MTV Uutiset seurasi Ukrainassa käytävän sodan tapahtumia 11.12.2022

1:47
Vladimir Putin: Venäjä jatkaa systemaattisia iskuja Ukrainan energiainfraan

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 11. joulukuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi
  • Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia
  • Putin: Venäjä jatkaa iskuja Ukrainan energiainfraan
  • ISW: Sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Tämä seuranta on päättynyt. Seuraa tästä Ukrainassa käytävän sodan tapahtumia maanantailta 12.12.

19.03: Erdogan ja Putin keskustelivat viljanviennistä ja kaasunjakelusta

Turkin presidentti Recep Tayip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse kaasunjakelukeskuksen perustamisesta Turkkiin sekä Mustanmeren viljanvientisopimuksesta, kertoi brittilehti Guardian sunnuntaina.

Venäjä on ollut tyytymätön sopimukseen, koska pakotteiden vuoksi venäläisten lannoitteiden ja maataloustuotteiden vienti ei Venäjän mukaan toteudu, vaikka sopimuksen oli määrä taata myös se Ukrainan maataloustuotteiden lisäksi.

Erdogan tarjosi Putinille apua viennin edistämiseksi Mustanmeren kautta, kertoi Turkin presidentin kanslia.

Kremlin mukaan presidentit keskustelivat myös venäläisen maakaasun jakelukeskuksen perustamisesta Turkkiin. Putin on ehdottanut keskuksen perustamista jo aiemminkin syksyllä.

Turkki ei ole osallistunut länsimaiden pakotteisiin Venäjää vastaan. Turkin presidentin kanslian mukaan Erdogan oli sanonut Putinille toivovansa, että Venäjän ja Ukrainan sota loppuisi mahdollisimman pian.

16.43: Venäläinen uusnatsiryhmä kerää tiedustelutietoa Baltiasta

Venäjään kytköksissä oleva puolisotilaallinen uusnatsiryhmä on pyytänyt jäseniään toimittamaan tiedustelutietoja Latvian, Liettuan ja Viron raja- ja sotilastoiminnasta. Toiminta herättää huolta siitä, suunnittelevatko äärioikeistolaiset venäläisryhmät hyökkäystä Nato-maihin.

Guardianin mukaan Wagner-ryhmään kytköksissä olevan Task Force Rusichin virallinen Telegram-kanava pyysi viime viikolla jäseniään toimittamaan tietoja, jotka liittyvät raja-asemiin ja sotilaallisiin liikkeisiin kolmessa Baltian valtiossa, jotka olivat aiemmin osa Neuvostoliittoa.

Viestissä pyydettiin yksityiskohtaisia tietoja rajalla sijaitsevista tietoliikennemastoista ja turvalaitteista sekä raja-alueiden polttoainevarastojen ja turvajärjestelmien koordinaatteja.

Rusich on läheisessä yhteydessä Wagner-ryhmään, joka on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisen liittolaisen johtama sotilaallinen yksikkö.

Lue koko juttu täältä.

15.25: Britannian ulkoministeri vaatii vastuunkantoa Putinilta

Iso-Britannian ulkoministeri James Cleverlyn mielestä Venäjän presidentti Vladimir Putinin on kannettava vastuu sotarikoksista, joihin hänen väitetään syyllistyneen Ukrainan sodassa. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Cleverly viittasi erityisesti väitteisiin venäläissotilaiden tekemistä raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta sodankäynnin välineenä.

Cleverly sanoo myös kuulleensa "hyvin uskottavia väitteitä" siitä, että ukrainalaisia lapsia on pakkosiirretty Venäjälle adoptoitavaksi.

– Vastuu on ehdottomasti kannettava ja se koskee jokaista kauheuksia tekevistä sotilaista johtoportaaseen asti. Tämä koskee myös Vladimir Putinia, Cleverly sanoi BBC:n haastattelussa.

Cleverlyn mukaan Britannia selvittää paraikaa, mitä muita keinoja on olemassa Putinin saamiseksi vastuuseen Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen lisäksi.

– Meidän on lähetettävä viesti ympäri maailmaa, että hyökkääminen ei kannata ja että et voi hyötyä naapurisi runtelemisesta.

11.23: Saksan liittokansleri Scholz: Putin on päättänyt vallata osia Ukrainasta

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt vallata osia Ukrainasta eikä aio säästellä julmuuttaan.

– Aina kun puhun Putinin kanssa, hän kertoo hyvin selvästi, että hänelle kyse on valloittamisesta, Scholz kertoi brittilehti Guardianille lauantaina.

– Hän yksinkertaisesti haluaa valloittaa osia Ukrainan alueesta väkivalloin.

Scholz on puhunut Putinin kanssa enemmän kuin monet muut länsimaiden johtajat Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa. Viimeksi he keskustelivat puhelimitse joulukuun alussa.

10.07: Ukraina teki ohjusiskun venäläisten kasarmille

Ukraina on tehnyt ohjusiskun kasarmille venäläisten miehittämässä Melitopolin kaupungissa, kertoo brittilehti Guardian.

