MTV Uutiset seurasi sotaa 6. joulukuuta

0:42
Katso satelliittikuvat vaurioista Venäjän sotilaslentokentillä.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 6. joulukuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Mediat: Unkari on estämässä apupaketin Ukrainalle 
 • Venäjän turvallisuusneuvosto kokoontui lentokentille tehtyjen lennokki-iskujen jälkeen 
 • CNN: Noin 200 venäläissotilasta liittynyt Ukrainan armeijaan 
 • ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
 • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan"
 • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.14: Ukraina ja Venäjä sopivat 120 vangin vaihdosta

Ukrainan ja Venäjän viranomaiset vahvistivat tänään, että maat ovat vaihtaneet keskenään yhteensä 120 vankia, uutisoi The Guardian. Venäjä luovutti Ukrainaan 60 sotilasta ja Ukraina luovutti vastaavasti Venäjälle 60 vankia. 

20.16: Ukrainalaissairaalat joutuvat keskeyttämään suunniteltuja leikkauksia sähkökatkosten vuoksi

Brittilehti The Guardian uutisoi, että monet sairaalat Ukrainassa joutuvat keskeyttämään ja siirtämään suunniteltuja leikkauksia sähkökatkosten takia. 

Lehden mukaan Ukrainan terveysministeriö on pyytänyt maan alueviranomaisia harkitsemaan ei-välttämättömien leikkausten ja sairaalahoitojen keskeyttämistä. Ministeriö totesi, että sairaalat jatkavat kuitenkin ensiavun antamista sähkökatkoksista huolimatta.

19.11: Yhdysvaltain apulaisulkoministeri: "Venäjän on poistettava kaikki joukkonsa Ukrainasta"

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Shermanin mukaan rauha Ukrainassa saavutetaan nopeiten, kun venäläisjoukot poistuvat Ukrainasta. Asiasta uutisoi Reuters. 

– Venäjän on poistettava kaikki joukkonsa Ukrainasta - piste, Sherman sanoo.

17.14: Kuvernööri: Venäläiselle Kurskin lentokentälle tehty dronehyökkäys

Venäjän keskiosissa sijaitsevalle Kurskin lentokentälle on alueen kuvernöörin mukaan tehty dronehyökkäys. Paikka sijaitsee Ukrainan rajan tuntumassa.

– Iskun takia lentokone on syttynyt tuleen, Roman Starovoit kertoi viestintäsovellus Telegramissa uutiskanava CNN:n mukaan.

Hänen mukaansa iskussa ei tullut kuolonuhreja ja tulipalo on paikallistettu.

Isku tapahtui päivä sen jälkeen, kun Venäjä oli syyttänyt Ukrainaa lennokki-iskuista kahdelle Venäjän sotilaslentokentälle. Ukraina ei ole vahvistanut olleensa iskujen takana.

Venäjän miehittämän Donetskin paikallisviranomaisten mukaan jo kolmatta päivää jatkuvat Ukrainan lennokki-iskut ovat tappaneet kaksi ihmistä ja haavoittaneet kymmentä.

16.29: Lisää vaarallisia paketteja lähetetty Ukrainan suurlähetystöille

Ukrainan Romanian ja Tanskan suurlähetystöihin on lähetetty lisää "vaarallisia paketteja", kertoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tiistaina.

Kuleba kertoi "terrori- ja pelottelukampanjasta", joka alkoi viime keskiviikkona Ukrainan suurlähetystöjä ja konsulaatteja vastaan räjähteitä sisältävällä paketilla Madridissa. Myöhemmin suurlähetystöihin ja konsulaatteihin on lähetelty verisiä kirjeitä, jotka ovat sisältäneet muun muassa eläinten silmiä.

– Voin vain toistaa tämän kaikille Ukrainan vihollisille: ette onnistu pelottamaan tai pysäyttämään meitä, Kuleba sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kuleba ei täsmentänyt, mitä uudet paketit sisälsivät.

– Kaikille niille, jotka jatkavat näiden pakettien lähettämistä ja suurlähetystöjemme terrorisoimista, sanon: olkaa hyvät, älkää tuhlatko aikaanne ja rahojanne postikuluihin. Ette saavuta mitään, hän lisäsi.

16.05: Mediat: Unkari on estämässä apupaketin Ukrainalle 

Unkari on estämässä EU:n 18 miljardin euron apupaketin Ukrainalle, kertovat muun muassa AFP ja Politico. EU:n valtiovarainministerit ovat kokoustaneet muun muassa tästä asiasta tiistaina Brysselissä.

EU:n puheenjohtajamaan Tshekin valtiovarainministerin Zbynek Stanjuran mukaan tavoitteena on nyt, että 26 jäsenmaata voisivat ohittaa Unkarin ja saada taloudellisen tuen toteutettua. Käytännössä näin voitaisiin toimia esimerkiksi yksittäisten jäsenmaiden tekemien takausten avulla.

Unkarin toimintaa on osattu odottaa jo ennalta, koska valtiovarainministerien pöydällä on samaan aikaan Unkarin EU-rahoituksen jäädytyspäätös.

16.03: Venäjä on jatkanut ohjusten tehtailua pakotteista huolimatta

The New York Timesin tietojen mukaan Venäjä jatkaa ohjusten tuotantoa länsimaisista pakotteista huolimatta.

Osa Venäjän iskuissa Ukrainaan käyttämistä risteilyohjuksista on valmistettu aikaisintaan lokakuussa. New York Times viittaa jutussaan brittiläiseen riippumattomaan analyytikkoryhmään Conflict Armament Researchin (CAR), raporttiin. Analyytikkoryhmä jäljittää laittomia aseita konflikteissa.

15.46: Zelenskyi vieraili Donbassin etulinjassa

Presidentti Volodomyr Zelenskyi vieraili tänään Donbasin etulinjassa Ukrainan asevoimien päivänä. 

– Tänään Ukrainan itäosa on vaikein suunta, ja minulla on kunnia olla täällä Ukrainan puolustajien kanssa Donbasissa, presidentti sanoi. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent

2:14

13.49: Venäjän turvallisuusneuvosto kokoontui lentokentille tehtyjen lennokki-iskujen jälkeen 

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi tiistaina maan turvallisuuselinten ylintä johtoa, kun maan kansallinen turvallisuusneuvosto kokoontui. Kokouksen aiheena oli Kremlin mukaan "kotimaan turvallisuus".

Kokouksesta ei kerrottu muita tietoja, mutta kolmelle Venäjällä sijaitsevalle lentokentälle on tehty lennokki-iskuja. Iskut ovat hyvin epätavallisia, sillä lentokentät sijaitsevat satojen kilometrien päässä Ukrainan hallussa olevilta alueilta.

Erillisessä tilaisuudessa toimittajille puhunut Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi viranomaisten ryhtyneen tarvittaviin toimiin maan suojaamiseksi Ukrainan hyökkäyksiltä.

– Tietenkin, koska Ukrainan hallinto on avoimesti julistanut jatkavansa tällaisia terrorihyökkäyksiä, ne muodostavat vaaratekijän, Peskov sanaili.

Ukraina ei ole virallisesti kertonut olevansa iskujen takana eikä ole myöskään puhunut niiden jatkamisesta.

9.14: Ukrainassa yritettiin palauttaa sähköjä Venäjän ohjusiskujen jäljiltä 

Ukrainassa työskenneltiin tiistaina kuumeisesti, jotta sähköjä ja vedenjakelua saataisiin palautettua Venäjän maanantaisten ohjusiskujen jäljiltä samalla kun lämpötilat painuivat monin paikoin pakkasen puolelle.

Ukrainan kansallisen energiayhtiön Ukrenergon johtajan Volodymyr Kudrytskyin mukaan Venäjän armeija oli tehnyt yhteistyötä venäläisten sähköinsinöörien kanssa, jotta ohjukset saatiin kohdistettua paikkoihin, joissa ne tekevät mahdollisimman paljon vahinkoa.

–  Venäläiset valitsivat juuri tämän hetken ja nämä paikat saadakseen aikaan niin paljon vahinkoa kuin suinkin. Korjaajamme tekevät töitä, jotta verkot saataisiin kuntoon, Kudrytskyi sanoi ukrainalaisen uutisohjelman haastattelussa.

Ukrenergo ilmoitti viestipalvelu Telegramissa, että uusia sähkökatkoja on luvassa kaikkialla maassa verkon kärsimien vaurioiden vuoksi.

Venäjä ampui maanantaina Ukrainaan maanantaina noin 70 ohjusta, joista "valtaosa" saatiin ammuttua alas, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Kiovaan viikonloppuna nelipäiväiselle vierailulle saapunut YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Turk joutui maanantaina siirtämään suunnitellut tapaamisensa pommisuojaan Venäjän ohjusiskujen vuoksi.

10.08: Satelliittikuvat paljastavat vauriot lentokentillä syvällä Venäjän maaperällä

Venäjän puolustusministeriö väittää Ukrainan lennokkien tehneen iskuja kahdelle sotilaslentokentälle. Lentokentät sijaitsevat satojen kilometrien päässä Ukrainan vastaisesta rajasta.

Iskujen väitetään kohdistuneen lentokentille maanantaina 5. joulukuuta Rjazan kaupungissa Moskovan kaakkoispuolella ja Saratovin alueella Volgan varrella. Jos kyseessä on Ukrainan teko, ne on syvimmälle Venäjälle tehdyt iskut sitten sodan alkamisen.

Yhdysvaltalaisen Maxar Technologies -yrityksen satelliittikuvista voi nähdä vahingot lentokentillä.

8.37: CNN: Noin 200 venäläissotilasta liittynyt Ukrainan armeijaan 

CNN:n mukaan useat venäläissotilaat ovat liittyneet Ukrainan armeijan riveihin. Arviolta heitä on noin 200. Uutistoimisto on haastattelut ”Caesariksi” kutsuttua venäläismiestä, joka taistelee tällä hetkellä Ukrainan riveissä Bahmutissa.

– Sodan ensimmäistä päivistä alkaen sydämeni, todellisen venäläisen miehen ja kristityn sydän sanoi minulle, että minun pitää puolustaa ukrainalaisia.

Caesar liittyi Ukrainan armeijaan kesällä, eikä ole päätöstään katunut. Värväytymisprosessin hän sanoo olleen hankala ja kestäneen useita kuukausia.

Myös Caesarin perhe on nyt Ukrainassa, jossa hän uskoo heidän olevan paremmin turvassa kuin Venäjällä. Caesar sanoo olevansa yksi 200:sta venäläisestä, jotka ovat päättäneet liittyä Ukrainan joukkoihin. CNN ei ole pystynyt vahvistamaan tätä lukua.

Caesarin mukaan Venäjän joukot eivät ole oikeita venäläisiä.

– Kyllä, tapan maanmiehiäni, mutta heistä on tullut rikollisia. He tulevat vieraaseen maahan ryöstämään, tappamaan ja tuhoamaan. He tappavat siviilejä, lapsia ja naisia.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja