Mainos

Christensen kertoi surmayön tapahtumista

Tanskalainen ammattirikollinen Steen Viktor Christensen tunnusti eilen, että hän surmasi ampumalla virkatehtävissä olleet poliisit keskiviikkona aamuyöllä Helsingissä. Lauantaina Hämeenlinnassa pidätettyä 33-vuotiasta Christenseniä kuulusteltiin koko eilispäivä Helsingissä Pasilan poliisitalossa.

Hämeenlinnassa kiinni otettu ja pidätetty Christensen kuljetettiin tiukassa poliisivartioinnissa lauantai-iltana Helsinkiin, missä hän oli yön poliisivankilassa.

Pasilan poliisitalolta kerrottiin eilen aamupäivällä, että poliisisurmat ja sitä edeltänyt ryöstö käsitellään pidätetyn oman tahdon mukaan suomalaisessa tuomioistuimessa. Christensen oli siinä vaiheessa jo tavannut suomalaisen asianajajansa, jonka hän oli myös itse saanut valita.

Pidätetty kertoi surmayön tapahtumista

Christensen oli kertonut eilen Helsingissä Pasilan poliisitalossa tapahtuneissa kuulusteluissa tapahtumien kulun. Häntä oli avustanut suomalainen asianajaja.

Christensenin kertoman mukaan tapahtumasarja alkoi hotelli Palacen ryöstöllä. Hän oli saanut aseellisessa ryöstössä saaliikseen 6000 markkaa.
-Kiinniotettaessa hänellä oli rahaa enää 40 markkaa, kertoi tutkinnanjohtaja rikoskomisario Esko Peltola eilen poliisitalossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ryöstön tehtyään Christensen oli suunnitelmansa mukaan paennut suorinta tietä kohti asuntoaan Ullanlinnan Pietarinkadulle ja nähnyt sen suunnassa poliisin partioauton.

Tämän jälkeen hän oli muuttanut reittiään ja törmännyt Tehtaankadun ja Kapteeninkadun kulmassa poliisiautoon. Nuorempi poliiseista oli ensin puhunut suomea ja sen jälkeen englantia ja kertonut ryöstöstä.

Tämän jälkeen vanhempi poliiseista oli mennyt kysymään poliisiautoon radiolla ryöstäjän tuntomerkkejä. Tässä vaiheessa Christensen oli ottanut aseen vyönsä alta ja käskenyt poliisin ulos autosta. Nuoremman poliiseista hän oli käskenyt aseella uhaten kadulle vatsalleen ja vanhemman polvilleen, ampunut heidät ja juossut asunnolleen.

Kuulustelujen kulkua selostanut Peltola kertoi, että ensi vaiheessa kuulusteluissa oli esillä Christensenin kertomus.

Kansanedustaja vaati Tanskan oikeusministerin eroa

Tanskalaisen liberaalipuolueen venstren kansanedustaja Inge Dahl-Sörensen sanoi eilen, että oikeusministeri Frank Jensenin on erottava tanskalaisen vankikarkurin surmattua kaksi suomalaispoliisia.

Dahl-Sörensenin mukaan Jensenin on kannettava vastuunsa Tanskan vankeinhuollon "lepsusta politiikasta".
-Kun seuraukset ovat näinkin vakavat, on oikeusministerin erottava, sanoi Dahl-Sörensen, joka on myös Tanskan kansankäräjien lakivaliokunnan jäsen.

Uhreja muistettiin Tuomasmessussa

Surmattujen poliisien, ylikonstaapeli Eero Holstin ja vanhemman konstaapelin Antero Palon muistoa kunnioitettiin rukoilemalla eilisiltana Tuomasmessussa Agricolan kirkossa Helsingissä.

Tilaisuuden jälkeen osallistujat lähtivät kynttilöineen ristisaattona Tehtaankatua surmapaikalle Kapteeninkadun kulmaan viettämään hiljaista hetkeä.

Kulkueeseen osallistui yli sata henkeä, minkä lisäksi kadulle kerääntyi muistohetken ajaksi runsaasti ohikulkijoita ja poliiseja. Lähikatujen liikenne oli pysäytetty tilaisuuden vuoksi. Surmapaikalla laulettiin Maa on niin kaunis -virsi ja luettiin Isä meidän -rukous.

Surmatut poliisit siunataan viikon kuluttua maanantaina Johanneksen kirkossa Helsingissä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.