EU-huippukokouksessa tapetilla Ukrainan tuen jatkuvuus ja huoli Venäjän tilanteesta – Orpolta kysyttiin Suomen rajasta

MTV EU:n huippukokouksessa: Millaista keskustelua EU-johtajat käyvät Venäjästä? 3:21
MTV EU:n huippukokouksessa: Millaista keskustelua EU-johtajat käyvät Venäjästä?

Brysselissä alkoi eilen kaksipäiväinen EU-huippukokous, jossa puidaan erityisen tarkkaan Ukrainalle annettavaa tukea. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) osallistui eilen ensimmäistä kertaa EU-huippukokoukseen pääministerinä, ja kertoi medialle odottavansa keskustelua Ukrainalle osoitettavan taloudellisen, sotilaallisen ja humanitäärisen tuen lisäksi myös sanktiopolitiikan jatkuvuudesta ja Ukrainan turvatakuista.

MTV Uutisten toimittaja Janne Puumalainen seurasi kokousta Brysselissä, ja kertoi tavoitteena olleen lupauksilla ja sitoumuksilla varmistaa EU:n pitkäaikainen ja jatkuva tuki Ukrainalle siinäkin tapauksessa, mikäli EU-alueen tuki alkaa jossakin kohtaa rakoilemaan. 

– Esimerkiksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz totesi tänne saapuessaan, että tällä hetkellä odotetaan sodan voivan kestää hyvinkin pitkään, Puumalainen sanoo.

Komissio teki viime viikolla esityksen 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle, ja Puumalainen uskoo tämän nousevan myös esille keskusteluissa. Paketti jakautuu neljälle vuodelle ja se sisältäisi sekä suoraa tukea että lainoja. 

– Tämä keskustelu tuskin on yksimielinen, sillä Unkarin presidentti Viktor Orban julkaisi ennen tänne tuloaan videon, jossa kritisoi nimenomaan rahan antamista Ukrainalle. 

Orpolta kysyttiin Suomen rajasta

Pöydällä ovat myös Orpon mainitsemat turvallisuuslupaukset tai sitoumukset, jotka eivät voimakkuudeltaan vastaa Naton antamia turvatakuita, mutta on Puumalaisen mukaan mielenkiintoista, millainen lausunto niistä tullaan antamaan.

– Kokouksen alla viime viikon Wagner-kapina on ollut se kaikkein puhututtavin asia. EU:n ulkosuhdejohtaha Josep Borell kommentoi tänne tullessaan, että horjutettu (Venäjän presidentti Vladimir) Putin voi olla entistä arvaamattomampi.

Valko-Venäjän rajanaapuri Liettua ja lähimaa Latvia ilmaisivat kokouksessa huolensa siitä, että palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin ja hänen Wagner-taistelijoitaan olisi tietojen mukaan siirtynyt Valko-Venäjälle.

Kansainvälinen media kysyi Petteri Orpolta myös Suomen rajasta.

– Orpo vastasi, että Suomen raja tulee pysymään vahvana, ja että Venäjän tilannetta lähitulevisuudessa on tässä vaiheessa vielä vaikea ennakoida, Puumalainen kertoo.

Katso Janne Puumalaisen haastattelu Brysselistä ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat