Mediatiedot: Yhdysvaltain viranomaiset muokanneet salaa Himars-raketinheitinjärjestelmiä – MTV seuraa sotaa

1:19
Pikkupoika avaa sodan veristä ensimmäistä päivää Ukrainan Mariupolissa: "En pysty unohtamaan sitä".

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 5. joulukuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä teki uusia ohjusiskuja ympäri Ukrainaa maanantaina 5. joulukuuta
  • ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan"
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.55: Wall Street Journal: Yhdysvaltain viranomaiset muokanneet salaa Himars-raketinheitinjärjestelmiä

Yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat muokanneet salaa Himars-raketinheitinjärjestelmiä, joita maa on lähettänyt Ukrainaan.

Himars-raketinheitinlaukaisulaitteita muokattiin niin, että niitä ei voida käyttää pitkän kantaman ohjusten ampumiseen Venäjälle. Lehden mukaan Yhdysvallan hallinnon viranomaisten mielestä kyseessä on välttämätön varotoimi.

Varotoimen taustalla on lehden saamien tietojen mukaan sodan eskalaation riskin vähentäminen. Yhdysvallat eivät ole halunneet WSJ:n saamien tietojen mukaan kiihdyttää ja laajentaa sotaa, ja raketinheitinjärjestelmää muokkaamalla Yhdysvallat on pyrkinyt estämään Ukrainaa olemaan laukaisematta Himarseja Venäjän maaperälle.

21.36: Venäjän iskut kohdistuivat jälleen pääasiallisesti Ukrainan energiajärjestelmään

Ukrainan sotilastiedustelun virkamies Andriy Yusov toteaa Venäjän tämänpäiväisten iskujen kohdistuneen pääasiassa Ukrainan energiainfrastruktuuriin, kertoo uutistoimisto Reuters. Vedentoimitus Odessan alueella on pysähtynyt, sillä pumppauslaitteissa ja varavoimajohdoissa ei ole sähköä. Monessa osin Ukrainaa on ollut laajoja sähkökatkoksia, ja sää on monin osin pakkasen puolella.

Valtiollinen energiayhtiö Ukrenergo, joka ylläpitää Ukrainan kansallista sähköverkkoa, kertoo useamman iskun osuneen sen infrastruktuuriin.

Kiova välttyi suuremmilta vahingoilta, vaikka alueen kuvernöörin mukaan jopa 40 prosenttia alueen asukkaista jäi ilman sähköä.

Venäjä on kohdistanut viimeaikaisia iskujaan yhä enemmän Ukrainan energiajärjestelmään. Yhdysvaltain suurlähettiläs Bridget Brink sanoi, että hyökkäykset siviilikohteisiin ovat kohdistuneet infrastruktuuriin "tekevät selväksi Venäjän julman strategian: se pyrkii tuomaan sotansa jokaiseen ukrainalaiseen kotiin".

19.35: Venäjän puolustusministeriö: Kolme kuoli lennokki-iskuissa sotilaslentokentällä

Venäjän puolustusministeriö kertoo Ukrainan tehneen lennokki-iskuja tänään kahdelle venäläiselle sotilaslentokentälle. Puolustusministeriön mukaan kolme sotilashenkilöstöön kuulunutta kuoli iskuissa.

Lisäksi kaksi lentokonetta kärsi vaurioita ja neljä henkilöä loukkaantui. 

Puolustusministeriö muistutti Venäjän tehneen tänään iskuja Ukrainaan.

18.31: Putin vieraili tänään Kertshinsalmen sillalla

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili tänään Venäjältä Krimille johtavalla Kertshinsalmen sillalla, jossa tapahtui lokakuussa räjähdys. Se aiheutti kahden ajokaistan sortumisen mereen. Venäjä syytti räjähdyksestä Ukrainaa.

Venäjän valtiollinen televisio näytti Putinin ajamassa sillan yli, kun Venäjä avasi sen uudelleen liikenteelle.

Varapääministeri Marat Husnullin kertoi Putinille sillan korjaustöistä. Lisäksi Putin keskusteli korjaustyötä tekevien työntekijöiden kanssa. 

1:27
Presidentti Putin ajoi Kertshinsalmen siltaa pitkin autolla

17.24: Zelenskyi: Ukrainan ilmapuolustus ampui alas valtaosan Venäjän ohjuksista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmapuolustus ampui alas suurimman osan Venäjän Ukrainaan ampumista ohjuksista.

Venäjä on tehnyt tänään ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa.

16.59: 40 prosenttia Kiovan alueesta ilman sähköä

Reutersin mukaan 40 prosenttia Kiovan alueesta on ilman sähköä Venäjän tekemien ohjusiskujen jälkeen. 

Alueen kuvernööri Oleksiy Kuleba kehui Ukrainan ilmapuolustuksen toimintaa ja sanoi, että maanantain iskuilla ei ole toistaiseksi ollut "kriittisiä seurauksia" alueelle.

16.50: Moldovasta löydetty ohjuksen sirpaleita

Reuters kertoo Moldovan poliisin löytäneen ohjuksen sirpaleita läheltä Moldovan ja Ukrainan välistä rajaa, Bricenin alueelta.  

16.08: Ukrainassa useissa kaupungeissa sähkökatkoja Venäjän iskujen jäljiltä 

Ukrainassa monissa kaupungeissa kärsitään sähkökatkoista Venäjän tämän päivän iskujen jälkeen, kertovat ukrainalaisviranomaiset.

Katkoja on muun muassa maan itäosassa Sumyn kaupungissa ja maan eteläosassa Mykolajivin kaupungissa.

Etelä-Ukrainassa Odessassa puolestaan vesihuolto on poikki koko kaupungissa.

16.03: Lavrov: Nato on "vakava uhka" Venäjälle

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tänään Naton olevan "vakava uhka" Venäjälle ja lännen kannanotot voivat aiheuttaa "suoran yhteenoton ydinasevaltojen välillä katastrofaalisin seurauksin". 

Lavrov sanoi myös pahoittelevansa sitä, että Yhdysvallat torjui keskustelut Venäjän kanssa ydinaseisiin liittyvistä kysymyksistä. Lavrovin mukaan riski maailmanlaajuisen turvallisuuden järkkymiselle kasvaa, mikäli kaksi maailman suurinta ydinasemaata ei keskustele keskenään.

Asiasta kertoo Reuters.

15.07: Kaksi kuollut ohjusiskussa Zaporizhzhjassa

Reutersin mukaan kaksi ihmistä on kuollut Venäjän tekemässä ohjusiskussa asuinrakennukseen Zaporizhzhjassa. 

14.42: Kahdella eri sotilaslentokentällä Venäjällä räjähtänyt – useita ihmisiä kuollut

Ainakin kaksi venäläistä Tupolev-pommikonetta on saanut vaurioita räjähdyksessä venäläisessä lentotukikohdassa, kertoo muun muassa Meduza. Kaksi sotilasta haavoittui räjähdyksessä.

Räjähdys tapahtui Engelsin lentotukikohdassa Saratovissa Volgan varrella. Useiden venäläisten Telegram-kanavien mukaan kyseessä olisi ollut lennokki-isku.

Myös alueen kuvernööri Roman Busargin kommentoi räjähdystä epäsuorasti omalla Telegram-kanavallaan. Hän kuitenkin korostaa, ettei asuinalueilla ole tapahtunut mitään. Sotilasalueilla mahdollisesti tapahtuneiden asioiden kommentoinnin Busargin jätti puolustusministeriön huoleksi.

Puolustusministeriö ei ole kommentoinut asiaa.

Sosiaalisessa mediassa on laajalti levinnyt paikallisen asukkaan kuvaamaksi väitetty video, jossa näkyy ensin kirkas välähdys ja vasta sen jälkeen kuuluu kova pamahdus.

Engelsin tukikohdasta on lähtenyt pommikoneita, jotka ovat tulittaneet ukrainalaiskohteita ohjuksin.

Ukrainan hallussa olevilta alueilta on Saratoviin niin pitkä matka, ettei Ukrainalla ole ollut käytössään lennokkeja, jotka kykenisivät näin pitkään taipaleeseen. Ukrainan valtiollinen aseyhtiö on kuitenkin sanonut kehittelevänsä tällaista lennokkia.

Myös Rjazanissa sijaitsevalla lentokentällä Moskovan kaakkoispuolella on tapahtunut tänään räjähdys. Valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan ainakin kolme ihmistä kuoli räjähdyksessä, jonka syytä ei kerrottu.

14:35: Räjähdyksiä raportoitu viidellä alueella

The Kyiv Independentin mukaan räjähdyksiä on raportoitu Harkovan, Donetskin, Dnipropetrovskin, Zaporizhzhjan ja Poltavan alueilla. 

Ilmahälytykset ovat voimassa kaikilla Ukrainan alueilla, poislukien miehitetyillä Krimin ja Luhanskin alueilla.

14.14: Ukraina: Venäjä on aloittanut uuden ohjushyökkäyksen

Ilmahälytykset ovat soineet Kiovassa ja muissa Ukrainan kaupungeissa tänään, kun Venäjä on Ukrainan mukaan aloittanut uuden ohjushyökkäysten aallon.

– Ohjuksia on jo laukaistu, ilmavoimien tiedottaja Juriy Ihnat sanoo Guardianin mukaan.

Guardianin tietojen mukaan yli 100 ohjusta on tulossa. Ohjukset on ammuttu venäläisistä pommikoneista ja todennäköisesti myös mereltä laukaistavista Kalibr-ohjuksista.

Guardian kertoo osan ohjuksista jo ylittäneen Ukrainan alueen, ja iskuaika Kiovassa on arviolta kello 14.15 paikallista aikaa. Pääkaupunkiin voi olla tulossa myös toinen ohjusaalto, jonka on määrä lähteä liikkeelle lähiminuuteilla.

14.03: Ukraina: Venäjän viimeaikainen liikekannallepano on lisännyt sotilaallista uhkaa

Ukrainan maajoukkojen komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan Venäjän viimeaikainen liikekannallepano on lisännyt sen sotilaallista uhkaa Ukrainassa, sillä rintamalle saapuu nyt paremmin koulutettuja sotilaita.

– Itäisellä rintamalla tilanne on hyvin jännittynyt, vihollinen hyökkää yksiköihimme joka päivä, Syrskyi sanoi kansallisessa televisiossa.

Asiasta kertoo Guardian.

Syrskyi sanoi kuitenkin, että Venäjä käyttää nyt paljon vanhaa kalustoa, koska sillä ei ole muuta tapaa täydentää tarvikkeita. Venäjän joukot ovat edistyneet vain hitaasti Bahmutin ympärillä, joka on yksi tärkeimmistä taistelualueista Itä-Ukrainassa, Reuters kertoo.

13.15: Ukrainalaiset kirurgit onnistuivat lapsen sydänleikkauksessa keskellä sähkökatkoa – valoa kännyköistä ja otsalampuista

Sähköt katkesivat kesken lapselle tehdyn sydänleikkauksen marraskuussa Kiovan sydäninstituutissa. Ulkomaalaismedioiden mukaan kyseessä oli 14-vuotias poika.

Kirurgit jatkoivat työtään vaikeassa tilanteessa ja onnistuivat pelastamaan lapsen hengen. Saliin saatiin valoa muun muassa otsalamppujen ja kännyköiden avulla.

Tilannetta kommentoi videolla instituutin johtaja Boris Todurov.

– Iloitkaa, venäläiset, hän toteaa ironisesti.

– Tänään lapsi on pöydällä ja leikkauksen aikana valot sammuivat kokonaan. Hyvin tehty. Todella inhimillisiä ihmisiä.

Tältä leikkaussalissa näytti keskellä sähkökatkoa. Videota ei suositella herkimmille katsojille:

1:42

12.07: Kreml: Öljyn hintakatto ei vaikuta toimintaan Ukrainassa

Teollisuusmaiden G7-ryhmä päätti asettaa venäläiselle öljylle 60 dollarin hintakaton raakaöljytynnyriä kohden. Kreml on vastannut toteamalla, että hintakatto aiheuttaa myllerrystä ja epäjärjestystä energiamarkkinoilla, mutta ei tule vaikuttamaan maan kykyyn jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa.

Länsimaiden tavoitteena on hintakaton avulla vähentää Venäjän öljytuottoja ja näin vaikeuttaa kutistaa sen sotakassaa. Ukraina on jo aikaisemmin kritisoinut hintakattoa liian korkeaksi. Venäjä on uhannut, ettei se jatkossa myy lainkaan öljyä maihin, jotka ovat ottaneet käyttöön hintakaton.

11.57: Saksan liittokansleri Scholz varoitti uuden kylmän sodan uhasta 

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan länsimaiden tulisi pyrkiä välttämään uutta kylmää sotaa ja maailman jakautumista blokkeihin. Scholz kirjoittaa Foreign Affairs -lehdessä, että koska Venäjä ja Kiina muodostavat suurimman uhan moninapaiselle maailmalle, Euroopan ja transatlanttisen yhteistyön on oltava entistä vahvempaa.

– Vaikka länsimaiden on suojeltava demokraattisia arvoja ja avoimia yhteiskuntia, meidän on torjuttava kiusaus jälleen kerran jakaa maailma blokkeihin, Scholz kirjoittaa.

– Se tarkoittaa myös sitä, että meidän on käytettävä hyväksi kaikki tilaisuudet rakentaaksemme uusia kumppanuuksia, pragmaattisesti ja ilman ideologisia rajoitteita, hän jatkoi.

Scholzin mukaan saksalaiset aikovat toimia Euroopan turvallisuuden takaajina ja EU:n sillanrakentajina, kun monenkeskisiä ratkaisuja etsitään.

10.54: Zelenskyi: Olen enemmän vastuuntuntoinen kuin rohkea

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan hän on "enemmänkin vastuuntuntoinen kuin rohkea".

– Minua inhottaa jättää ihmiset pulaan, Zelesnkyi sanoi taloussanomalehti Financial Timesin haastattelussa.

Lehti valitsi hänet vuoden henkilöksi ja vertasi häntä Britannian edesmenneeseen pääministeriin Winston Churchilliin.

Zelenskyi kertoo laajassa haastattelussa kaipaavansa rauhan ajasta eniten kalaan lähtemistä yhdessä poikansa kanssa.

– Haluaisin vain kalastaa karpin Dnepr-joesta, presidentti haikaili.

Zelenskyin lehdistöedustajana toiminut Juliia Mendel kuvaili presidenttiä miehenä, jolta puuttui rauhanajan johtamiseen kuuluva kurinalaisuus ja kokemus, mutta josta tuli loistava sodan ajan johtaja.

– Hän on kaoottinen persoona. Sota on kaaosta. Hän tuntee olonsa kotoisaksi.

9.13: Bakhmutin rintamalta ei poikkeuksellisia uutisia

Ukrainan mukaan sen joukot ovat pitäneet asemansa etulinjassa, mukaan lukien Bakhmutissa, jonka arvioidaan olevan Venäjän seuraava kohde joukkojen edetessä Donetskissa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan taas sen joukot ovat suorittaneet onnistuneita operaatioita Bakhmutin alueella ja torjuneet Ukrainan hyökkäyksiä alueella.

Britannian sotilastiedustelu on aiemmin arvioinut, että Venäjä suunnittelee Donetskin alueella sijaitsevan Bakhmutin piirittämistä.

Yhdysvaltain tiedustelu on arvioinut, että taistelut Ukrainassa käydään ”pienemmällä tempolla”, kun kummankin puolen joukot kunnostautuvat ja täydentävät varastojaan valmistautuakseen talven jälkeisiin sotatoimiin.

8.59: Ison-Britannian sotilastiedustelu: Venäjän lento-operaatiot Ukrainan ilmatilassa vähenneet

Venäjän suorittamien lento-operaatioiden määrä Ukrainan ilmatilassa on vähentynyt selvästi viime kuukausina, kertoo Ison-Britannian sotilastiedustelu maan puolustusministeriön Twitter-tilillä päivittäin julkaistavassa päivityksessä.

Sen mukaan Venäjän ilmavoimat tekevät päivittäin kymmeniä lento-operaatioita Ukrainassa päivässä, kun maaliskuussa luku oli jopa 300 lentoa päivässä. Venäjä on niin ikään menettänyt yli 60 taistelukonetta sodan aikana.

Britannian sotilastiedustelun mukaan lentojen määrää ovat todennäköisesti vähentäneet Ukrainan ilmatorjunnan uhka, käytettävissä olevien lentotuntien rajallisuus Venäjän ilmavoimissa sekä huononeva sää.

Koska Venäjän maajoukkojen hyökkäystaktiikka perustuu edelleen laajalti kohteiden näkemiseen ja ammuksiin, joita ei voida ohjata tarkasti kohteisiinsa, Venäjän ilmavoimien maahyökkäykset pysynevät huonossa säässä vähäisinä.

8.30: Suunniteltuja sähkökatkoja Ukrainassa

Ukrainassa toteutetaan ennalta suunniteltuja sähkökatkoja osana pyrkimyksiä saada sähköverkkonsa jälleen käyttöön. Niitä on luvassa ainakin maan etelä- ja itäosissa.

Videopuheenvuorossaan maan presidentti Volodymyr Zelenskyi rohkaisi kansalaisia kärsivällisyyteen, vahvuuteen ja yhtenäisyyteen talven koettelemusten edessä.

6.02: Uudet Venäjää koskevat öljypakotteet astuvat tänään voimaan

Venäjän öljynvientiä koskevat pakotteet tiukentuvat tänään. Voimaan tulevat sekä EU:n tuontikielto venäläisen raakaöljyn merikuljetuksille että hintakatto venäläiselle öljylle. EU, G7-maat ja Australia päättivät vastikään hintakatoksi 60 dollaria barrelilta. Tuontikiellosta päätettiin kesäkuussa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan tiukennukset tuskin vaikuttavat polttoaineen hintaan Suomessa. Pakotteita enemmän öljyn hintaan vaikuttavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Ville Kaitilan mukaan maailmanlaajuinen markkinatilanne ja talouskasvunäkymät. Iso tekijä on kysyntä Kiinassa.

5.42: Suomesta apua Venäjän sähköverkon korjaukseen

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid aikoo jo ensi kuussa lähettää Ukrainaan sähköasemien varaosia, jotta Venäjän ohjusiskuin hajottamat kantaverkon osat saataisiin toimimaan.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että nyt tarjottavassa avussa on kyse aivan perusosista, jotta sähköjä saadaan palautettua ukrainalaisille.

– Ne ovat kantaverkon perusosia, perusteknologiaa, puhutaan sähköasemien osista, Ruusunen kertoo.

2:07
Tällaista kalustoa Fingrid on lähettämässä sodan runtelemaan Ukrainaan.

5.38: Macronin ehdotus Venäjän turvatakuista sai laajan tyrmäyksen
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on joutunut myrskynsilmään lausuttuaan televisiohaastattelussa, että lännen tulisi harkita Venäjän tarpeita turvatakuille tilanteessa, jossa Venäjä suostuisi neuvottelemaan sodan lopettamisesta Ukrainassa.

Ehdotus nostatti vastustuksen myrskyn paitsi Ukrainassa myös maailmalla maista tänä viikonloppuna. Esimerkiksi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvontantaja Mykhailo Podolyak totesi, että maailma tarvitsee turvatakuut Venäjältä, ei toisin päin. 

Yhdysvaltalainen diplomaatti, maan apulaisulkoministeri Victoria Nuland arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinilla ole aitoja haluja rauhanneuvotteluihin, sillä tämä on asettanut niiden ehdoksi Venäjän itseensä liittämien alueiden tunnustamisen osaksi Venäjää. Ukrainan Zelenskyi on aiemmin esittänyt samankaltaisia arvioita.

Myös Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb kritisoi Macronin avausta, ilmoittaen olevansa siitä perustavanlaatuisesti eri mieltä. Hän katsoi, että Venäjän tulisi ensisijaisesti taata, että se ei hyökkää muiden maiden kimppuun. 

21.48: Sotaan Ukrainassa ei tällä hetkellä ole diplomaattista ratkaisua, sanoo Nobel-voittaja

Sotaan Ukrainassa ei tällä hetkellä ole diplomaattista ratkaisua, sanoo Irina Sherbakova, joka on yksi Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön perustajista.

Hän puhui asiasta vastaanottaessaan palkintoa ihmisoikeustyöstään Saksan Hampurissa. Sherbakova sanoi olevansa "ehdottoman varma" siitä, ettei Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnon kanssa diplomatialle ole tilaa.

Diplomatiaan on kuitenkin lopulta turvauduttava lopullisessa ratkaisussa konfliktiin, hän sanoi.

Diplomatia on mahdollinen vasta siinä vaiheessa, kun Ukraina uskoo voittaneensa sodan ja voi asettaa ehtonsa, hän lisäsi. Siksi hänestä on "lapsellista" kiirehtiä vaatimuksia rauhanneuvotteluille. Sherbakova lisäsi, että mikään ei koskaan palaa entiselleen, aikaan ennen sotaa.

Voit lukea lisää sunnuntain tapahtumista eilisen seuranta-artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja