Mainos

Chirac kehotti palestiinalaisia maltillisuuteen

Ranskan presidentti Jacques Chirac kehotti palestiinalaisia kunnioittamaan Israelin oikeutettuja turvallisuustarpeita pyrkiessään kohti itsenäistä valtiota. Ramallahissa Jordan-joen länsirannalla palestiinalaisten parlamentille puhunut Chirac sanoi myös, että palestiinalaisten tulisi kunnioittaa demokratian periaatteita.

Itsenäisen Palestiinan puolestapuhujana tunnettu Chirac sai juhlavan vastaanoton palestiinalaisalueilla. Hän sanoi olevansa otettu siitä, että hänet oli kutsuttu ensimmäisenä ulkomaalaisena valtionpäämiehenä puhumaan palestiinalaisten parlamenttiin.

Chirac ilmaisi tukensa palestiinalaisten johdolle neuvotteluissa Israelin kanssa. Samalla hän kuitenkin varoitti, etteivät palestiinalaiset saa antaa turhautumisen rauhanneuvotteluissa johtaa väkivaltaisuuksiin.
-Hylätkää äärimmäisyysasenteet ja torjukaa vihan voimat. Rauhan saavuttamiseksi kaikkien on ymmärrettävä ja tunnustettava Israelin oikeutettu tarve turvallisuuteen, hän sanoi.
-Kun Israel vakuuttuu arabinaapuriensa rauhanomaisista tarkoitusperistä, se vakuuttuu myös siitä, ettei Palestiinan valtio ole uhka vaan päinvastoin osa sen omaa turvallisuutta, presidentti jatkoi.

Palestiinalaisten ja Ranskan liput koristivat Ramallahia ja kaduilla näkyi julisteita, joissa toivotettiin Chirac tervetulleeksi palestiinalaisten ystävänä. Tuhansia lippuja heiluttavia palestiinalaisia oli kerääntynyt katujen varsille seuraamaan presidentin vierailua.

Chirac pistäytyi lyhyesti myös Gazan alueella, minkä jälkeen hän lensi Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Chiracia oli lentokentällä vastassa Jordanian kuningas Hussein. Ranskan johtaja jatkaa myöhemmin tällä viikolla Lähi-idän kiertomatkaansa Libanoniin ja Egyptiin.

Kohti demokratiaa

Puheessaan Chirac myös arvosteli epäsuorasti palestiinalaisten itsehallintoelinten toimintaa. Itsehallinnon kaikki valta on käytännössä keskittynyt palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin käsiin. Chirac kehotti palestiinalaisia muistamaan demokratian periaatteet ja huomautti, että koko maailma seuraa heitä.
-Demokratian periaatteiden kunnioittaminen on yksi avu, joka takaa teille laajan kansainvälisen tuen ja vahvistaa kumppanienne luottamusta.
-Toivon, että löydätte sellaiset säännöt, jotka takaavat toimeenpanovallan ja lainsäädäntövallan välisen voimatasapainon, Chirac sanoi.

Chirac lensi palestiinalaisalueille kahden päivän Israelin-vierailunsa jälkeen. Tänään hän suomi Israelin oikeistolaisen hallituksen politiikkaa mm. juutalaisten siirtokuntien laajentamisesta Länsirannalla. Chiracin mukaan uusien siirtokuntien perustamisen on loputtava.

Näkökannoissa suuri ero

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat puolestaan sanoi, että palestiinalaiset ja Israel ovat yhä erimielisiä Israelin joukkojen vetäytymisestä Hebronista. Arafat puhui lehdistötilaisuudessa tavattuaan Chiracin.

Arafatin mukaan vetäytymistä koskevissa näkemyksissä Israelin ja palestiinalaisten välillä on yhä huima ero. Hän sanoi, että Ranskan olisi oltava aktiivisesti mukana Yhdysvaltain välittämissä rauhanneuvotteluissa. Chirac tukee vahvasti Euroopan mukanaoloa, mutta Yhdysvallat ja Israel vastustavat sitä.
-Tarvitsemme presidentti Chiracin apua rauhanprosessin pelastamisessa. Se on tärkeää ei vain palestiinalaisten osalta, vaan myös Libanonin ja Syyrian kohdalla, Arafat sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.