhoja, tutkia Venäjän saattamista vastuuseen ympäristörikoksista sekä selvittää Ukrainan vihreää jälleenrakennusta.

Ryhmään kuuluvat muun muassa vihreiden europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala Suomesta, ruotsalainen ympäristöaktivisti Greta Thunberg, Ruotsin entinen ulkoministeri Margot Wallström ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson.

Kokoukseen osallistui myös Ukrainan presidentinkanslian päällikkö Andri Jermak.

17.50: Bolivia solmi litiumsopimuksen Venäjän kanssa

Bolivian hallitus ilmoittaa allekirjoittaneensa litiumsopimuksen venäläisen Uranium One Groupin ja kiinalaisen Citic Guoan Groupin kanssa.

Maa pyrkii kehittämään valtavia mutta suurelta osin hyödyntämättömiä akkumetallivarantojaan, uutisoi Reuters.

16.18: Kaksi kuollut Venäjän pommitettua siviilisuojaa Hersonissa

Hersonin alueen alueellinen kuvernööri on kertonut kahden ihmisen kuolleen ja kahden loukkaantuneen Venäjän tulitettua siviileille tarkoitettua suojaa Hersonin kaupungissa.

(Reuters)

15.37: Paavin lähettiläs tapasi ICC:n pidätysmääräyksen saaneen Venäjän lapsiasiavaltuutetun

Venäjän lapsiasiavaltuutettu Marija Lvova-Belova kertoi tänään tavanneensa paavin lähettilään kardinaali Matteo Maria Zuppin Venäjällä. Kremlin mukaan Zuppi on Moskovassa keskustelemassa keinoista rauhan saavuttamiseksi sodassa Ukrainassa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi maaliskuussa kansainvälisen pidätysmääräyksen Lvova-Belovasta. Syynä olivat ukrainalaisten lasten pakkosiirrot Venäjälle.

Lvova-Belovan mukaan tapaamisessa keskusteltiin sotilasoperaatioihin liittyvistä humanitaarisista ongelmista ja lasten oikeuksien suojelemisesta.

– Olen varma, että kristillinen rakkaus ja armo auttavat helpottamaan dialogia ja yhteistä ymmärrystä, hän kertoi.

Zuppin vierailu alkoi tiistaina. Korkea-arvoisia Vatikaanin edustajia vierailee Venäjällä harvoin. Yksikään paavi ei ole maassa käynyt.

Zuppi tapasi aiemmin tässä kuussa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa.

14.32: Venäjä: Kramatorskin isku kohdistui ukrainalaiskenraaleihin

Venäjän puolustusministeriö väittää, että tiistain ohjusisku Kramatorskin vilkkaalle ravintola-alueelle oli kohdistunut kenraaleihin. Sen mukaan kaksi ukrainalaista kenraalia sekä jopa 50 upseeria olisi kuollut iskussa, venäläinen uutistoimisto RIA väittää.

Ukrainalaisviranomaiset kertovat 12 ihmisen kuolleen ja 60 haavoittuneen tiistai-illan iskussa. 

Venäjä väitää iskeneensä vain sotilaskohteisiin. Puolustusministeriön mukaan se iski Ukrainan väliaikaiseen komentokeskukseen.

(Reuters)

14.19: Asiantuntija: Ukrainan tiedusteluluontoiset hyökkäykset jatkuvat yhä

Ukrainan pitkään odotetussa vastahyökkäyksessä ovat yhä meneillään tiedusteluluontoiset ja sitovat maahyökkäykset. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila.

Maahyökkäyksellä ei ole vielä nähtävissä selkeää painopistettä, vaan Ukraina hakee Venäjän puolustuksesta heikkoja kohtia. Mattilan mukaan ennemmin tai myöhemmin Ukrainan kuitenkin täytyy muodostaa johonkin selvä joukkojen ja tulenkäytön painopiste ja päästä siellä murtoihin.

Wagnerin kapinan suora vaikutus taisteluihin jäi Mattilan mukaan vähäiseksi, koska kapina loppui lyhyeen.

(STT)

14.03: Prigozhin: Wagner-joukot eivät enää tule taistelemaan Ukrainassa

Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigozhinille on uutistoimisto RIA:n mukaan kerrottu, että häneltä viedään rahoitus, mikäli hänen taistelijansa eivät allekirjoita sopimuksia Venäjän puolustusministeriön kanssa.

Venäjän parlamentin alahuoneen puolustuskomiteassa istuva kenraali Andrei Kartapolov on uutistoimisto TASS:in mukaan kertonut, että Prigozhin on kieltäytynyt sopimusten allekirjoittamisesta sanoen, että hänen joukkonsa eivät enää tule taistelemaan Ukrainassa.

(Reuters)

13.56: Viron pääministeri Kallas: Nato-maiden on sovittava yhteinen reitti Ukrainan liittymiseksi Natoon

Viron pääministeri Kaja Kallas on sanonut Nato-huippukokouksessa, että Nato-maiden on sovittava reitti, jolla Ukrainasta tulee Naton jäsenmaa.

– Ainoa turvatakuu joka todella toimii, ja halvin toimiva turvatakuu, on Nato-jäsenyys, Kallas sanoi ennen kokousta.

Hän lisäsi, että tämä ei voi kuitenkaan tapahtua niin kauan, kuin sota on käynnissä.

(Reuters)

13.17: Putinista julkaistiin poikkeuksellinen suuteluvideo – "Naamion takana asemastaan hyvin peloissaan oleva ihminen"

Presidentti Vladimir Putin esiintyi poikkeuksellisella videolla hyvin läheisesti kansaa tervehtien. Erikoista esiintymistä sävyttää Venäjän armeijasta liikkuvat tiedustelutiedot, joiden mukaan armeijassa ja puolustusjohdossa on käynnissä puhdistukset.

MTV:n Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikön Mirja Kivimäki näkee Putinin ja hänen hallintonsa olevan ahdingossa. Tällainen "hyväntuulinen kansan pariin jalkautuminen" on merkki huolesta.

– Putin ja hänen joukkonsa yrittävät palauttaa kulissit paikalleen, ilmaisemaan, että Putin on elossa, johtaa kansaa ja on edelleen suosittu, Kivimäki analysoi MTV Uutisten Livessä.

– Kertoo aika paljonkin myös pelosta, että asema on selkeästi kyseenalainen.

11.40: Puola kiristää turvatoimia rajalla, vaatii EU:ta apuun

Puola odottaa Euroopan Unionilta rahoitusapua maan itärajan vahvistamiseksi, totesi Puolan varapääministeri Jaroslaw Kaczynski Reutersin mukaan torstaina. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki aikoo ilmeisesti esittää suunnitelman EU:n rajojen vahvistamisesta tänään Brysselissä. 

Puola ilmoitti jo aiemmin kiristävänsä turvatoimia johtuen huolista liittyen palkkasotilasyritys Wagnerin läsnäoloon Valko-Venäjällä. Wagnerin tulo alueelle on herättänyt itäisissä Nato-maissa pelkoja epävakauden lisääntymisestä. Kaczynski on Reutersin mukaan arvellut sen ennustavan uutta ja entistä vaikeampaa vaihetta hybridisodankäynnissä.

Kaczynskin mukaan Puola aikoo vahvistaa rajaansa sekä väliaikaisin että pysyvin toimin, kuten tehostamalla turvallisuusjoukkojen läsnäoloa sekä kasvattamalla puolustusrakennelmia.

(Reuters)

9.48: Ukraina väittää hyökkäävänsä "laajalla rintamalla" Bahmutin alueella ja on ottanut siellä haltuunsa "strategisen aloitteen"

– Ukrainan puolustusvoimat jatkavat vastahyökkäystä Bahmutin, Melitopolin ja Berdjanin alueilla, Ukrainan asevoimat ilmoittaa twiittiketjusaan torstaiaamulla.

– Bahmutin suunnalla ukrainalaisjoukot ovat ottaneet haltuunsa strategisen aloitteen ja jatkavat puolustusta laajalla rintamalla. Bahmutin kaupungin lähistön reunustoilla vihollisen paineen kasvattaminen jatkuu aiemmin vallattuja alueita palauttaen.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

8.40: FT: Sveitsi ei anna viedä noin 100 Leopard-panssarivaunua Ukrainaan

Sveitsi on vedonnut puolueettomuuteensa kieltäydyttyään toimittamasta sataa Leopard-panssarivaunua Ukrainaan, uutisoi Financial Times (FT).

Lehti arvioi Sveitsin päätöksen kiristävän tunnelmaa muiden aktiivisesti Ukrainaa tukevien Euroopan maiden suuntaan.

Kaikki Sveitsin 96 Leopardia sijaitsevat Italiassa, eikä niitä ole koskaan käytetty tai suunniteltu käytettävän Sveitsin armeijassa, FT kertoo.

