Mainos

Chirac lupaa tukea Sarkozya

Ranskan istuvan presidentin suhde vaalien ennakkosuosikkiin Nicolas Sarkozyyn on aiemmin ollut viileä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac tukee oikeiston ehdokasta Nicolas Sarkozya presidentinvaalien toisella kierroksella.

Chirac tapasi Sarkozyn tänään aamupäivällä. Presidentti kertoi tapaamisessa tukevansa Sarkozya, joka kohtaa kahden viikon kuluttua vaaleissa sosialisten Segolénè Royalin.

- Presidentti onnitteli Sarkozya lämpimästi ensimmäisen kierroksen tuloksista ja kertoi tukevansa ja rohkaisevansa tätä toisella kierroksella, Chiracin tiedottaja sanoo.

Oikeistolaisen Chiracin välit Sarkozyyn ovat olleet aikaisemmin melko viileät. Vaalien toinen kierros pidetään 6. toukokuuta.

Sarkozy selvänä suosikkina jatkoon

Ensimmäisen kierroksen tulokset

Tutkijoiden mukaan oikeiston Nicholas Sarkozy on selvä suosikki presidentinvaalien toisella kierroksella. Yksikään ehdokas ei ole vuoden 1988 yltänyt yhtä hyvään tulokseen ensimmäisellä kierroksella kuin Sarkozy.

- On selvää, että Sarkozy on vahvassa etulyöntiasemassa. Tasapaino oikeiston ja vasemmiston välillä maassa on muuttunut. Tämä on todella historiallinen hetki, analysoi Toursin yliopiston politiikan professori Jean-Philippe Roy.

Voittaakseen toisella kierroksella vasemmiston Segolénè Royalin on saatava kaikki omien kannattajiensa äänet sekä runsaasti tukea ainakin kuudelta pienpuolueisiin ja äärivasemmistoon lukeutuvalta ryhmältä.

- Kakkoskierrokselle on muotoutumassa selvä oikeiston ja vasemmiston välinen valtakamppailu, mutta on vaikea uskoa vasemmiston voittavan sitä. Vasemmisto muodostaa selkeän vähemmistön maassa. Jos laskee yhteen oikeiston, äärioikeiston ja puolet keskustasta, huomaa Sarkozyn olevan erittäin hyvässä asemassa. Hänen päätöksensä kosiskella äärioikeiston äänestäjiä on kannattanut, pohti puolestaan tutkija Dominique Moisi Ranskan kansainvälisten asioiden instituutista.

Sarkozyn on katsottu ryövänneen kovilla puheillaan kansallisesta identiteetistä ja rikollisuuden vastaisesta taistelusta äänestäjiä nimenomaan äärioikeiston Jean-Marie Le Peniltä, jonka äänisaalis romahti runsaaseen 10,5 prosenttiin vuonna 2002 haalitusta vajaasta 17 prosentista.

Bayroun äänet ratkaisevassa asemassa

Toisen kierroksen kampanjointi alkaa käytännössä välittömästi. Tärkeää on ennen kaikkea, kenen taakse ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi tullut keskustan Francois Bayrou asettuu.

Kiihkeiden vaalien äänestysvilkkaus on ylittänyt kaikkien aikojen ennätyksen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Vuoden 2002 vaaleissa äänestysinto oli selvästi alle 80 prosenttia.

Pitkän apatian jälkeen ranskalaiset ovat todella innostuneet politiikasta. Jacques Chiracin 12 vuoden valtakauden jälkeen monet kaipaavat muutosta.

Suosikkikaksikosta Royal ajaa lievempiä uudistuksia ja perinteistä vasemmistolaista linjaa. Hän lupaa esimerkiksi korotuksia vähimmäispalkkaan, veronkiristyksiä varakkaille ja valtion menojen lisäyksiä.

Vaalien toinen kierros käydään 6. toukokuuta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.