Mainos

Clinton ei luota täysin Irakin aikeisiin

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton antoi eilen varauksellisen tukensa aiemmin päivällä Irakin kanssa aikaansaadulle sopimukselle YK:n asetarkastuksista.

Clinton sanoi, että Irak on ilmoittanut päästävänsä YK:n asetarkastajat kaikkiin kohteisiin, jonne se ei ole aiemmin näitä päästänyt. Jos Irak pitää sanansa se merkitsee, että YK:n asetarkastusryhmä voi suorittaa tehtävänsä, hän sanoi. Clintonin mukaan Irakin on kuitenkin todistettava, että se pitää lupauksensa.

Yhdysvallat aikoo toistaiseksi pitää joukkonsa Persianlahdella. Jos Irak ei noudata YK:n päätöslauselmia, seuraukset ovat hyvin vakavat, Clinton sanoi. Clinton kiitteli YK:n pääsihteerin Kofi Annanin työtä tämän aikaansaatua sopimuksen Bagdadissa käymissään neuvotteluissa. Yhdysvallat haluaa vielä Annanilta selvennyksiä ja lisää yksityiskohtia, Clinton sanoi.

Yhdysvaltain kongressi epäilee Irak-sopua

Yhdysvaltain kongressin johtajat ilmaisivat eilen epäilynsä siitä, että Irak myöntyisi kokonaan asetarkastussopimukseen ja päästäisi tarkastajat kaikkiin kohteisiin. Kongressin johtajien mielestä Yhdysvaltojen tulisi varata itselleen oikeus käyttää joukkojaan, mikäli sopimus rikkoutuu.

Senaatin republikaanijohtaja Trent Lott nimitti sopimusta "positiiviseksi askeleeksi", mutta sanoi, että joukkojen tulisi olla valmiina Persianlahdella, mikäli Saddam Hussein ei noudata sopimusta täydellisesti. Demokraatit sanoivat olevansa tyytyväisiä, että YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli pystynyt välttämään kriisin. He olivat kuitenkin samaa mieltä republikaanien kanssa siitä, että joukkojen tulisi pysyä paikoillaan kunnes asetarkastukset toteutuvat.

Kofi Annan selosti Irak-sopimusta

YK:n pääsihteeri Kofi Annan selosti Irakin kanssa laatimaansa asetarkastussopimusta YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille tänään. Neuvostolta ei kuitenkaan odotettu virallista päätöstä asiassa vielä tänään. Annan otettiin sankarina vastaan YK:n päämajassa New Yorkissa hänen palattuaan onnistuneelta matkalta Irakin pääkaupungista Bagdadista. Sadat YK:n virkailijat osoittivat hänelle suosiotaan hänen saapuessaan rakennukseen.

Annan kiitti erityisesti presidentti Clintonia ja Britannian pääministeriä Tony Blairia heidän panoksestaan kriisin laukaisemiseksi. Hän mainitsi myös Venäjän ja Ranskan presidenttien Boris Jeltsinin ja Jacques Chiracin ja useiden muiden poliitikkojen tehneen arvokasta työtä kiistan selvittämiseksi.
(STT-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.