7.23: CNN: Kreml pyrkii vahvistamaan Putinin valta-asemaa

Kreml pyrkii nyt vahvistamaan presidentti Vladimir Putinin valtaa viime viikonlopun Wagner-kapinan aiheuttaman sekasorron liennyttämiseksi. Asiasta uutisoi CNN.

CNN kertoo Kremlin järjestävän nyt aktiivisesti Putinin hallinnon, valtion ja asevoimien yhtenäisyyttä korostavia tapahtumia.

Yhdysvaltalaismedia kertoi aiemmin Putinin kertoneen, ettei hän epäillyt menettäneensä Venäjän kansalaisten tukea Wagner-kapinan yhteydessä.

7.16: Kahovkan padon tuhoutumisen uhriluku noussut yli sataan

Ukrainan päivittäisessä analyysissa todetaan yli sadan henkilön kuolleen kesäkuun alussa tapahtuneen Kahovkan padon tuhoutumisen seurauksena. Asiasta uutisoi mm. CNN.

Lauantain ja sunnuntain aikana alueelta löydettiin yli 60 ruumista, päivityksessä kerrotaan yhdysvaltalaismedian mukaan.

6.09: Ukrainassa sotinut Aleksi MTV Uutisille: "Laitan tunteet laatikkoon ja heitän menemään"

Oululainen Aleksi Lysander on kokenut sotilas; hän on kuulunut Ranskan muukalaislegioonaan ja toiminut palkkasotilaana Afrikassa.

Kun Ukrainan sotaa oli kulunut viikko, Lysander oli jo matkalla rintamalle.

– On minun duunini sotia. Jos en minä lähde, kuka lähtee? Lysander kertoo ajatelleensa.

Lysander kertoi MTV Uutisille kokemuksistaan. Lue koko juttu täältä:

5.31: Moscow Times: Venäläiskenraali Sergei Surovikin pidätetty

Venäläiskenraali Sergei Surovikin on pidätetty, kertoo riippumaton venäläinen Moscow Times -lehti. Se perustaa tietonsa kahteen Venäjän puolustusministeriötä lähellä olevaan lähteeseen. Virallisesti ministeriö ei ole kommentoinut tietoa.

Surovikin toimi viime vuoden lokakuusta tämän vuoden tammikuuhun venäläisjoukkojen komentajana Ukrainassa.

– Ilmeisesti hän (Surovikin) valitsi Prigozhinin puolen kapinan aikana, ja nyt he ovat saaneet hänet kiikkiin, sanoi yksi Moscow Timesille puhuneista lähteistä.

Yhdysvaltalainen New York Times -lehti kertoi viranomaislähteisiin viitaten, että Surovikin olisi tiennyt etukäteen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin kapinasuunnitelmista.

Viikonloppuna Surovikin kehotti julkisesti Prigozhinia lopettamaan pyrkimyksensä Venäjän sotilasjohdon kaatamiseksi.

(STT)

5.22: EU:n johtajat koolla Brysselissä, tuki Ukrainalle yksi aiheista

Euroopan unionin poliittiset johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysselissä huippukokoukseen, jonka yksi keskeinen tehtävä on pitkäjänteisen tuen varmistaminen Ukrainalle.

Suomea kokouksessa edustaa EU-debyyttinsä pääministerinä antava Petteri Orpo (kok.).

Huippukokouksessa määritellään EU:lle yleisiä poliittisia suuntaviivoja.

Muita keskeisiä teemoja poliittisten johtajien huippukokouksessa ovat talous, turvallisuus, puolustus, ulkosuhteet ja muuttoliike.

(STT)

5.05: Kramatorskin ravintolapommituksesta epäilty on otettu kiinni, sanoo presidentti Zelenskyi

Ukrainan Kramatorskissa on otettu kiinni henkilö, jonka epäillään koordinoineen tuhoisan ravintolaan kohdistuneen iskun, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainalaispresidentti kuvailee hyökkäystä terrori-iskuksi.

Tiistaina tehdyssä pommituksessa kuoli ainakin 11 ihmistä ja haavoittui noin 60. Kuolleista kolme oli lapsia.

Pizzeria oli suosittu Kramatorskissa olevien ja vierailevien toimittajien ja sotilaiden keskuudessa.

Ukraina syyttää iskusta Venäjää, mutta Venäjä on kiistänyt iskevänsä muualle kuin sotilaskohteisiin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat