Clinton valmistelee kansaa Irakia vastaan

Presidentti Bill Clinton pitää tiistaina televisiopuheen, jossa hän valmistelee Amerikan kansaa sotilaalliseen iskuun Irakia vastaan. Ennen televisiopuhetta Clinton keskustelee puolustusministeriössä Yhdysvaltain korkeimman sotilasjohdon kanssa.

Viime keskiviikkona Clintonin turvallisuuspoliittiset neuvonantajat selittävät Yhdysvaltain kantaa yhteisessä esiintymisessä Columbusin yliopistossa Ohiossa.

Presidentti Clinton ja hänen johtava turvallisuusneuvonantajansa Sandy Berger ovat korostaneet, että suunnitellun iskun tarkoituksena on vähentää Irakin joukkotuhoaseiden aiheuttamaa uhkaa alueelle.

Kyse ei ole presidentti Saddam Husseinin syrjäyttämisestä, koska siihen tarvittaisiin amerikkalaisia maavoimia. Tämä olisi liian suuri hinta ja sitäpaitsi liian vaarallista, he sanoivat.

Venäjä: Kaikki riippuu nyt Annanin matkasta

Venäjä vaati lauantaina entistä voimaperäisemmin YK:n pääsihteeriä Kofi Annania matkustamaan Bagdadiin. Ranska on samaa mieltä. Venäjän Irakiin lähettämä erityislähettiläs Viktor Posavljuk sanoi lauantaina, että periaatteessa kaikki riippuu nyt parhaillaan New Yorkissa käytävistä Annanin matkaa koskevista neuvotteluista sekä Annanin omasta päätöksestä.
-Se on nyt tärkeintä, hän korosti.

Presidentti Boris Jeltsin on pyytänyt Posavljukia huolehtimaan siitä, että Irakin johto suhtautuu mahdollisimman joustavasti asetarkastajien pyyntöihin saada tarkastaa kaikki kohteet.

Venäjä on kuitenkin tehnyt selväksi, ettei se luota pelkkiin omiin diplomaattisiin ponnisteluihinsa sotilaallisen iskun välttämiseksi ja Irakin taivuttelemiseksi, vaan pitää tästä syystä YK:n pääsihteerin matkaa ensiarvoisen tärkeänä. Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov on korostanut, ettei diplomaattisista keinoista saa luopua ennen Annanin matkaa.

Annan epäröi vielä

Pääsihteeri Annan on omien sanojensa mukaan valmis matkustamaan Irakiin kuulemaan, että irakilaiset suostuvat noudattamaan turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja osallistumaan joukkotuhoaseittensa tuhoamiseen.

Tiedotusvälineiden mukaan hän kuitenkin epäröi lähteä matkaan ilman varmuutta onnistumisesta. Matkan ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon, kerrottiin YK:sta.

Annan lähettää asiantuntijaryhmän Bagdadiin

Annan lähettää joka tapauksessa Irakiin asiantuntijaryhmän tutkimaan alueita, joille YK:n asetarkastajilta on tähän asti evätty pääsy. Kahden asiantuntijan on määrä saapua Bagdadiin sunnuntaina.

Asiantuntijoiden lähettämisestä sovittiin YK:n pääsihteerin ja turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan - Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Britannian ja Ranskan - välisessä tapaamisessa myöhään perjantaina.

Pääsihteeri Annan kertoi tapaamisen jälkeen, että viisi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvää jäsenmaata on pääsemässä yhteisymmärrykseen niistä periaatteista, joiden nojalla hän itse voisi vierailla Irakissa.

Kiina vastustaa edelleen hyökkäystä

Kiinan ulkoministeri Qian Qichen toisti lauantaina Kiinan kielteisen kannan Irakin vastaiseen iskuun. Qian neuvotteli Pekingissä Yhdysvaltain YK-suurlähettilään Bill Richardson kanssa Irakin asetarkastuskiistasta.
-Voimankäyttö aiheuttaa eittämättä vakavia seurauksia, vaatii lukuisia viattomia siviiliuhreja eikä välttämättä edes tuo ratkaisua asetarkastuskysymykseen, Qian sanoi tavattuaan Richardsonin.

Qian sanoi huomauttaneensa Richardsonille, että Kiinan ja Yhdysvaltojen on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvinä jäseninä työskenneltävä väsymättömästi ratkaistakseen asetarkastuskiistan rauhanomaisesti.
-Tässä kriittisessä vaiheessa molemmat maat sopivat tuen antamisesta kaikille diplomaattisille ponnisteluille, Qian sanoi. Richardson saapui lauantaina Pekingiin neuvottelemaan Kiinan johdon kanssa Irakin asetarkastuskiistasta.

Yhdysvallat etsii Kiinalta tukea suunnitelmilleen iskeä sotilaallisesti Irakiin. YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä Kiina on Venäjän kanssa voimakkaimmin vastustanut sotatoimia Irakia vastaan. Yhdysvaltojen kovaa linjaa tukee turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä vain Britannia, kun taas Ranska pitää edelleen neuvotteluja parhaimpana ratkaisuna kiistaan.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat