Mainos

Clinton todistaa suurelle valamiehistölle

Yhdysvaltain presidentillä Bill Clintonilla on tänään uransa ehkä merkityksellisin tv-esiintyminen. Kuulijoita on silti vain muutamia kymmeniä eikä miljoonia niin kuin tavallisesti. Clintonin on määrä kertoa 23 valamiehelle suhteestaan Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.

Nykyisin 25-vuotias Lewinsky oli aiemmin kertonut samoille suuren valamiehistön jäsenille, että hänellä oli seksisuhde presidenttiin. Amerikkalaiset medialähteet kertoivat yhtäpitävästi jo päivällä, että Clinton myöntäisi suurelle valamiehistölle "intiimin suhteen" Lewinskyyn. Clinton on aiemmin valan velvoituksella ilmoittanut, että hänellä ei ole ollut seksisuhdetta "tuohon naiseen".

Ei ristiriitaa

Uusi todistus ei Clintonin mielestä ole ristiriidassa aiemman kanssa, koska suuseksi ei hänen käyttämässään merkityksessä ole seksisuhde. Tällä osittaisella tunnustuksella Clinton ilmeisesti selviää pahemmasta uhasta eli joutumisesta valtakunnanoikeuteen. Seksisuhteesta valehteleminen ei asiantuntijoiden mukaan ole - ainakaan tämänhetkisessä poliittisessa tilanteessa - sellainen "vakava rikos", että presidentti asetettaisiin syytteeseen kongressin edustajainhuoneessa.

Mikäli Clinton sen sijaan olisi kiistänyt suhteen Lewinskyyn, olisi erikoissyyttäjä Starr voinut ehkä todistaa Clintonin uuden valaehtoisen todistuksen vääräksi. Amerikkalaisten tiedotusvälineiden mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisin laboratorioon on toimitettu Lewinskyn sininen leninki, jossa on Lewinskyn puheiden mukaan presidentin spermaa. Starr on tutkinut myös, yllyttikö Clinton Lewinskyä väärään valaan Lewinskyn edellisen todistajanlausunnon yhteydessä. Tälle syytteelle ei ilmeisesti löydy kyllin pohjaa, koska Lewinsky on tiettävästi sanonut, ettei presidentti ainakaan suoranaisesti kehottanut häntä valehtelemaan.

Ei vielä syytettä

Suuri valamiehistö ei päätä presidentin syytteeseen asettamisesta. Valamiehistön 18 naisen ja viiden miehen päätökset liitetään selontekoon, jonka erikoissyyttäjä Kenneth Starr esittää syksyn mittaan kongressille.

Clintonin ei tarvitse saapua oikeussaliin muutaman korttelin päähän Valkoisesta talosta. Hän esittää lausuntonsa ja vastauksensa valamiesten kysymyksiin ulkopuolisilta suljetun tv-yhteyden kautta Valkoisen talon karttahuoneesta. Clintonilla on tukenaan omat lakimiehensä, vaikka normaalissa suuren valamiehistön kuulustelussa asianajajia ei päästetään avustamaan päämiehiään. Valamiesten kysymykset ja Clintonin vastaukset eivät ole julkisia. Kaikki kuitenkin olettavat, että ne leviävät julkisuuteen varsin pian - joko Valkoisen talon myötävaikutuksella tai sitä ilman.

Presidentin arvovalta vähentynyt

Clinton seksijupakka on vähentänyt presidentinviran arvovaltaa ihmisten mielissä, mutta Clintonin omat suosiolukemat ovat edelleen korkeat. Eilen julkaistun mielipidemittauksen mukaan yli 51 prosenttia kysellyistä oli sitä mieltä, että presidentti-instituutio on kärsinyt Lewinsky-jupakan vuoksi. Toista mieltä oli runsaat 40 prosenttia kysellyistä. Clintonin omat suosiolukemat olivat kyselyssä 59 prosenttia eli neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi viikkoa sitten.

Yhdeksän kymmenestä amerikkalaisesta on sitä mieltä, että juttua on vatvottu liian pitkään. Syypääksi tähän 44 prosenttia näkee erikoissyyttäjä Starrin, kun taas 25 prosenttia pitää syypäänä Clintonia ja 20 prosenttia heitä molempia.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.