Mainos

Campoy ei saa tavata poikiaan ilman valvojaa

Kaliforniassa huoltajuuskiistaa puivan Kerstin Campoyn ja hänen poikiensa Alexanderin, 8, ja Jonathanin, 6, tapaamisia tarkkailee jatkossakin valvoja ja siviilipukuinen poliisi. Pojat jäävät toistaiseksi San Josessa asuvan isänsä Miguel Campoyn huostaan.

Santa Claran piirikunnan perheoikeuden tuomari James Stewart piti valvonnan jatkamista tarpeellisena. Stewart kuuli osapuolia noin tunnin kestäneessä istunnossa tiistaiaamuna. Hän sai lisäksi lausunnon oikeuden sosiaalityöntekijältä, joka tutki tapausta maanantaina yli kahden tunnin ajan.

Sosiaalityöntekijä suositti valvonnan jatkamista, koska hän piti mahdollisena, että Kerstin Campoy yrittää kaapata poikansa. Huoltajuuteen sosiaalityöntekijän ei ollut tarkoituskaan ottaa kantaa, vaan kyseessä oli niin sanottu hätäkuuleminen, jossa tärkeintä oli selvittää, olivatko Campoyn pojat välittömässä hädässä.

Tuomari Stewart viittasi perusteluissaan muun muassa siihen, että Kerstin Campoy on aiemmin antanut muiden ihmisten johtaa itsensä hätiköityihin tekoihin.

Kerstin Campoy kertoi oikeudessa noudattaneensa Lapsille oikeudet -järjestön edustajien neuvoja, kun hän helmikuussa yritti viedä poikansa Haukkalan sairaalasta.
-Jos äiti kuunteli ääriryhmien neuvoja Suomessa, niin hänellä ei olisi vaikeuksia löytää sellaisia täältäkään, niistä kun ei ole puutetta, tuomari Stewart sanoi.

Kerstin Campoyn suomalainen asianajaja Henry Saleva piti Stewartin päätöstä ymmärrettävänä.
-Silloin kun ei tiedetä tarpeeksi asioista, koska ollaan alkutekijöissään liikkeellä, niin tottakai silloin pidetään voimassa ne päätökset, jotka on tehty, Saleva sanoi.

-Minä olisin tuomarina tehnyt täsmälleen saman päätöksen. Ei hän voi omavaltaisesti käyttää harkintavaltaa sellaisissa asioissa jotka on vain suusanallisten väittämien varassa. Sitten kun on todistettu se on vasta näytetty.

Tuomari haluaa nopean ratkaisun

Tuomari Stewart, joka jää eläkkeelle elokuussa, sanoi haluavansa jouduttaa jutun käsittelyä. Hän määräsi vanhemmat psykologin arvioitavaksi ja pyysi raportteja kahden kuukauden sisään.
-Minulla ei ole riittävästi tietoa, jotta voisin ratkaista, mikä on lasten etu, tuomari totesi. Hän lisäsi, että päätös voidaan tehdä vain perusteellisten selvitysten pohjalta.

Tuomari Stewart on luvannut kirjeitse myös Suomen oikeusviranomaisille, että asia tutkitaan perin pohjin. Tuomari Stewart kutsui Henry Salevan ja Campoyn poikien asianajajan Susan Crandallin lounastapaamiseen torstaiksi. Saleva palaa perjantaina Suomeen, ja tuomari haluaa sitä ennen kuulla Salevan selvitykset Suomessa tehdyistä oikeuden päätöksistä.

Ensi viikon keskiviikkoon mennessä tuomari Stewart aikoo ottaa kantaa siihen, onko Santa Claran oikeus toimivaltainen käsittelemään Campoyn poikien huoltajuutta. Kerstin Campoyn asianajajien mukaan toimivaltaa ei ole, koska ensimmäinen huoltajuusoikeudenkäynti pantiin vireille Suomessa.

Jos tuomari yhtyisi tähän käsitykseen, juttu raukeaisi ja voimassa olisi Jämsän käräjäoikeuden päätös, jolla huoltajuus myönnettiin Kerstin Campoylle.

Äidin ja poikien neljäs tapaaminen

Kerstin Campoyn oli eilen iltana määrä tavata poikansa neljännen kerran sen jälkeen, kun hän vajaat seitsemän viikkoa sitten saapui Kaliforniaan oikeuskäsittelyä varten. Viime viikon tapaamiset peruuntuivat, kun Miguel Campoy vei pojat lomamatkalle.

Kerstin Campoy ei ollut varma, palaako hän aiempien suunnitelmiensa mukaisesti Suomeen ensi viikolla, koska tuomari määräsi vanhemmat psykologin arvioitavaksi. Arviointi voi kestää viikkoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.