BBC:n mukaan iskuissa kuoli kaksi ihmistä ja kymmenen muuta loukkaantui. Guardianin mukaan tuhoutunut kasarmirakennus oli entinen hotelli.

Silminnäkijät kertovat  kuulleensa kymmenen räjähdystä, joista osan saattoi aiheuttaa venäläisten ilmatorjuntakalusto. Mediatietojen mukaan iskut tehtiin Himars-raketinheittimillä.

Guardianin mukaan samana yönä tapahtui räjähdyksiä myös Venäjän tukikohdissa Krimin Sevastopolissa ja Simferopolissa.

Ukrainalaismedia Euromaidan Press jakoi Twitterissä videon, joissa väitetään näkyvän palava kasarmi. Guardianin mukaan sosiaalisessa mediassa leviää myös videoita, joissa näkyy pelastushenkilöstöä ja tuhoutuneen rakennuksen raunioissa makaavia ruumiita.

Euromaidan Press ja venäläislehti Meduza kertoivat perjantaina, että myös Sovietskan kylässä Krimillä sijaitsevalla kasarmilla syttyi tulipalo.

Meduza kertoo venäläislähteitä siteeraten, että tulipalossa kuoli kaksi ihmistä. Lehden mukaan tulipalon sattuessa rakennuksessa oli noin 200 venäläissotilasta.

Tulipalon syyksi kerrotaan "huolimaton tulenkäsittely".

Molemmista tulipaloista leviää sosiaalisessa mediassa videoita, joiden todenperäisyyttä ei kuitenkaan ole pystytty vahvistamaan.

Oikaisu kello 10.48: Uutisessa luki aluksi, että myös Krimille olisi tehty ohjusisku. Toistaiseksi tiedossa on kuitenkin vain, että kasarmilla syttyi tulipalo, jonka syystä ei ole vahvistettua tietoa.

08.04: Azerbaidzhan lähettää sähkölaitteita Ukrainaan

Azerbaidzhan lähettää 45 muuntajaa ja 50 generaattoria Ukrainaan. Asiasta kertoo muun muassa ukrainalainen uutistoimisto Interfax.

Azerbaidzhanin ulkoministeriön mukaan maa on toimittanut tähän mennessä humanitaarista apua Ukrainaan yli 50 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä.

Laitteet toimittaa Azerbaidzhanin suurin sähköyhtiö Azerenergy.

Ukrainan kriittinen infrastruktuuri on vahingoittunut Venäjän iskujen seurauksena, ja muun muassa Odessan kaupunki on lähes kokonaan ilman sähköä.

05.30: Zelenskyi: Yli 1,5 miljoonaa ihmistä ilman sähköä Odessan alueella Venäjän lennokki-iskujen vuoksi

Etelä-Ukrainassa yli 1,5 miljoonaa ihmistä on Venäjän tekemien lennokki-iskujen vuoksi ilman sähköä Odessan alueella, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Jokailtaisessa puheessaan Zelenskyi kertoi Odessan satamakaupungin sekä muiden kaupunkien ja kylien olevan sähköttä iskujen vuoksi.

Presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan ainoastaan kriittisin infrastruktuuri, kuten sairaalat ja synnytysosastot, saavat sähköä. Tilanne on hänen mukaansa vaikea, mutta hallinnassa.

Alueen kuvernöörin mukaan Venäjä hyökkäsi Odessaan lauantain vastaisen yön aikana kamikaze-lennokeilla.

Lauantai 10.12.

22.01: Venäjän joukot tulittivat sairaalan synnytysosastoa Hersonissa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö

Venäjän joukot ovat tulittaneet sairaalan synnytysosastoa Hersonissa Etelä-Ukrainassa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö Twitterissä. Iskut eivät vaatineet uhreja.

–  Sairaalat, lasten keskukset, ne ovat venäläisterroristien suosikkikohteita. Tänään he osoittivat vajonneensa vielä alemmas kuin terroristit iskiessään sairaalan synnytysosastoon, tällä kertaa Hersonissa. Onneksi uhreja ei tullut, puolustusministeriön viestissä sanottiin.

Tietoja Hersonin iskusta ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä.

Venäjän joukot ovat helmikuussa alkaneen hyökkäyssodan aikana iskeneet useita kertoja sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon kohteisiin.

19.04: Venäjän asettama miehityshallinto korvaa Hersonin alueella Ukrainan valuutan ruplilla

Reutersin mukaan Venäjän asettama miehityshallinto Hersonissa ilmoitti lauantaina aloittavansa Ukrainassa käytössä olevan valuutan vaihtamisen Venäjän rupliksi.

– Asukkaiden mukavuuden vuoksi ja alueen sujuvamman integroitumisen mahdollistamiseksi Venäjän talousalueeseen Khersonin alueen pankit aloittivat tällä viikolla valuutanvaihtotoiminnan, Venäjän keskuspankin paikallisen konttorin johtaja Andrei Peretonkin sanoi.

Tammikuusta alkaen alueella käytetään Ukrainan hryvnian sijaan Venäjän ruplia.

Voit lukea lisää lauantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja